сряда, 5 декември 2018 г.

Арт торта



Продукти:
за блатовете
  • 350 г брашно
  • 550 г захар
  • 100 г какао
  • 1 ч. л. сода бикарбонат
  • 15 г бакпулвер
  • 1 ч. л. сол
  • 4 яйца М
  • 300 мл гъст айрян (200 г кисело мляко + 100 мл вода)
  • 250 мл горещо кафе
  • 180 мл олио
  • 2 ванилии

за белият крем
  • 250 г маскарпоне
  • 200 г крема сирене
  • 200 г течен бял шоколад
  • 200 мл течна сладкарска сметана

за шоколадовият крем
  • 200 г течен кафяв шоколад
  • 200 мл течна сладкарска сметана
  • 3 с. л. пудра захар
  • 25 г какао

за украсата
  • малини
  • къпини
  • вафлени пурички
  • сладък мъх
  • бонбони Рафаело

още
  • малини
  • къпини


Приготвяне на блатовете:
В голяма купа се смесват брашното, захарта, какаото, двата вида сода, ванилията и солта. Сместа се разбърква до хомогенност на продуктите.
В друга купа се счупват яйцата, които се разбиват леко с тел. Към тях се добавят айряна и олиото. Разбърква се и течността се прибавя към сухите продукти. Разбърква се и накрая се добавя горещото кафе. 
Сместа се разделя на четири равни части. 
Форма за печене с размер 20 см се покрива с хартия за печене, като стените се намазват с мазнина. Излива се първата част и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса 20 минути. Проверявайте с шишче дали блатът се е опекал.
Опеченият блат се изважда и се поставя да се охлади върху решетка. 
Така се опичат и останалите блатове.

Приготвяне на белият крем:
Течната сметана се разбива до плътност.
Маскарпонето и крема сиренето се смесват и към тях се добавя течният бял шоколад. 
Разбърква се и се добавя разбитата сметана. 

Приготвяне на шоколадовият крем:
Студената сметана се разбива до плътност.
Течният шоколад трябва да е на стайна температура и като се наклони бурканчето да се излива. Ако не е достатъчно течен го поставете за кратко в микровълновата печка. Шоколадът не трябва да бъде топъл. 
И така, течният шоколад се прибавя към сметаната и се разбива енергично с миксер. Добавят се какаото и пудрата захар, и се разбърква до еднородност.

Сглобяване на тортата:
Върху поднос се поставя отваряем ринг. В него се слага единият блат. Върху него се разпределя 1/2 от белият крем. Поставя се вторият блат. Следва 1/2 от шоколадовият крем, като върху него се разпръскват малини и къпини. Захлупва се с третият блат, намазва се с белият крем и се завършва с четвъртият блат. 
Тортата се оставя на студено за 3-4 часа. 

Освобождава се от ринга и отгоре, и отстрани се измазва с останалият шоколадов крем. 
Тортата се украсява според вашето виждане и фантазия.


Да ви е сладко!

Тортата е изключително вкусна и съжалявам, че не мога да ви предоставя и разрез.

Весели празници!
Бъдете здрави и щастливи! 

5 коментара:

  1. Прекрасна арт торта!
    Да ви е жив и здрав рожденика, щастлив и късметлия!
    Целувки! <3

    ОтговорИзтриване
  2. Невероятна торта!
    Красива,приготвена с любов!
    Още хубави поводи за празнуване!

    ОтговорИзтриване
  3. Не само разрез ми се иска да ми предоставиш, но и парченце, поне едно:)!

    ОтговорИзтриване