вторник, 8 юли 2014 г.

Хлебче в кексова форма





Този път реших питката да не бъде кръгла. И за да не скучае кексовата ми форма, и' настаних това ароматно хлебче.

Необходими продукти:
  • 300 мл прясно мляко
  • 2 с. л. кисело мляко
  • 1 пакетче суха мая или 1/2 кубче прясна мая
  • 1 ч. л. захар
  • 1 ч. л. сол
  • 2 яйца, като 1 жълтък е за намазване на питката
  • около 700 г брашно
  • 40 г краве масло
  • 40 мл олио
  • сусам за поръсване
Приготвяне:
В топлото прясно мляко се слага маята и захарта. Сипва се и една шепа брашно, и се оставя на топло сместа да шупне.
В дълбока купа се изсипва брашното, прави се кладенче и в него се слага солта, киселото мляко и яйцата. Прибавя се и шупналата смес. Замесва се меко тесто. Прехвърля се в купа и се намазва с олио.Покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да удвои обема си.
След като втаса, тестото се премесва леко и се разделя на 6 части.
Взема се една част и се разточва на правоъгълник. Намазва се с разстопеното краве масло смесено с олиото. Разточва се и втората кора, поставя се върху намазаната кора и така се процедира с останалите части от тестото. Последната кора не се маже с мазнина.
Така наредените пластове се разточват на по-голям правоъгълник, горе-долу около една дължина и половина на кексовата тавичка.
Правоъгълникът се навива на руло и се нарязва на триъгълници.
Кексовата форма се намазва с мазнина и се подреждат триъгълниците.
Хлебчето се оставя да втаса.




След като си удвои обема, хлебчето се намазва с отделения жълтък. Поръсваме по желание със сусам.
Ние обичаме питките поръсени със семена и затова почти всички мои питки са по този начин.
Пече се на 180 градуса до готовност.


Много вкусно с аромат на масълце хлебче, което се дели на конци.





 


Няма коментари:

Публикуване на коментар