И както каза една моя приятелка: перфектната основа и върху нея крем, точно така както го обичам :)
И ако на вас ви допада вкуса на мангото, непременно си направете тази свежа и вкусна торта!
Продукти:
за основата
- 200 г брашно
- 1/2 ч. л. бакпулвер
- щипка сол
- 100 г краве масло
- 60 г захар
- ванилия
- 1 яйце
за крема
- 400 г заквасена сметана
- 200 мл течна сладкарска сметана
- 4-5 с. л. пудра захар
- 1 манго
- 4 с. л. захар
- 10 г желатин
- 3-4 с. л. течен шоколад
Приготвяне:
Брашното се пресява заедно с бакпулвера.
Към него се прибавят студеното и нарязано на дребно краве масло, солта, захарта, ванилията, яйцето и 2 с. л. студена вода. Замесва се тесто, увива се в стреч фолио и се поставя в хладилника за 30 минути.
Охладеното тесто се разточва в кръг с диаметър 22 см. върху хартия за печене. Поставя се в предварително загрята фурна на 180 градуса и се пече 15-20 минути. Охлажда се върху решетка.
Понеже мангото, което ползвах беше по-твърдо се наложи да претърпи технологична преработка. Нарязано и посипано с 4 с. л. захар, и 200 г вода, мангото се поставя на котлона до омекване. От мангото се отделят няколко кубченца за украса на тортата.
Омекналото манго се прехвърля в голямата купа на Нутрибулета на Делимано и с помощта на мощния Нутрибулет, то става на пюре за нула време.
Желатинът се залива с 60 мл студена вода и се оставя да набъбне.
Течната сметана се разбива до меки връхчета. От нея се отделят 3-4 с. л. за украса на тортата. Към заквасената сметана се добавя пудрата захар и двете сметани се смесват. Прибавя се и пюрето от мангото.
Желатинът се разтопява на водна баня и към него се прибавя малко от сметановата смес и тогава желатина се прибавя към крема. Това се прави с цел да не се пресече желатина.
Блатът се поставя върху поднос в отваряем ринг.
Намазва се с течния шоколад. За по-лесно разнасяне шоколадът леко се затопля.
Върху него се изсипва крема и тортата се поставя в хладилник минимум за 3 часа.
След като тортата е стегнала се освобождава от ринга и се украсява с отделената сметана и парченцата манго. Гарнира се и с настърган шоколад.
Да ви е сладко!
Желатинът се разтопява на водна баня и към него се прибавя малко от сметановата смес и тогава желатина се прибавя към крема. Това се прави с цел да не се пресече желатина.
Блатът се поставя върху поднос в отваряем ринг.
Намазва се с течния шоколад. За по-лесно разнасяне шоколадът леко се затопля.
Върху него се изсипва крема и тортата се поставя в хладилник минимум за 3 часа.
След като тортата е стегнала се освобождава от ринга и се украсява с отделената сметана и парченцата манго. Гарнира се и с настърган шоколад.
Да ви е сладко!
Идеята за тортата е от книгата ,, Да печем с любов" на издателство Рийдърс дайджест.
Честита Баба Марта!Уютно е около Вас.Блатът не става ли твърдичък след изпичане,той е като за кростата,при мен се получава така.Не че искам да е влажен, но ми се получава сух и чак след 2-3 дни леко омеква от крема.Иначе комбинацията с манго е чудесна.
ОтговорИзтриванеЧестита Баба Марта, Руми!
ИзтриванеБлатът наистина става по-сух, но не е толкова твърд като на кростатата. На нас ни хареса (и не само на нас) комбинацията от този блат и крема с манго, но все пак вкусовете са различни.
Поздрави и благодаря за вниманието! :)
Честита баба Марта, Хриси! Чудесии твориш с този Нутрибулет!:)
ОтговорИзтриванеЧестита да е и на теб, Кате, с пожелание за много здраве!
ИзтриванеПрава е приятелката ти,веднага се съгласявам,Хриси!Още едно разкошно бижу в колекцията ти от торти,която е прекрасна!Честита Баба Марта,бъдете здрави!
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря, Роси!
ИзтриванеЧестита Баба Марта, с пожелание за веселие и много здраве! :)
Хриси, кога съм подминала аз торта? Направо е приказна! Честита баба Марта, мила!
ОтговорИзтриванеЛюси, Честита Баба Марта! Нека ти донесе много усмивки и здраве!
ИзтриванеБлагодаря ти за милото отношение! :)
Прегръдки!
Честита Баба Марта, Хриси!
ОтговорИзтриванеБъди здрава!
Тортичката си я бива!
Честита и на теб, Веси!
ИзтриванеБъдете здрави и много щастливи! :)