четвъртък, 13 декември 2018 г.

Щолени с извара


Голям хит са щолените в социалната мрежа и въпреки, че миналата година правих много сполучлив и вкусен щолен с мая, сега реших да пробвам и рецептата на Петя Аргирова от ,,Ухае на..." И както пише в рецептата, така се и оказа - лесна, бърза и много вкусна.
Аз реших цялото тесто, което се получи 1. 400 кг да разделя на 5 части, като в щолените завия и бадемов марципан, и добавя коледният аромат на портокалови корички.
Получиха се много вкусни и симпатични щолени, с които мога да зарадвам роднини и приятели за Коледа.


Продукти:
  • 500 г брашно
  • 15 г бакпулвер
  • 140 г захар
  • 1 пак. ванилена захар
  • 1 пак. захар с аромат на ром
  • щипка сол
  • 150 + 100 г меко краве масло
  • 250 г сладкарска извара (от Лидл)
  • 1 яйце
  • 200 г сушени плодове (в моят случай 100 г фурми, 60 г стафиди, 40 г червени боровинки)
  • портокалови корички
  • 200 г бадемов марципан
  • пудра захар за поръсване


Приготвяне:
В купа се поставя пресятото брашно, захарта, солта, ванилената захар и захарта с аромат на ром. Сместа се разбърква хубаво.
В друга купа се смесват изварата с яйцето. 
Към сухата смес се добавя 150 г масло на парченца и изварата с яйцето. 
Замесва се тесто. 
Към готовото тесто се прибавят сушените плодове и портокаловите корички. Меси се за кратко, колкото да се разпределят плодовете. 


Тестото се разделя на пет равни части. 
Всяка част се разплесква на кръг, като в средата се поставя фитил от 40 г бадемов марципан. 
Навива се на руло и леко се натиска в средата. 
Щолените се поставят в тава постелена с хартия за печене (или върху подложка за печене), на разстояние един от друг. 
Пекат се 35 минути на 170 градуса. 
Тавата се изважда от печката и веднага с помощта на четка щолените се намазват с останалото 100 г масло. Поръсват се обилно с пудра захар. Мажат се пак с масло и отново се поръсват обилно със захар.


Направете си кутийка от подръчни материали, сложете щипка коледна магия, разположете щолена в нея и на празника ще видите усмихнати и щастливи лица, и страхотни емоции!


Весели и щастливи празници! 

5 коментара:

  1. Хриси,
    от тази доза доколкото разбрах се получават 5 щолена , в смисъл от 500 гр.брашно.Ще изпробвам рецептата, но има ли значение каква е изварата ?
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Ели, правилно си разбрала. Получават се 5 щолена с приблизителни размери 20 см дължина и тегло 300 г в готов вид. Може да си направиш и два щолена от това тесто, както е показала Петя, но аз реших да направя по-малки и да ги включа в подаръците.
      С друга извара не съм ги правила, но би трябвало да станат, стига изварата да не е солена. Погледни и на Петя в блога.
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Правила съм преди години подобен, много е вкусен, но у дома не го харесват щолена.

    ОтговорИзтриване
  3. Хриси, перфектна си както винаги! Сигурна съм, че много ще се зарадват хората, за които са предназначени! Благодаря ти за доверието в избора на рецепта и за това, че сподели своя източник! За мен е чест! Прегръдки и весели празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Петя, и аз благодаря за вкусната и лесна рецепта!
      Весели и вълшебни празници!
      Топли прегръдки, мила!

      Изтриване