сряда, 11 март 2020 г.

Сарай сарма с бисквити


Наскоро станах член в кулинарната група ,,Турски вкусотии" и въпреки, че из Интернет се срещат много рецепти от турската кухня, бях очарована от рецептите предложени в тази спокойна и положителна по дух група. Набелязала съм си да приготвя доста ястия от там, с нагласата, че вкуса ще бъде близък до нашата кухня и одобрен в къщи, но понеже съм фен на сладките неща започвам с този популярен, много вкусен и същевременно лесен за направа десерт.

Продукти:
  • 150 г обикновени бисквити
  • 100 мл течна сладкарска сметана

за крема
  • 1 л прясно мляко
  • 170 г захар
  • 100 г брашно
  • 2 с. л. какао
  • ванилия
  • 50 г краве масло


Приготвяне:
Бисквитите се смилат в блендер. Изсипват се в тава с размер 36/24 сантиметра. Заглаждат се. 


В купа се смесват брашното с какаото. Налива се част от прясното мляко. Разбърква се. Трябва да се получи рядка кашичка. 
Към останалото мляко се слага захарта и се поставя на котлона да заври. Горещото мляко се излива към какаово-брашнената кашичка. Сместа се връща на котлона и крема се вари чрез постоянно бъркане до сгъстяване, около 2-3 минути. След като кремът се измести от котлона се прибавя кравето масло. По оригиналната рецепта към крема се добавя маргарин. Разбърква се до хомогенизиране и се ароматизира с ванилята.
Внимателно топлият крем се изсипва върху бисквитите. Заглажда се и се оставя да изстине на стайна температура. 


Сметаната се разбива. Може да използвате и сметана на прах, като я приготвите по указание на пакетчето. 
Разбитата сметана се разпределя върху крема и се заглажда.


Десертът се поставя в хладилник за 3-4 часа. 

След като сладкишът е стегнал се нарязва на ленти, които с помощта на шпатула се навиват на рулца.



Сервирайте с положителни мисли и огромна усмивка! Всички ще бъдат доволни и щастливи!


Да ви е сладко!


4 коментара:

  1. Хриси, голяма вкусотия си приготвила. Не членувам в групи, освен в една, но тази ще я следя покрай теб. Харесвам места в които има положителна атмосфера и можем да се учим, споделяме и комуникираме без злобни критики, странни коментари и т.н. Но тук съм за да навестя теб:) и да се насладя на този турски сладкиш. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря, Кате!
      Аз членувам в доста кулинарни групи и се радвам да се насладя и почерпя повече знания от хората, които нямат сайтове, но са много добри кулинари. От там научавам и доста рецепти от различните райони на България и отделно рецепти от света. В повечето обстановката е положителна и усмихната, и се радвам да съм сред тях.
      Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  2. Изглежда много вкусно, Хриси. И как перфектно си го навила. Аз отдавна му се каня, но си мисля че няма да стане така перфектно. Ти си професионалистка!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Габи!
      Десертът е много лек и вкусен, а относно навиването - не е сложно, и дори да не се получат перфектните рулца, пак ще може да са насладите на вкуса му.
      Поздрави и прегръдки!

      Изтриване