Две приятелки като се видят на кафе за какво друго да си приказват освен за готвене...и от дума на дума стигнахме и до памук хляба. Слушах моята приятелка с малко недоверие, но понеже я знам каква добра кулинарка е, като се прибрах в къщи и заредих хлебопекарната.
И, ооо чудо! Получи се ароматен, с хрупкава коричка и мек като душичка. Не искам повече да ви го хваля, направете го и сами се убедете.
Продукти:
- 130 мл топла вода
- 130 мл топло прясно мляко
- 100 мл олио
- 1 с. л. сол
- 460 г брашно
- 2 с. л. захар
- 1 п. суха мая на д-р Йоткер е по нейната рецепта. Аз ползвам френска мая, която според мен е по-хубава и сложих 2 малки мерителни лъжички.
Приготвяне:
Затоплените вода и мляко се поставят в контейнера на хлебопекарната. Прибавя се олиото и солта. Изсипва се пресятото брашно (аз не съм го пресявала), поставя се маята и захарта.
Хлебопекарната се настройва да пече на 3 часа с LIGHT (за светла кора) на препичане.
След като хляба стане готов желателно е да се извади веднага от хлебопекарната.
Да ви е вкусен памук хляба, както на нас всеки ден!:)
Това е френската мая, която аз използвам.
...и брашното
Все повече хора предпочитат да си пекат домашен хляб и поради големият интерес на рецептата искам да споделя моите впечатлиния.
- Печенето на хляб зависи от вида хлебопекарна. При различните хлебопекарни се получава и различен резултат от една и съща рецепта. Има хлебопекарни, при които на програма за 1 час и 30 минути се получава много хубав хляб. Моята хлебопекарна е много стара ,,Аляска'' и при нея на тази кратка програма не се получава хубав хляб. Така, че трябва да пробвате на коя програма ще получите вашият хляб.
- Друго, което съм забелязала, че хлебопекарната се влияе и от темпетатурата на въздуха. Моята хлебопекарна стои в едно странично помещение, което през зимата е студено. По една и съща рецепта като пека през лятото, хляба опира в стъклото и се налага да намаля маята, и обратно през зимата леко увеличавам маята.
- Хубавият хляб става и от хубаво брашно. Аз си купувам брашно от Лидъл, на което напълно ме задоволяват неговите качества. Всички питки и хлябът ги правя с това брашно. Изделията са бели и с много добри вкусови качества. От един пакет брашно правя два хляба и поради тази причина малко трансформирах рецептата за памук хляба. (за по-голямо удобство). Ето и рецептата:
150 мл вода
150 мл прясно мляко
100 мл олио
500 г брашно
1 с. л. сол (равна)
1 с. л. захар (равна)
2 малки мерителни лъжички суха мая
Хлябът се приготвя по описаният по-горе начин.
- Преди да започна да пека памук хляба, приготвях тази рецепта:
330 мл вода
2 големи мерителни лъжици олио
1 малка мерителна лъжичка сол
500 г брашно
1 малка мерителна лъжичка захар
2 малки мерителни лъжички суха мая
Продуктите се поставят в хлебопекарната по изброеният начин. Хляба се пече на средна коричка.
Всички рецепти са за 1 кг хляб и съответно хлебопекарната се настройва за тази програма.
- По която и рецепта да си приготвяте хляба, трябва да знаете, че няма нищо по-хубаво от домашно приготвен топъл и ароматен хляб.
олиото не е ли много?? 100 мл??
ОтговорИзтриванеИ аз си помислих, че олиото е много, но не е. Рецептата е подобна на памук пагачата. Действайте смело! Правих хляба вече два пъти и се получи превъзходен.
ИзтриванеЗдравейте! Рецептата е страхотна! Невероятвн хляб се получи нищо не в повече правете не се притеснявайте!
ИзтриванеРецептата за какъв грамаж хляб се отнася?
ИзтриванеНаписала съм в публикацията, че рецептите са за 1 кг хляб.
ИзтриванеРецептата Ви е прекрасна.Благодаря за споделения опит. Вече цяла година я приготвяме у дома, без грешка. Безспорно най-добрата рецепта за хляб в хлебопекарна, която съм правила.
ИзтриванеМного се радвам, че вашето семейство се наслаждава на домашно приготвен хляб по моя рецепта!
ИзтриванеБрашното не е ли много малко,на 260 мл.те4ност +100мл.олио само 460гр.брашно
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Анонимен! Бях много скептично настроена спрямо рецептата, но след като я пробвах си промених мнението. От години пека хляб в къщи и ако не е хубава рецептата няма са я публикувам.
ИзтриванеНевероятен е! Поздравления!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Габи!
ИзтриванеХубав ден!
А дали ще стане с жива мая?
ОтговорИзтриванеЗдравей, Нели! Не съм правила хляба с жива мая, но след като памук погачата се прави с жива мая, би трябвало и с нея да стане хляба.
ИзтриванеСтава и с жива мая,аз сложих 10гр.на 420гр брашно по друга рецепта за същия хляб, а вода,олио и мляко по 120мл,сол и захар по половин супена лъжица.Само маята трябва предварително да я разтворите с част от водата и ч.л захар!Успех !!!
