Растението, на което по тревните площи се гледа като на бурен, представлява в действителност полезна лечебна билка. Глухарчето се използва при проблем с черния дроб, бъбреците, жлъчката, храносмилателната система, за подобряване обмяната на веществата.
Глухарчето цъфти през месец април-май и сега е момента да си направим една хубава разходка сред природата и да си наберем от тези слънчеви и пълни с полезни вещества цветове.
- 400 г цветове без дръжките (4-5 шепи)
- на 1 л течност - 1 кг захар
- 1 лимон
- 1/2 ч. л. лимонтозу
Течността се измерва. На 1 л отвара се добавя 1 кг захар. Моята течност беше 1.4 л и поставих 1.4 кг захар.
Съда се слага на котлона и в началото се вари на силен огън, като впоследствие степента на котлона се намаля.
Медът се пробва с капка капната върху чиния. Ако капката не се разлива, значи сладкото е готово. Не се подвеждайте, като виждате, че консистенцията е по-рядка. След изстиването меда ще се сгъсти.
Минута преди да се свали меда от котлона се поставя лимонтозуто.
Медът се разсипва горещ, в затоплени бурканчета и се обръща с капачката надолу.
Получава се много ароматен и полезен мед! (меда разсипах в 7 и 1/2 бебешки бурканчета)
Да ви е сладко! Нека наберем с пълни шепи здравето, което ни е дала природата!
Че то това си е направо за мен...и чер дроб ме ръчка и бъбреци, че и жлъчката ми се обажда и с храносмилането не съм наред, значи заслужавам едно бурканче поне:)!
ОтговорИзтриванеСртахотен мед, шегата настрана! Ама де глухарчета, като тук пръскат като луди и са изтребили и коприва и глухарчета и разни други полезни тревички:(!
Прегръдка за хубавата рецепта и оставам с надеждата за бурканчето! Слънчева събота! :*
Вмомента слагам втората доза, като глухарчето е набрано от вашата къща. Там не минават коли, никой не пръска с отрови и глухарчето си расте на воля, така че ще има не едно, а повече бърканчета!
ИзтриванеПоздрави и прегръдки от нас за вас! :)
Може ли и аз да си поръчам
ИзтриванеТова не го знаех? Не знам и да имам проблем с посочените органи, други са ми дертовете на мен, ще чакам рецепти за моите проблеми;)
ОтговорИзтриванеНо още утре отивам за глухарчета, все ще ми се отрази добре. Мерси, Хриси!
Марте, дори и да няма човек проблеми (дай Боже да няма) с изброените болести, никога не е излишно да си ,,лапнем'' здравословен и вкусен дар от природата.
ИзтриванеА и една разходка ще ни се отрази перфектно.:))
Поздрави и усмивки за добро настроение!
Нова рецепта за мен,не знаех че от глухарчето се прави мед.Ще опитам,не се знае в кой момент ще ти дотрябва лечебна билка.Свга е моментът.Поздрави и успех .
ОтговорИзтриванеНикога не е излишно да сложим малко природно ,,лекарство'' в буркан.
ИзтриванеПоздрави и от мен!
Много интересна информация. Дори не съм предполагала, че са толкова полезни тези цветенца от които едно време редовно си правих венчета.
ОтговорИзтриванеНямам подобни заболявания, но пък с удоволствие бих приготвила, за всеки случай.
Прегръдки!
Габи, има много информация за полезните качества на глухарчето, но аз неисках да отекчавам читателите. Медът не се консумира само при заболявания, той е много вкусен и ароматен, така че се възползвай от този природен дар!
ИзтриванеПрегръдки, мила!
И аз не знаех, но само да намеря чиста от отрови полянка, ще се опитам да приготвя. :) Благодаря, че сподели, Хриси! На нас като малки ни казваха, че ще ни окапе косата, ако барнем жълтурчетата...
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Гери, наистина е важно да се наберат цветовете от чисти райони. Ние където живеем района е много чист и затова си бера глухарче на воля.
