И понеже е лято, и дните са горещи, експериментите със сладоледа продължават :)
Този път ще се разхладим със сладоледена торта.
Продукти за рулцата:
- 4 яйца
- 4 с. л. захар
- 4 с. л. брашно
Продукти за сладоледа:
- 6 жълтъка
- 370 мл прясно мляко
- 220 г захар
- 300 мл течна сладкарска сметана
- ванилия
Продукти за белтъчната платка:
- 6 белтъка
- 250 г захар
- 100 г брашно
- 1 ч. л. бакпулвер
- 2 с. л. олио
- щипка сол
Продукти за гарниране:
- 100 г шоколад
- 10- 12 смокини от сладко(по избор)
Приготвяне на рулцата:
Яйцата се разбиват със захарта на пяна. Прибавя се пресятото брашно и се разбърква внимателно с шпатула.
Застила се тава с размери 33/30 см с хартия за печене. Сместта се разпределя в тавата.
Пече на 180 градуса около 10-12 минути или до леко порозовяване на платката.
Платката се обръща върху скара и леко се охлажда. Разрязва се на две по дължина и се навиват двете части по дължина на рула. Оставят се до пълното им охлаждане.
Нарязват се на охлювчета с ширина около 1 сантиметър.
Приготвяне на белтъчната платка:
Белтъците се разбиват с щипка сол, като към тях постепенно се прибавя захарта. Трябва да получите гъст и плътен сняг. Сипете и олиото.
Брашното се пресява с бакпулвера. Прибавя се към белтъците и се разбърква с шпатула.
Сместа се изсипва в същата тава, застелена с хартия за печене.
Печете на 180 градуса до леко порозовяване. Обърнете върху скара и оставете да се охлади.
Изрежете кръг с диаметъра на купата, в която ще редите тортата. Моята купа е с диаметър 24 сантиметра.
Приготвянето на сладоледа може да видите тук
Сглобяване на тортата:
Застелете купата със стреч фолио. Наредете всички охлювчета по дъното и стените на купата.
Към приготвената сладоледена смес прибавете начупения на дребно шоколад и нарязаните смокини.
Изсипете сместта върху охлювчетата и захлупете внимателно с белтъчния блат.
Сложете във фризера да замръзне поне 4-5 часа.
Тортата се обръща върху поднос и се отстранява фолиото. Ако тортата в първият момент не може да излезе, затоплете леко формата и всичко ще бъде ок.
От останалата белтъчна платка може да си направите хапки.
Нарежете блата на хапки. Подсладете 1 чаша прясно мляко, топвайте всяка хапка в него и овалвате в кокосови стърготини.
Благодаря на Теди Титова от ,,Домашни вкусотии''за предоставената рецепта за сладолед.
Чудесната рецепта ме вдъхнови да експериментирам и направя ледени удоволствия за моето семейство и нашите приятели.
Аз използвам готови рула,но останалите неща приготвям.И сладоледа е много хубав..Вкусна торта!
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ИзтриванеБлагодаря! Вмомента имам повече свободно време и затова приготвям и рулцата:)))
ОтговорИзтриванеМного,много благодаря за доверието към рецептата и разнообразието от идеи!
ОтговорИзтриванеТеди, и аз ти благодаря за споделената рецепта :)
Изтриване