ИзтриванеЗдравей, Ирина! Радвам се, че сподели в моя блог и твоята рецепта за хляб! Аз още не съм пробвала със жива мая и нямам поглед върху това. Ще пробвам и аз с прясна мая. :)
ИзтриванеМоже ли да ми пишете с каква вместимост е хлебопекарната Ви , понеже моята е за 1.100кг. и току що приготвих рецептата. В момента дори се меси , но ми изглежда малко като количество. Притесненията ми са ,да не би да повлияе това на печенето , спазих всичко според рецептата и указанието,и ще видя резултата на финала.
ОтговорИзтриванеМоята хлебопекарна е с вместимост за 1 кг хляб. Доста е стара, не е и маркова :), Аляска, но ми върши работа. Всеки ден получаваме вкусен и топъл хляб. И което е най-важното - знаем какво ядем :)
ИзтриванеАнонимен, ще се радвам, ако споделите резултата.
ИзтриванеХубав ден!
Хриси, ще ми позволиш ли да си отчупя парченце? Направо е грях да се сложи нож в тази мекичка вкусотия. :) Прекрасен е хлябът ти!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Гери, за теб бих изпекла и цял хляб...и да си чупиш от него, и да си мажеш с масълце и ръсиш с шарена солчица! :)))
ИзтриванеОхооо, моят хляб се получи и дори още топъл, топъл не му устояхме и го нападнахме. Аз уверичих лека дозата на брашното понеже ми се стори , че тестото остава като за торта ( по - рядко ми се стори) но това е може би нормално при мен , понеже аз живея в Дания и още когато пристигнахме и започнах с правене на хляб, винаги ми ставаше клисав и не така добър , въпреки че в България беше превъзходен . Накрая разбрах, че е от брашното. Започнах да слагам по малко над дозата и се получи. Още от България си обожаваме домашния хляб и тук така си продължаваме традицията. Днес отново ще е на дневен ред новата ни рецепта, за която искрено благодарим цялото семейство. поздрави от Дания и прекрасни почивни дни!!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за хубавите думи! Радвам се, че хляба много ви е харесал!
ИзтриванеХубаво е човек дори и далеч от родната си страна да запазва традицията установена в Родината си!
Поздрави и от България на цялото ви семейство!
Олиото не е ли множко?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Анонимен!
ИзтриванеОлиото не е много, писала съм в предишните коментари моето впечатление за хляба. Може да прочетете и мнението на хората които са го направили.
Аз също потвърждавам , че не е много олиото. Тук в Дания не готвят с олио, а със специална мазнина за готвене , нещо като течен маргарин и аз поставих не олио, а такава мазнина. Ползвам на марката Бесел. Хляба наистина е страхотен и от както направих за първи път и вече всеки ден у дома семейството ме карат да зареждам хлебопекарната с продукти за точно тази рецепта.
ИзтриванеПОЛУЧИ СЕ НЕВЕРОЯТЕН ХЛЯБ НО ИСКАМ ДА УВЕЛИЧА ГРАМАЖИТЕ ЗА ПО ГОЛЯМО КОЛИЧЕСТВО ПО ТАЗИ РЕЦЕПТА СТАНА МАЛКО ХЛЕБЧЕ МОЛЯ НЯКОЙ ДА МИ ПОМОГНЕ
ОтговорИзтриванеСветле, зарадва ме! И ние в нашето семейство сме на мнение, че се получава невероятен хляб, дори и на другият ден е много хубав.
ИзтриванеКато искаш по-голям хляб увеличи дозата на всички продукти с още половина, цялото количество да стане 1 доза и половина.
Хубава вечер и сподели какво се е получило!
Този коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеЗдравейте!
ОтговорИзтриванеНяколко пъти правех хляб по тази рецепта и въпреки , че беше много вкусен , все нещо не ми достигаше , за да кажа това е моя хляб 😏.
Днес реших да променя мъничко рецептата и се получи разкошен хляб по мой вкус.. Промених захарта , вместо 2 с л сложих 1/2 кафена лъжичка и вместо 100 мл олио сложих 50 .
Обичам хрупкава коричка затова настроих програмата за цвят на кората на 3 ..е получи се моя хляб..
Благодаря за вкусната рецепта ! 😇
Здравей, Вели! Много се радвам когато се импровизира с дадена рецепта. Аз също почти винаги променям дадената рецепта по наш вкус. Всеки ден пека хляб и ще пробвам твоята рецепта. Ще споделя резултата.
ИзтриванеПоздрави!
Здравейте,Христина!Дали е възможно да ми обясните порядъка на бутоните,които трябва да натисна,след като съм зародила продуктите. Моделът ми е SILVER KREST SBB 850 F2.Благодаря предварително!
ИзтриванеХристина - хляба е невероятен. Аз имам много рецепти за хляб във хлебопекарна, но тази е най сполучлива. Благодаря ти!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Анонимен! От години пека хляб в къщи, пробвала съм много различни рецепти, но наистина тази рецепта е една от най-вкусните.
Изтриванедобре е да се споменава източника за рецептата !