Изтриване:)) Незнам защо едно време са те плашили с тези жълтурчета, при положение, както пише и Габито сме си правили толкова много венчета :)
Поздрави и прегръдки!
Приготвяла съм няколко пъти. За пръв път прочетох в книгата на Мария Требен тази рецепта. Много ароматен и вкусен мед се получава. Препоръчвам го!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Инче, аз отскоро научих за полезните свойства на глухарчето и бях много изненадана и от добрите му вкусови качества.
ИзтриванеПоздрави и от мен! :)
Чудни картинки и така хубаво си направила снимките как си отиват с вълшебният медец. Дори не съм знаела, че може да се прави медец от тях. Започвам да търся полянка с такива:) Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате, благодаря ти! Ама, те много са фотогенични тези жълтурковци и аз щраках ли щраках :)))
ИзтриванеИмаш ли възможност непременно си направи такъв медец. Много е ароматен и вкусен!
Поздрави и прекрасен ден!
Хриси,
ОтговорИзтриванередовно, още от ранна пролет използвам глухарчето в прясно състояние.Тази билка има чудотворни свойства и при диабет.От книгата на Мария Требен научих за този мед от глухарчета.Правя го всяка година, става много вкусен.През зимата е чудесен, намазан на филийка.Прекрасни снимки и представяне.С колко чудотворни , безплатни билки ни е дарил Бог, за да поддържаме здравето си !
Поздрави !
Ели, аз наскоро открих глухарчето като лечебна билка и невероятен вкус и аромат.
ИзтриванеНаскоро четох, че ако хората знаят колко е полезна копривата ще засадят цялата планета с нея. :) Бог наистина ни е дарил с много полезни ,,тревички'' и трябва да се възползваме максимално от тях.
Поздрави и от мен!
Уф, сега от къде да си бера глухарчета, Хриси...
ОтговорИзтриване:)) Да ти пратя, Веси...
ИзтриванеЗдравей Хриси, имаш чудесен блог с много хубави рецепти. Когато видях тази публикация място не можех да си намеря, и ето днес успях да набера необходимите глухарчета за рецептата. Само не разбрах дали се измиват предварително цветчетата. Надявам се и моят мед да стане вкусен и ароматен. Поздрави!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Теди! Както съм написала в предните коментари, глухарчетата съм ги брала от място където не минават коли, полянката е до гората и затова не съм измивала цветовете. Но, няма да има никакъв проблем и да ги измиеш, ти си прецени.
ИзтриванеМного ти благодаря за хубавите думи и се радвам, че ти харесват моите публикации!
Поздрави и от мен!
ami to polza da ima dobre, ama tazi zahar....to si e sirop i vredi na imunnata, ne move li samo kato otvara da se pie
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Анонимен! За да направим сладко от плодовете, които ни е дала природата, също го правим със захар и естествено никой не изяда един буркан наведнъж. Захарта казват, че била вредна, но по-добре да си вземем една лъжичка от домашно приготвено сладко, отколкото да изядем една вафла. Всеки сам си преценява как да се храни. В интернет има много информация за полезните качества на глухарчето и как се използва. Днес набрах листа и цветове и ги сложих да се изсушат за чай. Може да се пие чай и от пресни и от сушени стръкове и листа.
ИзтриванеПоздрави!
Не се мият цветовете,защото така се отстранява цветния прашец,който е много важен за целта!
Изтриванеiskam da popitam cvetovete miqtlise predi da se nakisnat
ОтговорИзтриванеЗависи от къде са брани. Моите цветове съм ги брала от поляна далече от бензинови пари, в близост го гората и не съм ги мила.
ИзтриванеДали е възможно бялата захар да се замести с кафява,кленов сироп или със стевия например.Би ли се получило пак нещо като мед?Независимо,че дозата прави лечебната сила,все пак ако не е бяла захар - би било по-добре.
ИзтриванеПредполагам, че няма да има никакъв проблем бялата захар да се замени с кафява, дори е за предпочитане, но никога не съм работила със стевия, така че немога да дам мнение по въпроса.
ИзтриванеНе се мият-цветния прашец ще падне,а той е много важен!
