сряда, 22 юли 2015 г.

Пърленки


Продукти:
  • 300 мл топла изворна :) вода 
  • 7 г суха мая
  • 1 ч. л. сол
  • 1 ч. л. захар
  • 3-4 с. л. зехтин
  • 550 г брашно

Приготвяне:
Брашното се пресява. Прави се кладенче и в него се поставят маята, захарта, солта и зехтина. Накрая се добавя и водата. Замесва се тесто, малко по-твърдо. Намазва се със зехтин, поставя се в купа и се оставя на топло да втаса.
Когато имам възможност пека пърленките на жарава в камината, но специално тези ги опекох на ел. скарата. 
С намазнени ръце се откъсва малко тесто, раздърпва се с ръце на тънко и се поставя на скарата. Ако искате по-хрупкави пърленки, трябва да раздърпате тестото по-тънко.
С помощта на четка пърленката се намазва със зехтин. Когато се отбележат ребрата на скарата и пърленката се позачерви, се обръща и отново се намазва със зехтин.
Получават се 16 броя много вкусни пърленки, с хрупкава централна част и мекички покрая. 


Да ви е сладко! 

19 коментара:

  1. Отговори
    1. Ще се радвам да ги опиташ и споделиш резултата, Паола.
      Хубав ден!

      Изтриване
  2. Чудесен цвят и дебелина са! Точно такива ги оообичам! Ще се почерпя виртуално, че в тази жега навън надали ще си направя!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Замесих тесто и ще опитам на грил тиган довечера

      Изтриване
    2. Габи, много ти благодаря! И ние така ги обичаме, по-тънички и хрупкави :)

      Изтриване
  3. прекрасни, вкусни печени на грил-тигана....ммммм, а после експериментирах с тях: станаха чудни ПИЦИ, намазах ги с домашна лютеничка, гарнирах с два вида чушки (червена и зелена), добавих лук на тънко нарязан, колбас и сиренце ( нямах кашкавал в момента), подправки.... изчезнаха за секунди ,а питаха и за още.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за хубавия отзив! Радвам се, че са ви харесали!
      А колкото до пиците, аз също ги правя с това тесто и стават страхотни :)
      Поздрави и разхлаждаща вечер!

      Изтриване
  4. Хриси,
    чудни пърленки са станали.Още тази седмица ще ги пробвам на село, на скарата.
    Поздрави и весело лято !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели!
      Много са лесни и непренциозни за направа.
      Весело лято и от мен!

      Изтриване
  5. Хриси, и аз така ги приготвям, ама никога не стигат до снимки... Твоите изглеждат чудесно - хапваме ги и ние тънички и запеченки. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, само да знаеш колко пъти и аз съм ги прявила, че най-накрая да стигнат до снимки. Все има много гладни :)
      Поздрави и прегръдка, мило момиче!

      Изтриване
  6. Ах, как обичам...дръпвам си, макар и сита.

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте Христина, бихте ли ми казали кога се прибавя водата,нещо не ми стана ясно. Извинявам се ако аз нещо не съм прочела правилно рецептата. Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много правилен въпрос ми задавате, Хриси! Аз наистина не съм посочила слагането на водата, за което много се извинявам. Водата се прибавя веднага след като в брашното сте сложили маята, солта, зехтина и захарта.
      Извинявам се отново и ще редактирам рецептата.

      Изтриване