ОтговорИзтриванеЕмо, източника съм го споменал - една приятелка, която не пожела да и' напиша името. Ако съм пренебрегнала някой, съжалявам и ако някой има претенции за автор на рецептата да ми напише и ще променя източника.
ИзтриванеХубава вечер!
Emil Savchev Готина рецепта!
ОтговорИзтриване2 октомври в 18:30 · Харесвам · 3
Hristina Koleva Емо, благодарение на теб, вече ще пека и памук хляб В най-скоро време ще се похваля и с памук питка
3 октомври в 02:06 · Харесвам · 1
Привет Христина, рецептата ми хареса като идея. Аз ползвам само хлебопекарна за хляб. Но имам един въпрос..... при настройката на машината за какво количество ползваш ( 0.500; 0.750; или 1 кг) ?
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен! Настройката при която пека хляба е за 1 кг.
ИзтриванеУспех!
Значе казваш от приятелка е рецептата , интересно ...
ОтговорИзтриванеЕмчо защо ли не е отговорила Христина на питането ти???
Изтриванеискам да попитам за кило ли е рецептата
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Анонимен! Не съм теглила хляба в готов вид, но го пека с настройка за 1 килограм.
ИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеСъжалявам, Лили! Въпрос на вкус!!!
ИзтриванеПривет Хриси!!!!!Искам да ВИ се извиня за коментара си който грешно съм го публикувала във вашият блог.Наистина съжалявам!Още веднъж моля за извинение
ОтговорИзтриванеХриси, отдавна търся да си закупя френска мая. Сподели , моля от къде си я купи ? Невероятна е .....
ОтговорИзтриванеВаня, незнам къде живееш, но в Габрово аз я купувам от Булкарто. Понеже от там се снабдявам с нея и не съм обръщала внимание къде на друго място я продават.
ИзтриванеКакво е това Булкарто ? Извини ме за невежеството .Иначе съм от Велико Търново. :)
ИзтриванеБулкарто е магазин. Намира се, като влизаш в Габрово от Търново и завиваш надясно, когато стигнеш бензинистанцията на Петрол. Отива се към бившето ОПСО. Дано съм ти обяснила разбираемо :)
ИзтриванеХубав ден!
Благодаря, мила :) Имаме какви ли не вериги магазини, но за такъв не съм чувала . Ще потърся пак тук , ако не открия май ще се ходи до Габрово :)
ИзтриванеХубав ден и на теб !
номер на програма има ли
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Кръстинка! Хляба го пека на 1 програма!
ИзтриванеЗдравейте! Може ли да кажете за двете мерителни лъжички,какво количество е това?
ИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ИзтриванеЗдравейте! Претеглих 1 с. л. сол и везната показа 15 грама.
ИзтриванеЗдравей Хриси, днес случайно попаднах на твоето местенце и съм очарована от атмосферата при теб!!
ОтговорИзтриванеИ аз имам много отдавна хлебопекарна, и моята е Аляска, и аз я използвам постоянно (даже, ако мога да кажа доста жестока експлоатация), и съм ужасно доволна, но след като прочетох твоята рецепта за този памук хляб осъзнах, че точно такъв не съм правила! Това го разбирай, че ВЕДНАГА ще се пробва :). Сигурна съм, че това ми посещение при теб няма да е последно и че ще намирам още хубави предложения, които да опитвам и в моята кухня!!
Поздрави и приятен ден!!
Добре дошла, Руми!
ИзтриванеМного е радващо да прочетеш такива мили думи, и то от толкова добра кулинарка, като теб!
Надявам се и занапред да ти харесат моите предложения!
Хубав утрешен ден!
невероятно! първият ми хляб - и той отличен
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че си получила отличен хляб :)
ИзтриванеПоздравления!
машината е tefal и времената, които са дадени в книжката за различните програми се различават много от времената на дисплея на машината за различните програми. Не знам дали машината не е дефектна, или таблицата в книжката е грешна, но ххлябът стана прекрасен на програма за традиционен хляб с 3-та степен на препичане на коричката. ДАНО НЕ Е СЛУЧАЙНО :-)
ОтговорИзтриванеЕви, различните хлебопекарни правят и различен хляб. Така, че трябва да пробваш докато си хванеш някоя рецепта, която е добра за твоята хлебобекарна. След като с тази рецепта е станал хубав хляб, това не е случайност и продължавай да си печеш хляба така.
ИзтриванеХристинке, след като имаш толкова хубави реццепти, нямаш ли някоя рецепта за козунак в хлебопекарна? Нямам идея на коя програма се прави...Ще ти бъда благодарна ако споделиш някоя :-)
ОтговорИзтриванеЕви, козунак само съм месила в хлебопекарната и след това съм го оформяла на ръка, поставяла в подходяща тавичка и пекла във фурната.
ИзтриванеАко направен по този начин козунак те интересува, след празниците ще приготвя и ще го публикувам. :)
Весели и щастливи празници!
Благодаря и ти желая весели празници и здраве за цялото семейство.
