Най-забавният сезон на годината - лятото, не е само морски изживявания. Лятото може да е изпълнено с разходки сред природата, срещи с приятели и едно от най-вълнуващото преживяване са пикниците. Всички са въодушевени с подготовката. Бащата взема скарата, децата топката и федербала, а за мама предлагам да спретне тези бързи и вкусни кифлички.:)
Продукти за тестото:
- 1 яйце
- 300 мл прясно млко
- 1 ч. л. сол
- 1 ч. л. захар
- 1 пакетче суха мая или 1/2 кубче прясна
- брашно около 500 г
Продукти за пълнежа:
- 1 яйце
- 200 г сирене
Приготвяне:
Тестото се пресява. Прави се кладенче и в него се слагат сухата мая, яйцето, топлото прясно мляко, солта и захарта. Ако приготвяте кифличките с прясна мая, разтворете маята в топлото прясно мляко. Замесете меко тесто. Покрийте го с кърпа и го оставете за 15 минути да почине.
Разделете тестото на 4 топки. Вземете една топка, разточете я на кръг и разделете на 8 сектора. Прилагам една снимка, която не е моя, но от нея видях идеята за оформянето на кифличките.
Разбийте белтъка за плънката на сняг и към него прибавете натрошеното сирене.
Сложете от плънката в широката част на всеки сектор. Навийте на кифлички.
Процедирайте по същият начин и с останалите топки тесто.
Наредете кифличките в тава застелена с хартия за печене. Намажете ги с останалият жълтък, разреден с няколко капки олио. Поръсете ги със сусам и маково семе.
Кифличките се пекат на 180 градуса.
Сложете ги в книжна кесия и с бодра крачка...:) хайде към нашата хубава природа.
Ето и снимки от красивият Габровски балкан.
Много хубави кифлички.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Веси!
Изтриване