ИзтриванеВ книгата на Мария Требен този мед се препоръчва при сърдечни проблеми.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за информацията, Маги, която ще е полезна за читателите.
ИзтриванеНе прочетох кога се слага лимонтозуто, моля обяснете
ОтговорИзтриванеНаистина съм пропуснала да напиша кога се прибавя лимонтозуто, за което се извинявам. Поставя се минута преди да свали сладкото от огъня.
ИзтриванеВече втора година правя меда по тази рецепта - страхотен е, и ароматен!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че съм полезна с моите публикации!
ИзтриванеБлагодаря! :)
И аз го правя вече втора година и много ми харесва-нито се захаросва,нито се разваля,даже когато го насипя топъл в бурканчетата изобщо не ги обръщам с капачката надолу...мразя да цапам капачката и да клеясва...Вчера отворих последния буркан,правен през миналото лято,че късно видях рецептата и глухарчетата ахааа да свършат!
ИзтриванеИнтересува ме зеленото венче,което държи жълтите листенца слага ли се, или се окъсват и слагат само жълтите листенца
ОтговорИзтриванеИзползва се цялото цветче, заедно със зеленото венче. Показала съм на снимката. :)
ИзтриванеПървия път когато правих,не го махах,защото не знаех,че се маха...Никаква разлика обаче няма,изобщо не се вгорчава меда! Тъй че не си губете времето да чистите чак толкова цветовете!Видях руски вариант на тази рецепта и там пишеше да се маха чашката на цвета,но аз не съм я махала...
ИзтриванеЗдравейте, доста съм запалена на тема билки и био продукти,от години събирам, а за меда от Глухарче наскоро (миналата година четох),но едно нещо ме притеснява. Първото варене го разбирам, но второто Мария Требен казва, че не трябва да завира, а само да се изпарява, за да се запазят лечебните му свойства. Аз пробвах, но явно трябва цял ден да се остави на много слабо, за да се изпари до консистенция на сладко. Незнам кое ще да е по- правилното...
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Не съм чела рецептите на Мария Требен, но както казвате няма как сладкото да се сгъсти на нужната консистенция, ако не ври, и колкото по-слаб е огънят толкова повече време се изисква за сгъстяване. Но аз невиждам, ако сладкото ври по-активно как с парите ще му излязат лечебните свойства :( Преценете си сама как да го приготвите. Хубав ден!
ИзтриванеЗдравейте!От две години моя съпруг го прави.Става много ароматен и сладък.Целият ни двор на вилата е като килим от глухарчета.Тази година е направил вече три дози.И аз се замислям,дали да не пробваме с кафява захар.Хубав ден на групата и благодаря за безценнити рецепти Хриси!
ОтговорИзтриванеЗдравейте!
ИзтриванеКазват, че бялата захар е вредна, така че имате ли възможност консумирайте тръстикова (кафява) захар.
Благодаря за изказаното мнение и коментар!
Поздрави!
За кафява не знам ,но има тръстикова натурална захар и с нея няма как да не стане. Това е натурална необработена тръстикова захар. Аз не живея в бг и при нас я продават във всеки магазин,но няма начин да не я продават по био магазините и щандове в бг.А сигурно и с кафява ще стане,ще стане по тъмно и с друг вкус. Сега и аз го правя с бяла захар обаче по тази рецепта ...ако имам възможност ще опитам и с тръстикова следващият път :-)
ИзтриванеОт 13-15 год.правя мед от глухарче,страхотен е и помага за по-горе посочените проблеми.Не се колебайте,берете и много не се чудете.Да Ви е сладко!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за апела! :)
ИзтриванеМного е важно да си казваме мнението, когато имаме опит.
Поздрави и хубава вечер!
олее толкова много имам в двора а не го правя нищо благодаря Ви много за инфото утре ще е номер 1 бране и варене
ОтговорИзтриванеИзвинявам се за, навярно, глупавия въпрос, но лимонът цял ли се нарязва (т.е. с кората ли)?