ОтговорИзтриванеДруг въпрос , който ме вълнува е дали към този памук хляб може да се слагат добавки- сусам... или бяло сирене за да стане нещо като тутманик. Но не знам кога да се добави сиренето и дали няма да развали хляба
Еви, в хляба могат да се добавят семена, които се слагат в самото начало, още с брашното. Имам една приятелка, която е слагала нарязани маслини, настърган морков и подправки. Тези неща ги поставят, след като омеси малко машината и започне да писука и тогава се прибавят. За сирене немога да ти кажа, но пробвай и сподели резултата. Дано съм ти била полезна. :)
ИзтриванеБлагодаря ти за пожеланията, и вие да сте живи, здрави и щастливи!
Честита Коледа на всички! Бъдете здрави и щастливи!
ОтговорИзтриванеЧестита Коледа и на теб, Еви!
ИзтриванеМного щастие, светли дни и благоденствие пожелавам на теб и твоето семейство!
Памук хлябът става и със сирене и масло, вместо олио. Прилича на тутманик :-) Ако се слага сирене, трябва да се редуцира солта и мазнината.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Еви за споделеното! Непременно ще пробвам рецептата със сирене и масло.
ИзтриванеБлагодаря на всички за рецептите и препоръките, давате ми кураж отново да се навия и да пробвам моята хлебопекарна, с две бъркалки, купих я с много радост преди 2 години. Във всички рецептите от инструкцията е посочено и сухо мляко, което оскъпява хляба и след като ми дадоха още десетина различни рецепти, все неуспешно изпробвани, желанието ми се изпари. Вие ми дадохте кураж да опитам поне веднъж, пък каквото стане!
ОтговорИзтриванеПавлинче, че твоята хлебопекарна е много хубава, така че би трябвало да се получи и много добър хляб! Освен този хляб, правя и само с вода и той е много хубав. Нека да минат празниците и ще си обновя публикацията! Весели празници!
ИзтриванеДнес го направих и определено мога да кажа,че това е моят хляб! Благодаря за споделената рецепта и желая на теб и цялото ти семейство весели празници и много усмивки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Янулка за хубавите пожелания!
ИзтриванеРадвам се, че хляба ти е харесал!
Искам да направя хляба, но не знам на колко грама се равнява 130 мл. прясно мляко. Може ли някой да помогне?
Изтриване...но защо са ти необходими грамовете на млякото. Щом искаш да направиш хляба, значи имаш и мерителна чаша в милилитри. И все пак претеглих 130 мл мляко и тежеше 160 грама.
ИзтриванеПоздрави и успех!
Благодаря! Работя с везна и нямам мерителна чаша.
ИзтриванеAz polzvam sushtata recepta ot godini i sushto cum mnogo dovolna.Hlqba stava napravo dushichka.
ОтговорИзтриванеРадвам се, че сте доволни от рецептата и много е хубаво, че споделихте!
ИзтриванеПоздрави!
Здравейте , от 1 седмица имам хлебопекарна и все още съм нов в приготвянето на хляб пробвах различни рецепти но всеки път хляба не се издува ами хлътва ... използвам мая др.йоткер( зелена) и слагам всеки път 1 пакетче ... тук видях че се слага 2 лъжички суха мая ... това чаена лъжица ли е ( питам защото като сложа 2 ч.л. мая остава още 1 ч.л. от цялото пакетче а на него пише 7гр. ) като брашно използвах 2 вида ( софия мел и още 1 но не знам каква е точно беше)
ОтговорИзтриванесега правя хляб по рецептата която г-жа Колева с 500гр брашно и по 150гр мляко и вода ... престраших се да сложа маслини ( по-препоръка на колега ) но сложих 5гр мая ...т.е. не цяло пакетче .. ако не стане ще пробвам оригиналната рецепта ...
а за това че не стои бухнал хляба някаква идея ? :)
[img]http://s15.postimg.org/sjv9hrh9j/IMG_20150202_175635.jpg[/img][/url]
ИзтриванеМисля че на пръв поглед се получи доста сполучлив хляб ... на този етап само коричката която остана на бъркалката опитах но беше вкусно ... мерси за рецептата изглежда ще продължа да правя този хляб
http://postimg.org/image/sjv9hrh9j
ИзтриванеРадвам се, че сте харесали хляба и се е получил сполучлив!
ИзтриванеХубава вечер!
Здравейте! Както по-горе писах в публикацията различните хлебопекарни, правят различен хляб. Моите наблюдения са за продуктите, които аз използвам, и те са с френска суха мая и брашно от Лидъл. Маята я меря с малката мерителна лъжичка, която се продава, заедно с хлебопекарната. Ако направите хляба по моята рецепта сложете цялото пакетче мая (на д-р Йоткер). Пробвайте с различни брашна. Аз съм най доволна от брашното на Лидъл. Първо си хванете сполучлива рецепта за хляб и тогава пробвайте с различни добавки, като маслини и семена. Успех и споделете резултата!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата! Получи ми се! :) Всички у дома харесаха хляба!
ОтговорИзтриванеАз вместо олио сложих зехтин. И малко повече захар. Брашното ми е от мелницата, на която най-често ползваме, но следващия път ще взема на ЛИДЛ.
Много вкусен !
