неделя, 15 март 2020 г.

Гюл (Роза) Бюрек

Гюл бюрек или на български Роза Бюрек е от турската кухня, чиято рецепта научих в групата ,,Турски вкусотии". Бюрекът може да се направи както с български кори, така и с турски юфки (кори). Сега ще ви представя направата на бюрека с български кори.


Продукти:
  • 500 г кори за баница
  • 3 яйца
  • 300 мл прясно мляко
  • 80 мл олио
  • 200 г сирене
  • 150-200 г кашкавал
  • 10 г бакпулвер
  • сусам
  • краве масло


Приготвяне:
В купа се разбъркват яйцата, олиото, млякото. Добавя се бакпулвера. 
Сиренето се натрошава, а кашкавала се настъргва на едро ренде. 
Вземат се едновременно две кори. Намазват се с млечно-яйчената смес с помощта на четка. 
Откъм дългата страна на корите се поставя част от сиренето и кашкавала. (аз ги смесих в купичка). Кората се навива на руло и след това рулото на охлювче.
Охлювчетата се поставят в тава с размер 28 см, плътно едно до друго. Ако нямате тава с незалепващо покритие, постелете тавата с хартия за печене. 
Когато всички охлювчета са подредени в тавата, се заливат с останалата яйчно-млечна смес. 
Бюрекът се поръсва със сусам и върху всяко охлювче се поставя кубче краве масло. 

Бюрекът се пече на 180 градуса 30-35 минути или до зачервяване. 


Да ви е вкусно! 


23 коментара:

  1. Хриси, чудесен е! Сега постя, но като спря непременно ще го направя.
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате!
      Ще се радвам да видя бюрека и в твое изпълнение!
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Михаела Попова3 април 2020 г., 18:35 ч.

    Много точна и сполучлива рецепта.Бързо изпълнима и адски вкусна.Благодаря <3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря за отзива, Миша!
      Да ви е сладко!
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Днес направих бюрека по вашата рецепта, и със съпруга ми и дъщеря ми си облизахме пръстите както се казва. Ще си я запазя и ще я правя много пъти. Благодаря, че я споделите 😊

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че бюрека е харесал на вашето семейство!
      Благодаря за доверието!
      Да ви е вкусно и хубав ден!

      Изтриване
  4. Невероятно вкусен бюрек! Правя го за пореден път!

    ОтговорИзтриване
  5. Супер! Много ни хареса, на цялото семейство. Благодаря. Чакаме нови рецепти. Поздрави.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че бюрека се е харесал на вашето семейство! Да ви е вкусно!
      Поздрави и слънчева неделя!

      Изтриване
  6. Страхотен бюрек.Много фин и вкусен. Благодаря за доброто предложение. Днес ще го правя за втори път. Съпругът ми много го хареса.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Винаги е хубаво и радостно, когато приятелите са доволни от публикуваните ми рецепти.
      Благодаря за доверието!
      Да ви е вкусно!

      Изтриване
  7. Страхотна рецепта, правя го за пореден път ! Благодаря ви. Поздрави от Лондон !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че и от Лондон блога ми има почитатели!
      Да ви е вкусно!
      Поздрави!

      Изтриване
  8. Страхотен бюрек. Много вкусен се получи!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря за уникалната рецепта!!
    Влиза в папка любими!

    ОтговорИзтриване
  10. Рецептата Ви е страхотна! С Благодарност и Уважение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за хубавият отзив!
      Весели и здрави празници!

      Изтриване
  11. Страхотен е! Правя го за трети път и много бързо свършва!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че рецептата се е харесала на Вашето семейство! Благодаря за доверието!

      Изтриване