сряда, 30 юли 2014 г.

Питка Цвете



Този път ,,нагазих'' в дълбоките води, но повода си заслужаваше да поема този риск - юбилея на моят съпруг. И нали знаете, че човек за да научи нещо, трябва и да рискува.
Толкова много ми хареса тази питка, видяна тук, че поех върху крехките си плещи :) цялата отговорност за провал :)...и запретнах ръкави. :)

Необходими продукти:
  • 400 мл прясно мляко
  • 1/2 кубче прясна мая
  • 2 яйца
  • 1 ч. л. захар
  • 1 ч. л. сол
  • 2 с. л. олио
  • 700-800 г брашно
  • 70 г краве масло + 30 мл олио за намазване
  • 1 с. л. микс от семена

Приготвяне:
Разтворете маята в затопленото прясно мляко, заедно със захарта.
Пресейте брашното и към него прибавете солта, млякото с маята, яйцата и олиото. Замесете меко тесто. Покрийте го с кърпа и го оставете да втаса.
Разделете тестото на топки - 4 големи (120 г), 4 средни (100 г), 5 малки (85-90 г). Грамажите в скобите са ориентировъчни. Моите топки бяха с този размер :)



Постелете голямата плитка тава от печката с хартия за печене.
Разточете една от големите топки с диаметър 20 сантиметра. Поставете я в средата на тавата. Намажете я с четка с разстопеното краве масло, примесено с олиото.
Разточете и втората топка на 20 см и я сложете върху първата, намажете с мазнина и процедирайте по същия начин и с останалите големи топки, като най-отгоре не се маже с мазнина.
Разрежете кръга на осем сектора, като режете отвътре-навън, но не докрай. Обърнете секторите навън.



С остро ножче срежете всеки сектор по-средата и промушете върха през отвора.



Разточете средните топки с диаметър 18 сантиметра. Сложете ги една върху друга, като помежду тях слагате мазнина.



Разрежете кръга първо на две, после на четири и всяка четвъртинка на две. Трябва да получите осем триъгълника. На всеки триъгълник се прави отвор през средата и там се промушва върха на триъгълника.



Готовите листенца наредете шахматно върху по-големите.



Остава да разточите и четири от малките топки. Процедирайте по същият начин както с предните топки само, че ги разточете на 15 сантиметра.



Разточете и последната малка топка, на елипса и нарежете на лентички в единия край.



Посипете с малко брашно и навийте едната част на руло.



Сложете навитото руло върху другата част и навийте и нея.



Сложете така оформените тичинки в средата на питката.
Оставете питката да втаса.
Намажете я отгоре с жълтъка, смесен с пр. мляко и олиото, и поръсете в средата с микс от семена.



Изпечете питката на 170 градуса.


Искам да изкажа специални благодарности на Ралица Маринова от 100 грама любов, за предоставеният клип, без който тази питка нямаше да бъде сътворена. Пожелавам и' много здраве и да продължава да ни радва с нейните произведения. 

10 коментара:

  1. Бре, да му се не знай....не изглежда сложно ..дали да не нагазя и аз във водите?
    Браво за майсторлъка! Жив и здрав Дарката с такава опрятна жена като теб:*!
    Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :))) Не се чуди, ами запрятай ръкави, че и Роби да има да се чуди каква жена има :))) Целувки!

      Изтриване
  2. Хриси, направо ми събра погледа... Прекрасна е, даже повече от прекрасна! С удоволствие бих се пробвала, ама едва ли ще успея. Някой ден...
    Да ти е жив и здрав милият съпруг и все такива вкусотии да му приготвяш. Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Оооо, много ти благодаря, Гери! Трогна ме !
      Хубава вечер и на теб!

      Изтриване
  3. Чудесно се е получила питката, Хриси, много ми харесва! И аз преди години, когато станаха известни плетките на Валентина Зуркан съм се пробвала, но не мисля, че съм имала големи успехи :) Само да се появи повод, ще направя и аз!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Таня! Не съм голяма майсторка на питките, но реших да пробвам...и то взе, че се получи :)
      Поздрави и от мен!

      Изтриване
  4. Питката е невероятна ще се престраша да я направя и се надявам да успея.Желая ти успех.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Вероника! И аз ти желая успех и сподели резултата!
      Хубав ден!

      Изтриване
  5. Йова Тодорова2 януари 2017 г. в 10:56

    За много години, Христина! За тази нова година се престраших да направя питката по вашата рецепта с идеята това да е репетиция и за питката за наскоро роденото ми внуче. Отдавна бях свалила рецептата, но все не ми стигаше кураж. Получи се прекрасна - толкова прекрасна, че за първи път в живота си реших да се похваля публично и накарах дъщеря ми да я снима и да я публикува във фейсбук профила си. :) Огромна благодарност за старанието, с което сте описала процеса - има много други рецепти за такава или подобна питка, но нито една не е толкова нагледна и подробна! Благодаря и най-добри пожелания за 2017-та година!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря, Йова, за доверието и за хубавите пожелания!
      Радвам се, че съм била полезна с моята публикация!
      С пожелания за по-голяма смелост и кураж в кулинарията! :)

      Изтриване