И аз благодаря за доверието! Радвам се, че ви е харесал хляба.
ИзтриванеВинаги може да се трансформира рецептата по вкуса на консумиращите.
Поздрави и хубав ден!
Просто страхотен,получи се невероятен,благодаря за страхотната рецепта!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ви е харесал хляба!
ИзтриванеСтрахотен хляб стана :) Мнооого благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря за доверието!
ИзтриванеНаправих точно по рецептата и стана великолепен!
ОтговорИзтриванеРадвам се! Рецептата е много сполучлива :)
ИзтриванеБлагодаря за страхотната рецепта!
ОтговорИзтриване:) И аз благодаря за оказаното доверие! :)
ИзтриванеМоята хлебопекарна е на gorenje с вариант за 900 гр. и 1200 гр. хляб. За колко да я пусна - 900 или 1200?
ОтговорИзтриванеМного се извинявам за късният отговор, но сега видях коментара.
ИзтриванеПуснете хляба (ако вече не сте го направили :)) на вариант 900 г.
Здравейте! Савка Борисова съм. Направих хляба по рецептата със 150мл прясно мляко и т.н. на програма 2.41 часа. Стана чудесен само 1 с.л. без връх сол според мен му дойде в повече. Благодаря за споделената рецепта. Успех Ви желая.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Савка!
ИзтриванеРадвам се, че хляба ви е харесал, а колкото до солта, наистина е по-добре да се намали малко. Нали трябва да приемаме в организма си по-малко сол.
Поздрави!
страхотен хляб се получи благодаря за рецептата
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря за доверието! :)
ИзтриванеЗдравейте Хриси. Бихте ли ми казали кое брашно като марка взимате от лидл, моля. Аз съм в Испания и немога да си олуча марката брашно. От три дни се мъча с моята хлебопекарна. И съпруга ми само ме майтапи, че с машината не става готвач от мен.
ОтговорИзтриванеЗдравейте Хриси. Бихте ли ми казали кое брашно като марка взимате от лидл, моля. Аз съм в Испания и немога да си олуча марката брашно. От три дни се мъча с моята хлебопекарна. И съпруга ми само ме майтапи, че с машината не става готвач от мен.
ОтговорИзтриванеЗдравейте Хриси. Бихте ли ми казали кое брашно като марка взимате от лидл, моля. Аз съм в Испания и немога да си олуча марката брашно. От три дни се мъча с моята хлебопекарна. И съпруга ми само ме майтапи, че с машината не става готвач от мен.
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Брашното от Лидл е бяло пшенично тип 650, опаковката му е оранжево-кафява :) Много съм доволна от това брашно. Всичките ми питки са направени с него :)
ИзтриванеПоздрави и успех!
(ще снимам пакета и ще сложа снимката за по-добра ориентация)
Хриси, тази вечер ще пробвам твоя хляб, НО имам въпрос: 1 с.л. сол и 2 с.л. захар не са ли много??? Питам, защото в моята хлебопекарна от 900г/максимум/ рецептите винаги са били 1ч.л. сол и 1 с.л. захар. Ползвам мерителните лъжички към машината.
ОтговорИзтриванеМога ли вместо вода да пробвам само с прясно мляко?
Здравейте, Анонимен!
ИзтриванеПриготвям хляба по тази рецепта вече доста време и на нас ни харесва хляба направен по този начин. От коментарите на читателите разбирам, че и на тях хляба им харесва, но ако имате съмнение относно количеството на захарта и солта, ги сложете по Ваше усмотрение.
Не съм правила хляба само с прясно мляко, но предполагам, че няма да има проблем.
Поздрави и успех!
Здравейте! Моля ви, ако някой има хлебопекарна Аляска да ми изпрати книжката, че моята я изгубих. Благодаря.
ОтговорИзтриванеkkolev69@abv.bg
Моля дайе рецепти за обикновен хляб в хлебопекарна или напишете къде, в кой разделдаяпрочета, благодаря
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Анонимен!
ИзтриванеПрочетете цялата публикация и ще видите рецетата за обикновен хляб в хлебопекарна (без прясно мляко).
С интерес чета мненията, но искам да запитам г-жа Колева брашното Castelo
ОтговорИзтриванедействително ли е тип 650, а не е грешка ?
Брашното, което използвам от доста време за хляба и за всички питки в блога е Castelo тип 650 (пакета, който е на снимката).
ИзтриванеМного Ви благодаря, тъкмо тази седмица има оферта в лидл! Всичко добро Ви пожелавам да се случва в блога!
ИзтриванеМога да ви предложа едно лесно решение за справяне с температурните разлики (и аз имах същия проблем). Изплаквам с вряла вода тавичката на хлебопекарната преди да сложа продуктите (когато е студено).
ОтговорИзтриванеМного благодаря за хубавата идея! Ще се възползвам от нея!
ИзтриванеВесел уикенд! :)
Здравейте!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за споделената рецепта и всички съвети! Купих хлебопекарна, марка Карфур, преди много време и нито веднъж не ми се получи читав хляб. Пробвах какви ли не рецепти и се отказах. Сега и дадох втори шанс на машинката с вашата рецепта, и засега това, което се вижда през прозорчето, изглежда уникално добре! Чак не мога да повярвам...
