петък, 27 март 2020 г.

Солен кекс със сирене и кашкавал



Предлагам ви един уникално вкусен кекс с нежна и влажна текстура, идеален за сутрешна или следобедна закуска. Правих го вече два пъти, като първият път не стигна до снимки, а и исках да видя как ще го приемат в къщи, но сега няма разминаване - снимки има, и се радвам да го споделя и с вас.
Рецептата, по която го правих няма маслини, но мога да ви кажа, че са идеално допълнение към вкуса на кекса. Разбира се може да импровизирате и да сложите в него още любими продукти, като например както казват у дома, моите ,,канибали" - салам, бекон ...


Продукти:
  • 4 яйца (моите са домашни и затова кекса ми е толкова жълт)
  • 300 г кисело мляко (1 ч. ч. = 250 мл)
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 1/2 ч. л. сода бикарбонат
  • 200 г натрошено сирене
  • 120 г настърган на едро кашкавал
  • 120 мл олио
  • 60 г разтопено и охладено краве масло
  • 300 г брашно (2 ч. ч. = 250 мл)
  • 10-12 бр. черни маслини


Приготвяне:
Киселото мляко се поставя в купа. Прибавят се двата вида сода и се разбърква. Като спре сместа да шупти се добавят яйцата. Разбърква се до хомогенност. Следват олиото и кравето масло, сиренето и кашкавала. Разбърква се. Накрая се прибавя брашното. Тестото се разбърква с лъжица. Получава се леко гъсто кексово тесто. 
Изсипва се в кексова форма и отгоре се разпределят нарязаните маслини. 
Кексът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса 30-35 минути. 
След като се изпече кекса се оставя във формата около 5 минути и тогава се обръща в подходяща чиния. 



Нападайте... 😀 кекса е вкусен както топъл, така и студен. 
Приятен апетит! 


Нека сутрините ни започват с усмивка и добро настроение, и целият ден ни е едно прекрасно преживяване!  
Бъдете здрави и се пазете! 

Рецептата е адаптира от тук. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар