Днес у дома наред с празника за любовта почитаме и деня на лозята и виното. Вдигам тост за богата реколта и както казват старите хора: да се ражда грозде и по корените.
Продукти:
- 300 мл прясно мляко
- 100 г кисело мляко
- 3 яйца - 1 жълтък
- 3 с. л. олио
- 1 ч. л. захар
- 1ч. л. сол
- 20 г прясна мая
- 700-800 г брашно
- 80-100 г меко краве масло
Приготвяне:
Прясното мляко се затопля и към него се прибавят маята, захарта и една шепа брашно. Сместа се оставя на топло да шупне.
Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се поставят киселото мляко, олиото. солта, яйцата и шупналата мая. Замесва се меко тесто. Оставя се на топло да втаса.
Тестото се премесва и се разточва на правоъгълник с размери . Намазва се с мекото краве масло и се навива на руло. Рулото се нарязва на филийки. Редят се във вид на грозд.
Намазва се с отделения жълтък, който е разреден с няколко капки прясно мляко и олио.
Пече се на 180 градуса.
Листата се правят от 100 мл вода, 1 с. л. сол и брашно. Замесва се тесто, оформят се листата, които се поставят непосредствено преди печенето на питката.
Весел празник и наздраве!
Весел празник и наздраве!
Хриси, наздраве! Прекрасна питка си измайсторила, златни ръце имаш! :)
ОтговорИзтриванеНаздраве, Хриси, за виното и любовта! Прелестна питка си измайсторила!
ОтговорИзтриванеПриказно тестено грозде...........Живи издрави,Хриси и много години весело и любовно зарязване!
ОтговорИзтриванеБогата да е реколтата, на всички лозари, Хриси!
ОтговорИзтриванеПрекрасна питка си направила, поздравления!
Прекрасна и идейна пита, Хриси!
ОтговорИзтриванеПразници да има, любов да има и вино да се лее!
Прегръдки!
Чудесна питка, Хриси! По подобен начин бях оформила и елха за коледните празници, но за грозде не се бях сетила. Много оригинално се е получило! :) Вземам си един златист грозд и нека тази година бъде по-плодородна и благодатна. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Разкошни са и питката и тортата, Хриси,
ОтговорИзтриванетематични, много ефектни и красиви - майсторска работа!
Поздрави и комплименти за теб!
Благодаря ви, мили дами! Много ме зарадваха вашите коментари и поздравления! :)
ОтговорИзтриванеБъдете здрави и щастливи!
Хриси, разкошна е! Наистина като се обърне може да стане за Коледа и Нова година!
ОтговорИзтриванеДа е благодатна и богата годината!
Поздрави!
Инче, не бях се сетила за обръщането :), наистина е идея!
ИзтриванеПоздрави и благодаря!
Хриси, ти си си майсторка и на питките! Любов около теб желая, макар със закъснение и плодородие за лозята.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Веси! Чак пък майсторка не съм, но се уча и се забавлявам :)
ИзтриванеПрегръдка и прекрасна седмица!
Къде другаде,ако не при теб,Хриси,ще открия тематично оформено и безкрайно апетитно печиво!Както винаги изкусен майстор,поздравления!С пожелание за успешна и много ползотворна нова седмица
ОтговорИзтриванеСърдечни благодарности, Роси!
ИзтриванеПрегръдка за прекрасна седмица!
Хриси, и от мен едно голямо браво! Всеки знае, че се възхищавам на тестените произведения, тъй като и до ден днешен са ми най-трудното за правене! Твоята питка е чудесна и не ми изглежда толкова трудна - може и да се пробвам! Поздрави, мила!
ОтговорИзтриванеЛюси, правенето на торти е върхът в кулинарията. Ти си го превзела, че на една питка ли ще се оставиш да те победи! Пробвай и ще видиш, че ще се получи! Успех, мило момиче!
ИзтриванеДали остана и за мен Хриси?!!!
ОтговорИзтриванеАма толкова е симпатична тази питка, а за вкусна не мога и дори да се съмнявам!!
Поздрави!
Вили, винаги ще намеря някаква почерпка, независимо каква, за такава мила дама! :))
ИзтриванеБлагодаря и сърдечни поздрави!
Красота, красота, красота! Браво, Хрис! Твоят вариант на охлювчета ми хареса много! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЕеее, Снежи много ме ласкаеш! Най-лесните охлювчета, наредени по по-различен начин...
ИзтриванеПоздрави и усмивки в този снежен ден!