Много се радвам, че съм полезна! Точно за такива коментари си заслужава отделеното време за снимки и публикации, които правя.
ИзтриванеБлагодаря от все сърце! :)
Здравейте!
ОтговорИзтриванеАз много съм доволна от рецептата, но едно не ми харесва хляба винаги ми опира в стъклото.
Здравей, Галя!
ИзтриванеНамали малко маята и хляба няма да ти опира в стъклото.
Хубава неделя! :)
Здравейте. В трансформираната рецепта захарта вече е 1 с.л., кое е правилното?
ОтговорИзтриванеЗдравейте!
ИзтриванеВ процеса на направа на хляба съм трансформирала рецептата за 500 г брашно и понеже за вкуса на нашето семейство хляба малко ни сладни в повече съм намалила захарта. Предложението и мнението изразено тук е мое, но решението по коя рецепта да си направите хляба е Ваш. Поздрави и весел празник!
Благодаря. Весел празник и на Вас!
ИзтриванеЗдравейте,искам да попитам , дали някой от вас е правил солен кекс в хлебопекарна или нещо по-различно от хляб например
ОтговорИзтриванеПробвах няколко рецепти за хляб,но твоята рецепта се оказа най-добра.
ОтговорИзтриванеТази вечер отново заредих хлебопекарната!
Благодаря за чудесната идея за пухкав хляб!
Радвам се, Еви, че хляба ви е харесал!
ИзтриванеБлагодаря ти за доверието! :)
Здравейте, направих тази рецепта и резултата е наистина УАУУУ!Не сме си правили по вкусен хляб!Благодаря за споделената рецепта.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Елена!
ИзтриванеМного ме зарадваха вашите думи :))
Благодаря!
Благодаря за споделената рецепта!Хляба се получава страхотно,пропорциите са точни.Препоръчах рецептата и на приятелките си,които също се очароваха от вкуса :)
ОтговорИзтриванеРадвам се, че съм била полезна!
ИзтриванеХубава неделя! :)
Може ли да поясните на коя програма се пуска хляба? Моята хлебопекарна е TEFAL Bread of the World PF6118 и има доста програми за хлябове... (обикновео пускам на 8-ма програма - "хляб без кори" така се казва програмата). При вашите хлебопекарни имат ли наименования самите програми?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Костадин!
ИзтриванеХлябът го пека на 1-основна програма, която е за бели хлябове.
Невероятна рецепта и уникален резултат! Направих го точно както е описано и всички сме много доволни! Благодаря! :)
ОтговорИзтриванеЗдравейте, направих хляб по вашата рецепта и наистина е невероятен. Спазих точно рецептата. Имам само една забележка хляба стана много солен. Следващия път ще намаля количеството сол.
ОтговорИзтриванеZdraveite i az re6ix da probvam va6ata recepta v momenta se mesi....6te vi pokaja rezultata sled kato e gotov xlqba...
ОтговорИзтриванеЗдравейте, това е втората рецепта, която реших да пробвам в новата ми хлебопекарна :) /първата бе от книжката към нея/, но докато търсих в нета какво би ми допаднало и прочетох тази прекрасна рецепта и вече няколко пъти пробвах варианти. Моята машина е за 0,9/1,200кг, но з часа е за 1,200 и така даже не опира до стъклото, а набухва страхотно, пробвах и само вода 300мл и стана много хубав, дори от млякото още повече сладни. Вкъщи обичаме хляба да си е солен и слагам пълна лъжица сол и по- малко равна захар. Също пробвах и на бързата програма за 2 часа, стана перфектен. Това е от мен. Поздрави Елена
ОтговорИзтриванеЕлена, благодаря за споделените резултати и доверието към мен!
ИзтриванеПоздрави!
Добър вечер Хриси правя тази рецепта от три години откакто живея в чужбина ,става всеки път страхотен но имам една молба.Сега си купих пекарна с по голям капацитет-1300 може ли мерителните еденици за 1300 кг.Много благодаря.Пробвала съм много но този се харесва от моето семейство.
ОтговорИзтриванеУникална рецепта за невероятен хляб!!! Ще следя и други, публикувани от вас рецепти! До този момент са ми се получавали различни експерименти с хляб, но този няма аналог!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че съм била полезна и рецептата ви е харесала! :)
ИзтриванеПоздрави!
Здравейте Хриси! Вчера попаднах на вашата рецепта и веднага я направих. Получи се уникално вкусен хляб. Много благодаря :)
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Blagy.V!
ИзтриванеМного се радвам на споделените мнения за това, което публикувам!
Благодаря и хубава вечер! :)
Здравейте. Имам тефал пейн дор. Още се уча да меся с него. Бих искала да направя вашата рецепта , но за 500 гр хляб. Наполовин ли трябва да намаля всички пропорции?
ОтговорИзтриванеЗдравейте!
ИзтриванеОпеченият хляб няма точно 1 кг. Получава се между 800-900 грама, така че според мен направете хляба с 1/3 от продуктите.
Поздрави и успех!
