Продукти:
- 300 мл топла изворна :) вода
- 7 г суха мая
- 1 ч. л. сол
- 1 ч. л. захар
- 3-4 с. л. зехтин
- 550 г брашно
Приготвяне:
Брашното се пресява. Прави се кладенче и в него се поставят маята, захарта, солта и зехтина. Накрая се добавя и водата. Замесва се тесто, малко по-твърдо. Намазва се със зехтин, поставя се в купа и се оставя на топло да втаса.
Когато имам възможност пека пърленките на жарава в камината, но специално тези ги опекох на ел. скарата.
С намазнени ръце се откъсва малко тесто, раздърпва се с ръце на тънко и се поставя на скарата. Ако искате по-хрупкави пърленки, трябва да раздърпате тестото по-тънко.
С помощта на четка пърленката се намазва със зехтин. Когато се отбележат ребрата на скарата и пърленката се позачерви, се обръща и отново се намазва със зехтин.
Получават се 16 броя много вкусни пърленки, с хрупкава централна част и мекички покрая.
Да ви е сладко!
Страхотни
ОтговорИзтриванеБлагодаря, София! :)
ИзтриванеEto kakvo shte si opeka skoro na skarata :)
ОтговорИзтриванеЩе се радвам да ги опиташ и споделиш резултата, Паола.
ИзтриванеХубав ден!
Чудесен цвят и дебелина са! Точно такива ги оообичам! Ще се почерпя виртуално, че в тази жега навън надали ще си направя!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Замесих тесто и ще опитам на грил тиган довечера
ИзтриванеГаби, много ти благодаря! И ние така ги обичаме, по-тънички и хрупкави :)
Изтриванепрекрасни, вкусни печени на грил-тигана....ммммм, а после експериментирах с тях: станаха чудни ПИЦИ, намазах ги с домашна лютеничка, гарнирах с два вида чушки (червена и зелена), добавих лук на тънко нарязан, колбас и сиренце ( нямах кашкавал в момента), подправки.... изчезнаха за секунди ,а питаха и за още.
ОтговорИзтриванеМного благодаря за хубавия отзив! Радвам се, че са ви харесали!
ИзтриванеА колкото до пиците, аз също ги правя с това тесто и стават страхотни :)
Поздрави и разхлаждаща вечер!
Хриси,
ОтговорИзтриванечудни пърленки са станали.Още тази седмица ще ги пробвам на село, на скарата.
Поздрави и весело лято !
Благодаря, Ели!
ИзтриванеМного са лесни и непренциозни за направа.
Весело лято и от мен!
Хриси, и аз така ги приготвям, ама никога не стигат до снимки... Твоите изглеждат чудесно - хапваме ги и ние тънички и запеченки. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Гери, само да знаеш колко пъти и аз съм ги прявила, че най-накрая да стигнат до снимки. Все има много гладни :)
ИзтриванеПоздрави и прегръдка, мило момиче!
Наистина страхотни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Натали! :)
ИзтриванеАх, как обичам...дръпвам си, макар и сита.
ОтговорИзтриванеЗаповядай, Веси! :)
ИзтриванеЗдравейте Христина, бихте ли ми казали кога се прибавя водата,нещо не ми стана ясно. Извинявам се ако аз нещо не съм прочела правилно рецептата. Благодаря
ОтговорИзтриванеМного правилен въпрос ми задавате, Хриси! Аз наистина не съм посочила слагането на водата, за което много се извинявам. Водата се прибавя веднага след като в брашното сте сложили маята, солта, зехтина и захарта.
ИзтриванеИзвинявам се отново и ще редактирам рецептата.