четвъртък, 23 април 2015 г.

Сладкиш Умм Али


Различни легенди се носят за този египетски сладкиш, но на мен най-много ми хареса тази в която  жената, направила сладкиша за своя съпруг, който решил да я напусне, заради млада и хубава танцьорка. И след като опитал сладкиша той толкова много го е харесал, че размислил и решил да остане при съпругата си. И сладкиша не го направих заради моя съпруг, който мога само да го впечатля със ,,сладкиш с мръвки'' :)), а заради самите съставки и интереса ми към вкуса му. Очаквах малко по-сочен да се получи, но явно и нагласата ми е била такава. В крайна сметка имахме един вкусен и интересен десерт. Обичате ли съставките, които го придружават, не се колебайте и го направете :)


Продукти:
  • 200 г домашна юфка
  • 600 мл прясно мляко
  • 200 г захар
  • 100 г бадеми (запечени и натрошени на дребно)
  • 100 г стафиди
  • 4 с. л. кокосови стърготини
  • 1/2 ч. л. канела
  • 200 мл течна сладкарска сметана
  • 4 с. л. разтопено краве масло

Приготвяне:
В много рецепти пише, че юфката се запича, но тя е запечена и според мен това действие е излишно. В правоъгълна тава с размери 30/20 см се разстила половината юфка. Върху нея се поръсват бадемите, като от тях се оставят около 2 с. л., стафидите, кокоса и канелата.
 Поставя се втората половина от юфката и се залива с подсладеното прясно мляко.


Сладкиша се пече 15 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Изважда се от фурната и се залива със сметаната и кравето масло.
Връща се отново във фурната и се допича още 15 минути.
Още топъл сладкиша се поръсва с отделените бадеми и 2-3 с. л. кокосови стърготини. И за още по-голям разкош поръсете и с шоколадови стърготини.

Да ви е сладко и усмихнато!



 Рецептата е адаптирана от блога на Теди Титова ,,Домашни вкусотии''

21 коментара:

  1. Чудесен е този сладкиш, Хриси!
    Със сигурност на мен много ще ми хареса.
    Виж, ако измислиш рецепта за сладкиш с мръвки, задължително да я споделиш.
    Сигурна съм, че освен мен, ще има и други желаещи да я изпробват :)
    Вкусен ден!
    Илиана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Иле!
      Преди време малкият ни син все искаше бонбони с мръвка, баща му пък неспира да ми иска торта с мръвки :)Луканкови бонбони се появиха на пазара и сина беше щастлив да ги опита, сега остава аз да измисля и торта с мръвки и всички ще бъдат удовлетворени :))) Непременно ще споделя рецептата.
      Поздрави!

      Изтриване
    2. Палачинката торта тя е с мръвки и други вкусотиии

      Изтриване
    3. Съгласна съм с теб, но аз имам впредвид нещо по-различно :))

      Изтриване
  2. Хриси,
    използвам често домашната юфка и мисля, че тя е една по - здравословна алтернатива, защото се приготвя без мая.Благодаря за чудесната рецепта за този нетрадиционен сладкиш.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря, Ели! Сладкиша е много интересен, но както споделих за моя вкус е малко сух.
      Поздрави и от мен!

      Изтриване
  3. Имам доста домашна юфка, а като гледам десерта е станал разкошен. Остава ми само да намеря време и да го направя.
    Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, ти откъде се сдоби с домашна юфка? :) И сладкиша се прави много лесно и бързо, така че не се оправдавай с времето :)))
      Топла прегръдка и от мен!

      Изтриване
  4. Много ми харесва рецептата за сладкиша, чудя се какво да измисля на мястото на домашната юфка! Не ми предлагай кори за баница, че и те са ми кът:)! И като не мога да измисля нищо ще чакам ти да ми направиш:)!
    Снимките са чудни!
    Прегръдка и хубава вечер на всички в къщи:*!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Предлагам ти да си водиш списък с нещата, които искаш да си хапнеш на следващото идване в България. Така няма да има пропуск :)))
      Прегръдки и целувки на двама ви!

      Изтриване
  5. А аз май не помня вкуса и на юфката... Е, трябва да си припомня по един такъв вкусен и сладък начин. :) Поздрави, Хриси, чудесен сладкиш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери!
      Идват почивни дни, така че спокойно можеш да си припомниш вкуса на домашната юфка :)
      Прегръдка, мила!

      Изтриване
  6. Наистина много интересен сладкиш, Хриси! определено възбуди любопитството ми :) Ще го опитам! Само баба пак да направи хубава домашна юфка! Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, сигурна съм, че с домашно приготвена юфка сладкиша ще бъде още по-вкусен!
      Хубав и весел уикенд, мила!

      Изтриване
  7. Нито съм го чувала, нито съм го виждала, изглежда ми много вкусен! Много интересни рецепти предлагаш:))) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, кулинарният свят е необятен. Имам чувството, че колкото повече научавам, толкова повече незнам за него :))
      Поздрави и прекрасни почивни дни!

      Изтриване
  8. Христина,сладкиша се е получил перфектен !
    Умм Али се превърна в любим десерт :)
    Благодаря,че си се доверила на моята интерпретация на сладкиша...
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Теди за хубавите думи!
      Благодаря и за споделената рецепта, на която се насладихме максимум! :))
      Слънчев и усмихнат ден!

      Изтриване
  9. Хриси,току що направих твоят сладкиш даже още не съм го опитала защото е гореш ще му направя снимки за да кажеш дали се е получил! Поздрав от мен и хубава неделя ти желая!

    ОтговорИзтриване
  10. Хриси,току що направих твоят сладкиш даже още не съм го опитала защото е гореш ще му направя снимки за да кажеш дали се е получил! Поздрав от мен и хубава неделя ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се надявам, че сладкиша ще ви хареса, Теменуга!
      Поздрави и от мен!

      Изтриване