Здравейте!
ОтговорИзтриванеДнес попаднах на Вашата рецепта и реших да опитам.Получи се добре, но само отгоре остана блед.Иначе отвсякъде се получи чудесна кора.Не знам как да прикачя снимка.Благодаря много.
Ако имате и рецепта за хляб от лимец брашно, моля Ви да ми напишете пропорциите.Благодаря
Здравейте!
ИзтриванеРадвам се, че хляба ви е харесал. Печенето зависи от хлебопекарната и програмата, която е зададена.
Снимка може да качите във фейсбук страницата ми.
Хляб с брашно от лимец не съм правила, така че немога да Ви дам рецепта.
Поздрави!
Здравейте! В момента правя Памук хляба, но ми се струва много твърдо тестото. Така ли трябва да бъде или да му сложа малко вода?
ОтговорИзтриванеЗдравейте!
ИзтриванеПри това съотношение на течност и вода няма как тестото да е твърдо :(
Явно имате някаква грешка при измерване на продуктите.
Хриси,
ОтговорИзтриванеблагодаря ти за чудесната идея, за изпичането на памук хляб в хлебопекарна!Години наред стои хлебопекарната в мазето, защото предпочитам да си правя хляба ръчно, но твоето прекрасно предложение ме накара да е изкарам от мазето и да пробвам.
Изобщо не съжалявам, защото хляба стана много пухкав, наистина мек като памук и с много вкусна коричка!
Благодаря ти още веднъж за страхотната идея и рецепта!
Може да надникнеш и при мене за да видиш как се получи:
https://lecker-mit-gerim.blogspot.de/2018/01/fluffiges-dinkelbrot-aus-dem-backautomat.html
Прегръдки и приятна вечер!
Гери, много се радвам на хубавата оценка за хляба, от такава добра кулинарка!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Непременно ще погледна рецептата в твоя блог.
Поздрави и усмивки! :)
Уникална рецепта! Машината ми стоеше в шкаф от 2008г. Попаднах на твоя блог преди 3 г , и реших да и дам шанс. От тогава не прескачаме ден.
ОтговорИзтриванеПравил съм хляба с зехтин, слънчогледово, орехово масло и все е много вкусно.
Рецептата носи на всякакви добавки. Хляба с пържен лук е чууудо. Правил съм го и с различни семена, като слънчогледови тиквени ленени, печени орехи, бадеми и лешници които смилам и добавям. Градинарския вариант със сушени и нарязани миксове + нарязани сушени домати в зехтин, ммм. И моят фаворит : вместо с растителни масла, го правя със 100мл. свинска мас ( пече се в момента :-)
Благодаря за рецептата.
Много ме зарадва коментара ти, благодаря за високата оценка и за споделените варианти!
ИзтриванеНепременно ще пробвам да направя хляба с добавките. Така моето семейство ще получи нещо различно и вкусно.
Хубава вечер! :)
Здравейте! Хляба е страхотен,вече три пъти го правя и свършва почти веднага.Машината я ползвах само за тесто,защото имах няколко неуспешни опита за хляб и се отказах.Но оня ден реших пак да пробвам и видях тази рецепта-страхотна рецепта,по-вкусен хляб не съм яла! Благодаря за рецептата! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Вили!
ИзтриванеРадвам се, че съм била полезна и сте останали доволни от хляба!
Поздрави и слънчево лято! :)
Благодаря за рецептата. Най-после намерих своя хляб!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че съм Ви била полезна!
ИзтриванеБлагодаря за рецептата от тестото стават и вкусни мекици
ОтговорИзтриванеОооо, непременно ще пробвам...
ИзтриванеБлагодаря!
Пробвах днес рецептата и хлябът стана божествен. Вкусен, на конци се къса...стои леко мазничък като тутманик. Та се чудех ако добавя и малко сирене..дали ще се получи??? Или сиренето ще загори? Някой пробвал ли е?
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ваня, за доверието! По мое наблюдение доста хора правят хляба и са много доволни. Сирене не съм слагала директно в тестото, но няма нищо лошо да пробваш и да споделиш резултата.
ИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Пробвах сирене,но то се размаза и съвсем изчезна в готовия хляб
ОтговорИзтриванеА на вкус как стана?
ИзтриванеХриси смяташ ли, че ако в рецептата брашното се смеси 50/50 бяло с пълнозърнесто, ще се получи приличен хляб? Може би ще е нужна повече мая?
ОтговорИзтриванеНе съм правила тази рецепта с 50/50 бяло с пълнозърнесто и не мога да кажа със сигурност какъв хляб ще се получи, но моето мнение е, че не е необходимо да се увеличава маята.
ИзтриванеЗдравейте, извинявам се за въпроса но какво количество е 2 малки мерителни лъжички? Предварително брагодаря за отговора.
ОтговорИзтриванеПривет! Хлебопекарните вървят в мерителна лъжичка, която от едната страна е по-голяма, а от другата е по-малка. Имам предвид точна тази лъжичка. Хубав ден!
