четвъртък, 5 февруари 2015 г.

Питка Маргарита


Е, не е толкова красива, като питката на Ралица Маринова, но гостите ни толкова много я харесаха, че на другият ден ми се оплакваха от тежък сън, поради преяждане :) И за да не пъшкаме само ние сега ще ви напиша и рецептата :)

Продукти:
  • 20 г прясна мая 
  • 1 ч. л. захар
  • 1 ч. л. сол
  • 2 яйца - 1 жълтък за намазване на питката
  • 300 мл прясно мляко
  • 200 г кисело мляко 
  • 3 с. л. олио
  • 40 г разстопено краве масло
  • 40 мл олио
  • около 700-800 г брашно
  • сусам
  • маково семе

Приготвяне:
Прясното мляко се затопля леко. Добавят се захарта и маята, и се оставят на топло сместа да шупне.
Рецептата на Ралица е с 100 г кисело мляко и 100 г заквасена сметана, но аз ползвах само кисело мляко.
Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се поставят солта, олиото, киселото мляко, яйцата и шупналата мая. Замесва се меко тесто, което се оставя да втаса.
Тестото се премесва и се разточва на правоъгълник с размери 65/35 сантиметра.
Намазва се с смесените два вида мазнини и се навива на руло.
Двата края на рулото се отрязват и тестото се използва за средата на питката.
Рулото се завива на кравай и се поставя в тавата от печката, върху хартия за печене.
Отделеното тесто се разточва на лента горе-долу с размер 30/10 сантиметра. Намазва се с мазнина и се прегъва на две откъм дългата страна. Където е прегънатото се правят малки нарези. Навива се на рулце и се поставя в средата на питката.
Завитото руло се нарязва с помощта на ножица, без да се прекъсва в средата.


Питката се оставя да втаса.
Намазва се с отделеният жълтък, смесен с няколко капки пр. мляко и олио и се поръсва със семената.


Питката се пече в предварително загрята фурна на 170 градус.


Да ви е сладко и радостно! 

Благодаря на Ралица Маринова и 100 грама любов,за предоставената красива Маргарита. Тук може да видите всичките вълшебни творения на царицата на тестото Ралица.  

14 коментара:

  1. Хриси, мисля, че няма по-ценно от желанието, с което приготвяш всичко... Няма как да не е прекрасно! А питката е просто душичка. :)
    Усмивки ти изпращам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Гери! Важното е желанието и като му сложим и мъничко любов, и накрая се получава нещо прекрасно!
      Прегръдка, мила!

      Изтриване
  2. Хриси,питката ти е прекрасна,красиво подредена и си личи колко е пухкава,поздравления,отново майсторско изпълнение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Много си мила!
      Поздрави и весел уикенд!

      Изтриване
  3. Хриси, твоята питка си има собствена хубост и е чудесна! Личи си, че е правена с любов! От коледните празници не съм месила, ама май ще ме заразиш с тая красавица... да хващам пак точилката!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, сигурно си забелязала, че една и съща рецепта, едно и също оформение на тестото и винаги се получават различни питки. Но както ти си написала, всяка си има своята хубост.
      Благодаря ти, мила!
      Прекрасни почивни дни!

      Изтриване
  4. Хриси, прекрасна ти е питката...пу едно коматче за мен:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, само едничко ли...я си хапни повечко, че и ти да пъшкаш заедно с нас :))

      Изтриване
  5. :) ами ще въздишаме и ние, няма начин:))) много е красива и ефектна. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, все похвали чета от теб! :) Благодаря ти!
      Прекрасен уикенд, с много усмивки!

      Изтриване
  6. Хриси, питката и при теб е не по-малко красива, пухкава и си личи оформлението (при мен понякога след второ втасване се разваля фасонът на питките).
    Хубави почивни дни! :–)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Светле!
      Някой път и при печенето се разваля формата на питката, но това не влияе на вкуса :)
      С форма или без все ще се изяде :))
      Весели почивни дни!

      Изтриване