Продукти:
- 20 г прясна мая
- 1 ч. л. захар
- 1 ч. л. сол
- 2 яйца - 1 жълтък за намазване на питката
- 300 мл прясно мляко
- 200 г кисело мляко
- 3 с. л. олио
- 40 г разстопено краве масло
- 40 мл олио
- около 700-800 г брашно
- сусам
- маково семе
Приготвяне:
Прясното мляко се затопля леко. Добавят се захарта и маята, и се оставят на топло сместа да шупне.
Рецептата на Ралица е с 100 г кисело мляко и 100 г заквасена сметана, но аз ползвах само кисело мляко.
Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се поставят солта, олиото, киселото мляко, яйцата и шупналата мая. Замесва се меко тесто, което се оставя да втаса.
Тестото се премесва и се разточва на правоъгълник с размери 65/35 сантиметра.
Намазва се с смесените два вида мазнини и се навива на руло.
Двата края на рулото се отрязват и тестото се използва за средата на питката.
Рулото се завива на кравай и се поставя в тавата от печката, върху хартия за печене.
Отделеното тесто се разточва на лента горе-долу с размер 30/10 сантиметра. Намазва се с мазнина и се прегъва на две откъм дългата страна. Където е прегънатото се правят малки нарези. Навива се на рулце и се поставя в средата на питката.
Завитото руло се нарязва с помощта на ножица, без да се прекъсва в средата.
Питката се оставя да втаса.
Намазва се с отделеният жълтък, смесен с няколко капки пр. мляко и олио и се поръсва със семената.
Питката се пече в предварително загрята фурна на 170 градус.
Да ви е сладко и радостно!
Благодаря на Ралица Маринова и 100 грама любов,за предоставената красива Маргарита. Тук може да видите всичките вълшебни творения на царицата на тестото Ралица.
Прекрасна ! Браво !
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ваня!
ИзтриванеХриси, мисля, че няма по-ценно от желанието, с което приготвяш всичко... Няма как да не е прекрасно! А питката е просто душичка. :)
ОтговорИзтриванеУсмивки ти изпращам!
Така е, Гери! Важното е желанието и като му сложим и мъничко любов, и накрая се получава нещо прекрасно!
ИзтриванеПрегръдка, мила!
Хриси,питката ти е прекрасна,красиво подредена и си личи колко е пухкава,поздравления,отново майсторско изпълнение!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Роси! Много си мила!
ИзтриванеПоздрави и весел уикенд!
Хриси, твоята питка си има собствена хубост и е чудесна! Личи си, че е правена с любов! От коледните празници не съм месила, ама май ще ме заразиш с тая красавица... да хващам пак точилката!
ОтговорИзтриванеВили, сигурно си забелязала, че една и съща рецепта, едно и също оформение на тестото и винаги се получават различни питки. Но както ти си написала, всяка си има своята хубост.
ИзтриванеБлагодаря ти, мила!
Прекрасни почивни дни!
Хриси, прекрасна ти е питката...пу едно коматче за мен:)
ОтговорИзтриванеВеси, само едничко ли...я си хапни повечко, че и ти да пъшкаш заедно с нас :))
Изтриване:) ами ще въздишаме и ние, няма начин:))) много е красива и ефектна. Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате, все похвали чета от теб! :) Благодаря ти!
ИзтриванеПрекрасен уикенд, с много усмивки!
Хриси, питката и при теб е не по-малко красива, пухкава и си личи оформлението (при мен понякога след второ втасване се разваля фасонът на питките).
ОтговорИзтриванеХубави почивни дни! :–)
Благодаря, Светле!
ИзтриванеНякой път и при печенето се разваля формата на питката, но това не влияе на вкуса :)
С форма или без все ще се изяде :))
Весели почивни дни!