ИзтриванеМного странно този хляб ставаше прекрасно до преди 6 месеца. От тогава все бухва на половина. И брашното сменях и маята и все същия резултат
ОтговорИзтриванеЕви, не знам какво да отговоря ... :)
ИзтриванеХристина - хляба е невероятен. Пробвал съм други рецепти за хляб във хлебопекарна, но тази е най сполучлива. Благодаря Ви!!
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря за хубавите думи! Много се радвам, когато моите последователи са доволни!
ИзтриванеПоздрави!
Стана добър, но беше солен!Трябва да се слага 1ч.л. сол а не една супена...
ОтговорИзтриванеЗдравей, Хриси! Съвсем зелен съм в тая работа, но рецептата стана от раз! Много, много хубав хляб се получи! Благодаря от сърце за хубавата рецепта и успех на всички "хлебари" в групата :)
ОтговорИзтриванеЗдравей!
ИзтриванеМного се радвам на отзивите за моите публикации! Благодаря! Радвам се, че хляба се е харесал на семейството!
Поздрави!
Подобна рецепта съм си измислил и аз:
ОтговорИзтриване1бр. яйце + прясно мляко до 300мл обща течност
50г масло
7г суха мая
500г брашно тип 500
1 1/2 мерителни лъжици сол
2 мерителни лъжици захар
Често смесвам 35% пълнозърнесто + 65 % бяло , получава се супер.До сега не съм пробвал с по глутеново брашно (650 или 800) , скоро ще тествам.
Здравейте!:)
ОтговорИзтриванеБихте ли споделили рецептите към тази хлебопекарна?
Взех си използвана хлебопекарна Аляска, но към нея няма рецепти нито инструкции
Много искам да изпробвам всички възможности и да зарадвам децата с вкусни хлебчета. Много ще съм Ви благодарна ! <3
Съжалявам, че не мога да бъда полезна! Доста години използвах тази хлебопекарна, но накрая я ,,пенсионирах" и не пазя книжката към нея.
ИзтриванеЗдравейте днес си купих хлебопекарна и утре започвам с тази рецепта на Хриси.
ОтговорИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванеОгромни благодарности за рецептата!
Правя хляба вкъщи от две години по нея и това е най-прекрасния хляб, който съм правил. Пробвал съм и други рецепти, но все нещо не ни допада. По тази хлябът става пухкав и с прекрасен загар.
Нашата хлебопекарна има 900 гр. и 1200 гр. Аз винаги използвам програма за 900 гр. и най-светла коричка (при нашата хлебопекарна са 3 нива)
Най-често ползвам суха мая на Йоткер, но съм пробвал и с други (френска, Македонска) все се получава.
Може и с прясна мая. Аз слагам 1/3 от 40 грамово кубче. Разтварям я в топлата вода и я слагам първо нея със захарта, млякото и олиото. После брашното и на края солта. Трябва да се знае, че солта деактивира маята и трябва да се слагат възможно най-далеч при зареждане на продуктите.
Най-важно обаче е брашното.
Купувал съм няколко пъти разни видове брашно с които, спазвайки рецептата, хлябът не става. Не бухва, става на тухла. Вземам си от изпитана марка брашно и всичко е ОК.
Бъдете живи и здрави и се радвайте на празниците с прекрасния хляб, изпечен по тази чудесна рецепта!
Здравейте!
ИзтриванеСъдечни благодарности за обстоятелственият коментар! Всяко едно споделяне и мнение е не само полезно за мен, но и за всички мои последователи.
Весели, споделени и уютни празници!
След няколко несполучливи опита попаднах на вашата рецепта и резултатът беше чудесен! Много благодаря, че сте споделили освен продуктите и другите особености при приготвянето, които също са много важни. Намалих солта и захарта според нашия вкус. Според мен се получи по-малко от килограм, но пък беше мнооого вкусен :-)
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че съм била полезна!
ИзтриванеАз правя хляба със следните продукти: 420 мл. Вода , една малка мерителна лъжица захар, и една малка мерителна лъжица сол , олио около 20-30 мл. И 11гр. Суха мая, 700 гр. Брашно София мел екстра на програмата за 1.500 кг. Става страхотен
ОтговорИзтриванеБлагодаря за споделената рецепта!
ИзтриванеАз съм съвсем нова в хлебарството и купих машина на Мама за Коледа. Направихме хляба като новачки и се получи прекрасен и любим за нас от тук нататък. Първо направихме основен бял, беше хубав но збит и не пухкав, после направихме питка стана хубава но на 2-ят ден вече суха. Хлебчето по вашата рецепта публикувана тук е наистина пърхаво и много вкусно дори и 2 дни след изпичане пак си е бухнал и мек. Олиото не е много, спазвайте мярките и ще ви се получи. Огромно благодаря за хубавата рецепта това е хлябът за нас. Живи и здрави да сте.
ОтговорИзтриванеГеви, толкова много ме зарадва твоят коментар в първите дни на Новата година! Благодаря за споделеното мнение! На цялото ви семейство пожелавам да имате една весела, щастлива и здрава Нова година!
ИзтриванеНаправих хлябът… Е, стана топ - мек, пухкав, с лека хрупкава коричка, а ароматът се носи из цялата къща.
ОтговорИзтриване