Винаги ми е било проблем печенето на голямо парче месо. От много престараване да не остане сурово, обикновено го докарвам до сухо и тричаво. Видя ли рецепта за такова печено и не я подминавам. И нямаше как да не пробвам и толкова правената рецепта на Пепи от ,,Храна за мойте канибали''... Ами май се получи :), хареса ни месото на вкус и не беше тричаво.
Нарязано на тънки филийки, поляти с образувалия се ароматен сос и в компанията на вкусните печени картофки Джейми Оливър, имахме една много вкусна вечеря, достойно оценена от всички в къщи.:)
Свинско печено ала Пеп-4о
Продукти за 5-6 порции:
- 1.200 кг цяло свинско парче от бут или плешка
- 50 мл соев сос
- 2 с. л. зехтин
- 2 с. л. червен пипер
- 2-3 пасирани скилидки чесън
- 1/2 ч. л. черен пипер
- 1/2 ч. л. кимион
- 2 с. л. брашно
- 1/2 ч. л. сол
- 100 мл бяло вино
Приготвяне:
В купичка се смесват всички продукти без виното. Получава се гъста каша.
Месото се измива и се подсушава с кухненска кърпа. Намазва се хубаво от всички страни с кашата, поставя се в плик за печене и се оставя в хладилника за 30 минути.
Фурната се загрява на 200 градуса.
Виното се налива в плика внимателно, да не се измие ,,замазката'' и се завързва.
Поставя се в тава и се пече на 200 градуса 10-15 минути или докато заври виното в плика.
Фурната се намаля на 160 градуса и месото се пече още около 1 час и половина.
Пликът се разрязва, отстранява се и месото се връща за още около 5-6 минути.
В рецептата на Пепи допълнително соса се сгъстява с нишесте, но при мен соса беше с плътна консистенция нямаше нужда от допълнително сгъстяване.
В блога ,,Храна за мойте канибали" на Пепи може да намерите необятен извор на чудесни рецепти. Възползвайте се от тази вкусна енциклопедия!
С благодарност към Пепи и ,,Храна за мойте канибали''.
Реших, че на това чудесно печено месце много хубава компания ще му правят :)
Печените картофи на Джейми Оливър
Продукти:
- 1.500 кг картофи
- 100 мл зехтин
- 2 с. л. винен оцет
- чер пипер
- сол
- 4 щипки розмарин
- 1 глава чесън
Приготвяне:
Картофите се обелват и се нарязват на големи парчета. Аз разрязах картофите на две. Заливат се с вода и се сваряват. Отцеждат се от водата и се поставят в тава постелена с хартия за печене. Посоляват се леко, поръсват се с черния пипер и се заливат с половината зехтин.
Пекат се 30 минути на 190 градуса.
В малка купичка се поставя останалия зехтин, оцета, розмарина и необелените скилидки чесън.
Картофите се изваждат от фурната, притискат се леко с решетъчна лъжица, колкото да се разцепят, поръсват се с дресинга и се пекат още 25 минути.
Много се радвам, че си открила тази рецепта, Хриси и ти е харесало така печеното! Всяко голямо месо, намазано с такава "адска смес" :) остава сочно и нетричаво :) Пробвай и с друго месце.
ОтговорИзтриванеЧудесна порция си поднесла, много е красиво! Поздрави и хубав неделен ден !
Пепи, отново ти благодаря не само за тази, но и за всички чудесни и изпробвани рецепти, които си споделила с нас!
ИзтриванеНепременно ще пробвам тази ,,адска смес'' и за други меса.
Весела неделя! :)
Хриси,аз до сега не съм пекла цяло парче месо,че все ми се струва,че ще стане сухо и няма да се хареса у дома,но ако все пак се наканя определено Пепи е извора на множество изпитани предложения.За адската смес често виждам добри отзиви,при теб отново се потвърждава,че е направо магическа,много вуксна порция!Картофките също ме заинтригуваха.
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица!
Роси, ако решиш да опечеш цяло парче месо определено го направи по тази (на Пепи) рацептата. Месото стана сочно и много ароматно. И картофките за божествени :)
ИзтриванеПоздрави и хубави дни!
Хриси,
ОтговорИзтриванетази рецепта за приготвяне на картофите съм я гледала в кулинарни предавания.Интересна и много вкусна презентация на картофите.Що се отнася до месото навремето , когато посещавах кулинарни курсове цялото парче месо заливахме с гореща мазнина и така го печем във фурната.То може предварително да се маринова, но може и да не се маринова.Ако решиш пробвай и ще видиш как става - залей месото с предварително загрята мазнина както е сурово.
Поздрави !
Ели, за първи път чувам месо да се залее с гореща мазнина. Непременно ще пробвам. Благодаря ти за споделеното!
Изтриване...и непременно си направи такива картофи, много са вкусни :)
Поздрави и весели дни!
Изглеждат невероятно вкусно - и рулото, и картофките.
ОтговорИзтриванеПоздрави, Христинка!
Благодаря, Инче! Вкусното ястие ухае отдалече :)))
ИзтриванеПоздрави и усмивки!
Моята максима е:Видиш ли месо, тичай при Пепчо;)Много добре изглежда, Хриси. Поздрав и хубав ден!
ОтговорИзтриване:)) точно това и направих, Марте :)) И аз съм на това мнение :)
ИзтриванеСърдечни поздрави!
Вкусно!!!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Светлана! :)
Изтриване