Продукти:
за блатовете
- 350 г брашно
- 550 г захар
- 100 г какао
- 1 ч. л. сода бикарбонат
- 15 г бакпулвер
- 1 ч. л. сол
- 4 яйца М
- 300 мл гъст айрян (200 г кисело мляко + 100 мл вода)
- 250 мл горещо кафе
- 180 мл олио
- 2 ванилии
за белият крем
- 250 г маскарпоне
- 200 г крема сирене
- 200 г течен бял шоколад
- 200 мл течна сладкарска сметана
за шоколадовият крем
- 200 г течен кафяв шоколад
- 200 мл течна сладкарска сметана
- 3 с. л. пудра захар
- 25 г какао
за украсата
- малини
- къпини
Приготвяне на блатовете:
В голяма купа се смесват брашното, захарта, какаото, двата вида сода, ванилията и солта. Сместа се разбърква до хомогенност на продуктите.
В друга купа се счупват яйцата, които се разбиват леко с тел. Към тях се добавят айряна и олиото. Разбърква се и течността се прибавя към сухите продукти. Разбърква се и накрая се добавя горещото кафе.
Сместа се разделя на четири равни части.
Форма за печене с размер 20 см се покрива с хартия за печене, като стените се намазват с мазнина. Излива се първата част и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса 20 минути. Проверявайте с шишче дали блатът се е опекал.
Опеченият блат се изважда и се поставя да се охлади върху решетка.
Така се опичат и останалите блатове.
Приготвяне на белият крем:
Течната сметана се разбива до плътност.
Маскарпонето и крема сиренето се смесват и към тях се добавя течният бял шоколад.
Разбърква се и се добавя разбитата сметана.
Приготвяне на шоколадовият крем:
Студената сметана се разбива до плътност.
Течният шоколад трябва да е на стайна температура и като се наклони бурканчето да се излива. Ако не е достатъчно течен го поставете за кратко в микровълновата печка. Шоколадът не трябва да бъде топъл.
И така, течният шоколад се прибавя към сметаната и се разбива енергично с миксер. Добавят се какаото и пудрата захар, и се разбърква до еднородност.
Сглобяване на тортата:
Върху поднос се поставя отваряем ринг. В него се слага единият блат. Върху него се разпределя 1/2 от белият крем. Поставя се вторият блат. Следва 1/2 от шоколадовият крем, като върху него се разпръскват малини и къпини. Захлупва се с третият блат, намазва се с белият крем и се завършва с четвъртият блат.
Тортата се оставя на студено за 3-4 часа.
Освобождава се от ринга и отгоре, и отстрани се измазва с останалият шоколадов крем.
Тортата се украсява според вашето виждане и фантазия.
Да ви е сладко!
Тортата е изключително вкусна и съжалявам, че не мога да ви предоставя и разрез.
Весели празници!
Бъдете здрави и щастливи!
Весели празници!
Бъдете здрави и щастливи!
Прекрасна арт торта!
ОтговорИзтриванеДа ви е жив и здрав рожденика, щастлив и късметлия!
Целувки! <3
Благодаря, Ивана!
ИзтриванеИ вие бъдете живи и здрави! <3
Невероятна торта!
ОтговорИзтриванеКрасива,приготвена с любов!
Още хубави поводи за празнуване!
Сърдечно благодаря, Миме!
ИзтриванеНе само разрез ми се иска да ми предоставиш, но и парченце, поне едно:)!
ОтговорИзтриване