Когато за първи път видях този сладкиш при Снежа от ,,Кулинарно хоби'' ме очарова със стилния си вид и присъствието на кокос и грис. Оказа се лесен за направа и много вкусен сладкиш.
Една моя много добра приятелка ме помоли да и' направя пастички за почерпка във фирмата и', и след доста ровене в различни рецепти и мислене какво мога да и' приготвя в това горещо време без риск за външния вид и вкуса, се спрях отново на този сладкиш.
Сладкиша, както тя ме увери бе приет от нейните колежки подобаващо и с искане на рецептата, така че реших да я публикувам.
Снимките, които съм приложила са от пърия път когато направих сладкиша.
Продукти за блата:
- 2 яйца
- 200 мл прясно мляко
- 100 мл олио
- 200 г захар
- 200 г брашно
- 1 ч. л. бакпулвер
- 2 с. л. какао
- ванилия
Продукти за крема:
- 1 л прясно мляко
- 250 г захар
- 100 г пшеничен грис
- 200 г кокосови стърготини
- ванилия
Продукти за декорацията:
- 100 г бял шоколад
Приготвяне:
Първо се приготвя крема.
Смесват се прясното мляко със захарта, и се слагат на котлона да заврат. На тънка стуйка се прибавя гриста и се вари 3-4 минути, или докато започне да се сгъстява. Маха се от огъня и се прибавят кокосовите стърготини. Ароматизира се с ванилията. Разбърква се до хомогенна смес и се оставя да се охлади.
Следва да си направим и сместа за блата.
Яйцата се разбиват със захарта на пяна. Добавят се олиото, прясното мляко и какаото. Разбиването продължава с миксер на ниски обороти, като прибавяме по-малко и брашното, пресято с бакпулвера.
В намазана с мазнина тава с размери 25/32 см изсипваме половината от сместа за блата. Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса за 10 минути. Изваждаме полуготовия блат от фурната и изсипваме върху него крема. Не е нужно крема да бъде напълно изстинал. Заглаждаме крема и изсипваме другата половина от сместа за блата.
Връщаме отново във фурната и печем още 15-20 минути.
След като сладкиша е изстинал го декорираме с разтопен бял шоколад. Нарязваме на пастички и...да ни е сладко.
Ама много интересни рецепти си намирам тук...Поздрави!
ОтговорИзтриванеВеси, радвам се, че ти е интересно при мен :)))
ИзтриванеЧуден! И много красив! :*
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Прегръдки и от мен! :)))
ИзтриванеНаправих го,за вкуса ще кажа утре :)
ОтговорИзтриванеХристина,радвам се,че ти е харесал сладкиша.Наистина е лесен,вкусен и с хубав външен вид.Поздрави!!!
ОтговорИзтриванеСнежи, и аз се радвам, че споделяш с нас такива прекрасни рецепти!
ИзтриванеПоздрави и много усмивки от мен!
Здравейте!Когато се изпече вади ли се от тавата, в която е печен?А сиропира ли се с нещо ?
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Когато се изпече и ХУБАВО ИЗСТИНЕ го обръщам върху поднос, изрязвам краищата, украсявам с шоколада и като се втвърди, нарязвам на пастички!
ИзтриванеМмм стана страхотен :)
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че сте харесали сладкиша! Хубав ден!
ИзтриванеИ аз го направих но вкуса днес още ще го дегостирам
ОтговорИзтриване