понеделник, 14 юли 2014 г.

Кифлички със сирене



Най-забавният сезон на годината - лятото, не е само морски изживявания. Лятото може да е изпълнено с разходки сред природата, срещи с приятели и едно от най-вълнуващото преживяване са пикниците. Всички са въодушевени с подготовката. Бащата взема скарата, децата топката и федербала, а за мама предлагам да спретне тези бързи и вкусни кифлички.:)

Продукти за тестото:
  • 1 яйце
  • 300 мл прясно млко
  • 1 ч. л. сол
  • 1 ч. л. захар
  • 1 пакетче суха мая или 1/2 кубче прясна
  • брашно около 500 г

Продукти за пълнежа:
  • 1 яйце
  • 200 г сирене

Приготвяне:
Тестото се пресява. Прави се кладенче и в него се слагат сухата мая, яйцето, топлото прясно мляко, солта и захарта. Ако приготвяте кифличките с прясна мая, разтворете маята в топлото прясно мляко. Замесете меко тесто. Покрийте го с кърпа и го оставете за 15 минути да почине.
Разделете тестото на 4 топки. Вземете една топка, разточете я на кръг и разделете на 8 сектора. Прилагам една снимка, която не е моя, но от нея видях идеята за оформянето на кифличките.



Разбийте белтъка за плънката на сняг и към него прибавете натрошеното сирене.
 Сложете от плънката в широката част на всеки сектор. Навийте на кифлички.
Процедирайте по същият начин и с останалите топки тесто.
Наредете кифличките в тава застелена с хартия за печене. Намажете ги с останалият жълтък, разреден с няколко капки олио. Поръсете ги със сусам и маково семе.
Кифличките се пекат на 180 градуса.
Сложете ги в книжна кесия и с бодра крачка...:) хайде към нашата хубава природа.

Ето и снимки от красивият Габровски балкан.







2 коментара: