събота, 11 април 2015 г.

Едно тесто - два козунака


Няма по-хубав и уютен аромат от домашно приготвен козунак!

Продукти:
  • 4 яйца М
  • 200 г захар
  • 1/2 кубче мая (20 г) или 11 г суха мая
  • 200 мл прясно мляко
  • 60 г краве масло
  • 50 мл олио
  • 1 капсула ванилия
  • кората на 1 лимон
  • стафиди
  • портокалови корички
  • около 650-700 г брашно

Приготвяне на тестото:
Прясното мляко се затопля леко. Към него се прибавят 1 с. л. захар, маята и една шепа брашно. Сместа се оставя на топло да се активира маята.
Яйцата се разбиват заедно със захарта на пяна.

В контейнера на хлебопекарната се поставят шупналата мая, яйцата, щипка сол, настърганата кора на лимона и ванилията. Пуска се хлебопекарната на програма за месене на тесто и се започва да се слага брашното лъжица по лъжица. Когато тестото стане на топка и спре да маже по контейнера се прекратява слагането на брашното. При различните марки брашно, има разлика за необходимото количество. 
Когато спре да меси машината, се изключва и се стартира наново програмата. Към тестото се прибавя по малко от мазнината до пълното усвояване. 
Тестото се оставя да втаса в хлебопекарната. При мен тестото изпълва целият контейнер и тогава тестото се изважда върху намазнен плот. Разделя се на две части. 

 Козунак със стафиди и портокалови корички

Едната част от тестото се разделя на три. Всяка част се оформя с ръце на правоъгълници. Наръсват се със стафиди и портокалови корички и се завиват на рула. Рулата се усукват и се оплитат на плитка. 
Плитката се поставя се в кексова форма, постлана с хартия за печене. 
Оставя се на топло да втаса.
Намазва се с разбит белтък и се поръсва с навлажнена захар. 
Пече се на 170 градуса.




Козуначен венец


За неговата плънка е необходимо:
  • 100 г кокосови стърготини
  • 5 с. л. кондензирано мляко
  • 30 г разтопено краве масло
Плънката се приготвя, като се смесят всички продукти и се разбъркват до еднородност.

Втората част от тестото се оформя с намазнени ръце на правоъгълник. Върху него се разпределя плънката. Навива се на стегнато руло. С остър нож рулото се разрязва на две по дължина и двете части се усукват. Рулото се поставя в кръгла форма с дупка в средата, която е постелена с хартия за печене. Поставя се на топло да втаса. 
Намазва се с леко разбит белтък и се поръсва със захар.  
Козуначеният венец се оставя да втаса.
Пече се на 170 градуса.
Сърдечни благодарности на Вили за идеята за тази вкусна плънка!





Двата козунака могат едновременно да се пекат.

Да ви е сладко!

Весели и светли празници!
Бъдете благословени, обичани и много щастливи! 

10 коментара:

  1. Чудни козунаци си заформила, Хриси! Много ми допадна идеята с портокаловите корички. Не съм правила такъв вариант досега и със сигурност ще опитам.
    Спокойни и хубави празници на цялото семейство!

    ОтговорИзтриване
  2. Светли Великденски празници! Живи и здрави!
    Да ви се сладко, козунаците са прекрасни! Искам да опитам с кокосовия пълнеж:)!
    Целувки!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудни пухчета, направо се потопих мислено в крехкото, въздушно и ароматно тесто! Майсторски приготвени и със сигурност изкпючително вкусни козунаци! Страхотна си, миличка!
    Желая спокоен и пълен с положителни емоции празничен ден на теб и семейството ти!

    ОтговорИзтриване
  4. Христос Воскресе!
    Мир, любов и топлина в сърцата и дома ви!
    Прегръдки! Весел Великден!

    ОтговорИзтриване
  5. Христос Воскресе, Хриси!
    Така е - струва си труда и умората, домашните козунаци са нещо уникално!
    И аз правих, и три от тях бяха с подобна плънка, ще споделя по-нататък!

    ОтговорИзтриване
  6. Честит Великден, мила! Здраве, щастие, мир, любов и благоденствие да царят в домът ви! Чудни пухкави козунаци!

    ОтговорИзтриване
  7. Христос Воскресе, мили дами!
    Нека домът ви бъде винаги обграден със светлина, обич и любов!
    Бъдете здрави и щастливи!
    Благодаря на всички вас за вниманието и хубавите думи!

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесен козунак, Хриси!
    Прекрасна и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Спазвам всичко стъпка по стъпка,но някъде греша. Изпичат се перфектно ,но не са пухкави дори са адски твърди? Моля за съвет

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Станислава, наскоро правих козунак по друга рецепта и той стана твърд. Доста помислих къде грешах, и накрая се оказа, че повторното втасване (след като е оформен козунака) е било малко.
      Пробвай козунака да втаса повече време.
      Рецептата е сполучлива, правила съм много пъти козунаци по нея и най-важното, което искам да ти кажа, че никога не публикувам несполучлива рецепта.
      Желая ти успех!

      Изтриване