ОтговорИзтриванеВъпроса Ви е много добър, не се притеснявайте да питате :)
ИзтриванеЛимонът се нарязва заедно с кората, която е много ароматна. Хубаво е лимона да не бъде третиран, но не се знае дали е така :)
Хубава неделя!
Благодаря - и за отговора, и за рецептата, и за пожеланието!
ИзтриванеПриятна вечер и на Вас! :-)
Приготвих си го, като използвах кафява тръстикова захар. Вкусен и полезен.
ОтговорИзтриванечудесно. И аз така мислех да правя
ИзтриванеВъобще не виждам полезни свойства на този, така наречен "мед"! Восоката температура при технологията и захарта, каквато ще да е, тотално ме отказват от направата му.
ОтговорИзтриванеВъобще не виждам полезни свойства на този, така наречен "мед"! Восоката температура при технологията и захарта, каквато ще да е, тотално ме отказват от направата му.
ОтговорИзтриванеТо и аз да питам. Имам камъни в жлъчката и ми е забранено всичко сладко, солено, лютиво, кисело и горчиво. В този ред на мисли - лимонът е най-забранен, след него захарта. Да правя ли мед, да не правя ли..
ОтговорИзтриванеСъжалявам, но немога да ви дам съвет какво да правите. Аз не съм лекар, а информацията е от интернет, така че сам си преценете как да процедирате.
ИзтриванеПоздрави!
Благодаря. Освен да започна да паса глухарчета:)
ОтговорИзтриванеПрави си чай-няма начин да не ти помага !И даже е сладък на вкус-аз си варя от цветчета само и много ме кефи,че не ми трябва захар за чая...обичам сладкото понеже...
ИзтриванеА може ли захарта да се замени с глюкоза, нали и за нея казват, че не е много полезна?
ОтговорИзтриванеСъжалявам, Веси, но нямам мнение по въпроса.
ИзтриванеЗдравейте аз искам да кажа че освен всички посочени ползи от него аз успях и да сваля някое килце! Много добре се чувствах когато го пиех изчезваше умората от работата и ми даваше страшна енергия!Взимах по една супена лъжица сутрин на гладно!
ОтговорИзтриванеАз днес си набрах глухарчета за две дози от двора на работното ми място,помогна ми колежка/естествено,че ще има мед и за чая по време на работа/, в момента си приготвям медеца.
ОтговорИзтриванеЧаят подсладен с мед от глухарче е много ароматен и полезен :) Да ви е сладко!
ИзтриванеБлагодаря за рецептата! Днес приготвих първата доза. Ухае много хубаво :) Дворът ни е пълен с глухарчета :) Аз използвах био кафява тръстикова захар.
ОтговорИзтриванеЧестит празник на всички именници!
И аз благодаря за доверието!
ИзтриванеМного добро решение за използване на тръстикова захар.
Поздрави! :)
Искам да попитам, защо трябва да се прави със захар, за която всички твърдят че е отрова, а не със пчелен мед?
ОтговорИзтриванеНаправете си елексира с пчелен мед и споделете резултата.
ИзтриванеХа,че тоя мед на тая висока температура ...сетете се,че отиват на кино всичките му добри качества,бе! Мед на котлона-забрави!
ИзтриванеЗдравейте Христинка,
ОтговорИзтриванеПоздравления за блога и за неуморното общуване с посетителите:)Имаме намерение да опитаме да направим меда от глухарчета - имаме чудесна жълта поляна на село (значи няма да мием цветчетата). Имате ли информация дали съществуват някакви ограничения за консумацията му от най-малки дечица?
Благодаря!
Здравейте!
ИзтриванеМного благодаря за поздравленията! Блогът съм го създала с тази цел - да си помагаме и да споделяме заедно, кой каквото може и знае.
Нямам поглед за консумацията на меда от най-малките дечица, но може да прочетете в гугъл. Почти всичката информация за ползите на глухарчето съм я прочела там.
Поздрави и весели Великденски празници! :)
Благодаря Ви!
ИзтриванеХубави празници и на Вас!
Този коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеИ аз го пробвах тази година. Стана много ароматен, но за съжаление не разполагах със свободно време да търся кафява захар, но пак се получи. Благодаря за рецептата. Светли празници.
