четвъртък, 19 март 2020 г.

Ябълков тарт с кори за баница


Заинтригуващ десерт от турската кухня, който ме изненада с невероятният си вкус и аромат. Всяка една хапка от него е хрупкава и същевременно в устата се усеща, и сладка мекота. Разкош, който няма да ви остави безразлични.

Продукти:
  • 500 г кори за баница
  • 125 г разтопено краве масло
  • 80 мл олио
  • 2 големи ябълки
  • 1 шепа нарязани фурми
  • 1 ч. л. канела

за заливката
  • 100 г захар
  • 200 мл прясно мляко
  • 200 мл течна сладкарска сметана
  • 2 яйца
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 1 ч. л. с връх нишесте
  • ванилия

пудра захар за поръсване на сладкиша




Приготвяне:
Разтопеното масло се смесва с олиото.
Ябълките се обелват и нарязват на дребно. Смесват се с фурмите. По рецепта тук се използват стафиди, които са накиснати за 15 минути във вода, но аз нямах стафиди и изпозвах наличните ми фурми. Поръсват се с канелата. 
Взема се един лист от корите. Тук е и мястото където да отбележа, че в тази рецепта в Турция се използват кори за баклава. Кората се намазва с мазнина. Върху нея се поставя втора кора, която също се намазва с мазнина. Разпръсква се от ябълковата плънка и листите се нагъват на хармоника. 


Така оформените кори се поставят в тавата от печката, която е постелена с хартия за печене.
Отгоре тартата се намазва с останалата мазнина. 

Сладкишът се поставя в предварително загрята фурна на 180 градуса и се пече 35-40 минути или до хубаво зачервяване. 

Докато тартата се пече се приготвя заливката. В купа се поставят всички продукти за заливката и се разбъркват с телена бъркалка. 

След като тартата се зачерви се изважда от фурната и се залива с яйчно-млечната смес. 
Връща се отново във фурната за 10 минути. 
Оставя се да изстине и се поръсва с пудра захар.  



Да ви е сладко!

Рецептата е от кулинарната група ,,Турски вкусотии" 

5 коментара:

  1. Здравейте
    Какъв е размера на тавата

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте, сладкишът е невероятно вкусен! Направих го два пъти тази седмица. Благодаря за рецептата

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Ваня! Изключително много ме зарадва коментара! Със здраве да си хапвате сладости по мои рецепти!

      Изтриване
  3. Боряна Петрова25 февруари 2024 г. в 10:11

    Много вкусен сладкиш! Аз го направих със стафиди накиснати в алкохол и вместо течна сметана използвах маскарпоне. Много богат вкус и всички в къщи го харесаха. Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване