Нашите баби определено без да са били запознати с правилата за правилното приготвяне на храните са сътворявали едни от най-вкусните ястия. Слагали са глинения съд на печката, пуска ли са в него шепа от това, шепа от онова, подправяли са яхнийката с търпение и спокойствие, и накрая се е получавало нещо от рода - да си оближеш пръстите.
Ние нямаме нито тяхното спокойствие, нито тяхното време, но можем при всеки по-удобен случай да си приготвим храната в глинени съдове.
Продукти за 3 порции:
- 300 г свинско месо
- 3 глави стар лук
- 5-6 печени пиперки
- 10-12 маслини
- чубрица
- черен пипер
- магданоз
- 3 яйца
- 150 г кашкавал
- 3-4 големи варени картофа
Приготвяне:
Месото се нарязва на малки хапки. Поставя се в тефлонов тиган и се запържва до леко покафеняване. Към него се прибавя лука нарязан на полумесеци. Когато лука стане прозрачен се прибавят нарязаните печени чушки. Ястието се посолява и се готви до омекване на продуктите. Кавърмата се овкусява с подправките и се прибавят маслините.
Варените картофи се нарязват на кубчета и се разпределят в гювечетата.
Върху тях се поставя готовата кавърма.
Кашкавала се настъргва на ренде, разпределя се в гювечетата и отгоре се чуква по едно яйце. Поставя се в загряла фурна на 200 градуса и се запича до готовност на яйцето.
Да ви е сладко!
Хриси, ако знаеш как ми е пригладняло и как изкушаващо изглежда тази приятно запечена кавърма, не знаеш какво ми причиняваш...
ОтговорИзтриванеМного ми харесва идеята ти, а че е много вкусно нямам никакво съмнение :)
Прегръдки, мила!
Танче, като комбинираме твоето хлебче с моята кавърма и...познай какво ще се получи...мммммм :)
ИзтриванеИ от мен една голяма прегръдка!
И аз се нареждам за едно гювече и с повечко кашкавал, ако може :)!
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Ела, ела и ти при нас! Готвим по желание на клиента :), специално за теб с повечко кашкавал. :)
ИзтриванеПрегръдка и целувка!
Много обичам гювечета във всякакви варианти! Правила съм подобна кавърма, но с картофено пюре и наистина е уникално вкусно нещо! :) Чудесни са и твоите, Хриси! И съм съгласна с мнението ти за гърненцето и готвенето цял ден на печката или огнището. Тогава хората са имали други несгоди, но и нашите не са малко, нищо че сме улеснени откъм технологии, уреди и всякакви джаджи.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Светле, у дома моите мъже са много трудни в яденето. Не признават никакви манджи и аз се чудя как да сътворя нещо различно от печено на фурна и скара. Иначе в блога ще има само скара, скара и пак скара :))
ИзтриванеСърдечни поздрави!
МММ, някаква класика. Трябва да ида в някоя планинска хижичка и ще ми дойде съвсем на място. Ама няма. Ще се задоволя с домашно такова;)
ОтговорИзтриванеМарте, ами ние живеем в планински град, така че все едно сме на хижа. През прозореца у дома се вижда гората :)
ИзтриванеПоздрави и усмивки!
Е, как се огладнява сега по никое време... Ама големи нерви и гладнишки "мазохизъм" съм развила покрай блоговете. Има да си чакам сега до сутринта, за да залъжа с нещо глада. ;)
ОтговорИзтриванеХриси, прекрасни гювечета!
Поздрави и лека вечер!
Гери, хапвай си когато и каквото ти се поиска, докато си млада. Не си измъчвай душичката. Килограмите ги ,,ловят'' годините :)
ИзтриванеБлагодаря ти, мило момиче!
Сърдечни поздрави!
Чудесни са! Обожавам гювечета, а нямам у дома, следователно не приготвям.
ОтговорИзтриванеВзимам си едничко да залъжа глада до края на месеца, когато ще си отида вкъщи и ще приготвя в на мама гювечетата.
Поздрави и усмихната сряда!
Габи, непременно се снабди поне с две гювечета. Храната приготвена там е божествена. Аз доста често приготвям храната в глинени съдове.
ИзтриванеПоздрави с една прегръдка!
Нови и вкусни рецепти, Хриси -
ОтговорИзтриванеидеите, снимките и представянето им са страхотни!
Благодаря, поздрави за теб и хубав ден!
Благодаря, Дианка!
ИзтриванеМалко препекох яйцето с кашкавала, но това не му пречи да предложа поне идеята за тези гювечета.
Поздрави и от мен за един прекрасен ден!
Ах, Хриси, на закуска ме предизвикваш да се занимавам с обяда:))) чудесия! Прегръдки и прекрасен февруари!
ОтговорИзтриванеКате, тези всички хубави коментари, включително и твоя ме усмихват и ме карат още повече да се старая в кухнята. Благодаря ти, мила!
ИзтриванеПрегръдка за прекрасен месец!
Хриси, страхотно зимно предложение!!!
ОтговорИзтриванеТуй и с пилешко ще стане трепач!!!
Аля, с всякакво месце ще стане чудесно ястие! :)
ИзтриванеБлагодаря ти, с пожелание за хубав и радостен ден!
Хриси, така вкусно приготвено и поднесено, кой ще устои на тази кавърма?! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и приятна вечер!
Тили, благодаря ти! :)
ИзтриванеПоздрави и спокойна вечер и от мен!
Обичам всичко, направено в гювече, а твоето е толкова апетитно, че непременно трябва да се опита, Хриси!
ОтговорИзтриванеУсмихната вечер!
Вили, малко го попрепекох, ама пак е вкусно :)
ИзтриванеХубава вечер и на теб!