ОтговорИзтриванеАз правя този "мед",но добавям и 10-15 листа от вишна.
ОтговорИзтриванеЗдравейте.
ОтговорИзтриванеВчера набрах глухарчета на Витоша и гокипнах и накиснах, но нямах лимон.
Сега се го прецедих и смятам да сложа лимон и захар и да варя. Дали ще се получи?Утре пак ще бераи ще спазя точната рецепта, но с тръстикова захр, за нея не се бях сетила.Полезен ли е за деца или само за хора с посочените проблеми?Има ли доза?Правя го за баща ми.Аз още кърмя и ме е трах да го пробвам, но като спра ще го използвам за отслабване.
Здравей, Веселина!
ИзтриванеНяма никакъв проблем, че не си сложила лимон в самото варене на глухарчето. Лимонът се слага за аромат.
Доколко е полезен този мед съм прочела в интернет, но мога да кажа, че преди месец бях много болна от грип и наред с другите лекарства вземах и от глухарчето и от елексира от черен бъз (рецептата може да намериш в блога). Възстанових се много бързо, чак докторката се учуди. Мисля, че може спокойно да се ползва от деца и от млади майки.
Сложих лимона в последствие.Стана като сладко с парченца лимон.Аз направих с 200 цвята и станаха две борканчета от детски храни.Едното за тате другото го дадох на една позната.От бъзак съм си правила и имам още, а от черен бъз сега цъфти и ще правя сироп за децата от цветовете.От дървовидния някой правят мармалад, аз правя рецептата, която е от ниския тревистия бъзак на Димков.
ИзтриванеБлагодаря за пояснението, че става за кърмачки, ако набравя отново тази година ще го ползвам и аз.
ИзтриванеЗдравейте, може ли да ми кажете на силен огън колко варите и после на слаб колко се вари и на каква степен? Много Ви благодаря!
ОтговорИзтриванеЗдравейте!
ИзтриванеНемога да ви кажа колко минути се вари на слаб и силен огън, но мога да ви посъветвам да го сварите на умерен огън. В много случай трябва човек да има усет към готвенето, но той се придобива с времето.
Поздрави и успех!
Може ли да си поръчам
ИзтриванеАко имате как мога да се свържа с вас
ИзтриванеЕли, мед от глухарчета приготвям за домашна консумация и не продавам.
ИзтриванеПоздрави!
Много съм се запалила по този елексир и искам днес да го направя.
ОтговорИзтриванеВчера и аз го направих��
ОтговорИзтриванеМед от глухарче е уникално нещо, за първи път го направих май 2017 г.,рецептата която прочетох беше с лимон нарязан на кръгчета и без лимотозу,всеки ден си вземам по лъжичка и ми действа много добре, и на вкус е уникално.
ОтговорИзтриванеАз пък си подслаждам кафето с него,слагам го и на палачинки...А в един руски сайт прочетох,че едно кърмаче получило някаква алергия и лекаря ги попитал нямат ли баба в къщи,която да им каже да дават на детето мед от глухарче...Т.е. действал антиалергично,антисептично -цитирам:"«Это варенье обладает не только противоаллергическим эффектом, но ещё и противокашлевым, и противогепатитным… Не переживайте, девочку мы вылечим».Ето и линк:http://zakustom.com/blog/43266327346/Varene-iz-oduvanchikov---neobyiknovenno-vkusno-i-polezno!?utm_campaign=transit&utm_source=main&utm_medium=page_0&domain=mirtesen.ru&paid=1&pad=1 Лека нощ!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, имате ли изпитана рецепта за сироп от цветове на глухарче?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Диана!
ИзтриванеНе съм правила сироп от глухарче, но този ,,мед" може да се разреди в чаша с вода и да се пие като сироп.
Поздрави!
Медът от глухарче позволен ли е при деца на 6г. И 7г.
ОтговорИзтриванеНяма как да отговоря на този въпрос...съжалявам, но потърсете информация из Интернет.
Изтриване