понеделник, 27 април 2015 г.

Палачинкова торта с банани


Продукти за блата:
  • 2 яйца
  • 90 г захар
  • 75 г брашно 
  • 25 г царевично нишесте
  • 1 ванилия
  • щипка сол

  • 200 мл подсладено прясно мляко за сиропиране на блатовете

Продукти за палачинките:
  • 3 яйца
  • 200 -250 г брашно
  • 400 мл прясно мляко
  • 50 мл ликьор Лимончело
  • 3 с. л.  захар

Продукти за шоколадовия мус:
  • 250 г черен шоколад
  • 375 мл + 125 мл течна сладкарска сметана

Продукти за банановата плънка:
  • 250 г обелени банани
  • 20 г краве масло
  • 30 г захар
  • 50 мл коняк (ром)

Продукти за украсата:
  • 100 г черен шоколад

Приготвяне на блата:
Яйцата се разбиват заедно със захарта на пяна. Брашното се смесва с нишестето и солта, и се пресява два пъти. Прибавя се с ръсене към разбитите яйца и се разбърква внимателно с шпатула. 
Кръгла форма с размер d 26 см се застила с хартия за печене и сместа се разстила в нея. 
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 10-12 минути. 
Блата се оставя във формата да поизстине и след това се изважда, и се доохлажда на решетка. 
След като изстине блата се разрязва на две с помощта на остър нож.



Приготвяне на палачинките:
Яйцата се разбиват леко заедно с лимончелото и захарта. За да не стане сместа на грашки брашното и млякото се редуват, като се поставят към яйцата. Разбива се с миксер до консистенция на гъста боза. Взависимост от големината на яйцата и брашното може да варира.
Тефлонов тиган се намазва с помощта на силиконова четка с олио. С черпак се поставя част от сместа, която като се запече се обръща. 
Получават се повече от необходимите ни 4 броя палачинки, така че ако решите си намалете пропорциите. 

Приготвяне на шоколадовия мус:
125 г сметана се загрява до завиране. Към нея се прибавя нарязания шоколад. Разбърква се и се оставя около 1-2 минути. След това се разбърква хубаво с енергични движения. Оставя се да се охлади.
Останалата 375 мл сметана се разбива до плътност. 
Към охладеният ганаш на порции се добавя сметаната и се разбърква с шпатула. 
Муса се оставя на хладно.



Приготвяне на банановата плънка:
Захарта се поставя в тиган с незалепващо покритие и се карамелизира. Добавя се кравето масло и като се разтопи се излива и коняка. Прибавят се нарязаните на колелца банани и се карамелизират за минутка, не повече.

Бананите се разпределят върху две палачинки


... и се захлупват с по още една палачинка.



Сглобяване на тортата:
Ринг за торти с размер 28 см се поставя в поднос. От вътрешната страна на ринга се поставя хартия за печене.  
В ринга се поставя блат, сиропира се с половината подсладено мляко, върху него се разпределя част от муса, следва захлупената палачинка с бананите, отново мус, палачинка с банан, мус и накрая се захлупва тортата с блат, който също се сиропира.  Намазва се с останалия мус  и се оставя на студено за 2-3 часа.


Тортата се освобождава от ринга и внимателно се отлепя хартията. 
Украсява се по желание. 
Тортата  я направих за рождения ден на сина, на моя приятелка с пожелание за много здраве и успехи във всички сегашни и бъдеши начинания!
Украсата е семпла и изчистена (като за тинейджър - каратист). Това е миналогодишната му торта :)



За украсата шоколада се разтопява на водна баня и се разпределя върху хартиени ленти с размера на височината + 1 см и обиколката на тортата. Отгоре се поставя още една хартия и лентите се навит на точилка.


Слагат се в хладилника да се стегне шоколада и после като се развиват лентите се получават тези неравни елементи.








Много интересна и вкусна торта, която идея видях тук.

16 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  2. Хриси, много интересна и оригинална торта! И аз съм се чудела за комбинацията блатове и палачинки и ти благодаря, че ми представяш този вариант! направо не мога да спра да се облизвам! Чудесна е! Като теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Хриси,
    не съм приготвяла никога такава торта с блат и палачинки.Интересно съчетание.Рядко правя торти, но ще се възползвам от тази интересна рецепта, когато ми се наложи.Шоколадовата украса също е много интересна и лесна за направа.Честито на рожденника !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  4. Хриси,много са ти хубави тортите и не само те разбира се!
    Поздравления и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Много ме впечатли комбинацията от блатове и палачинки, Хриси! Чудесна торта си приготвила!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ви, мили дами! Това беше моят малък принос за щастливата усмивка на рожденика.
    Поздрави на всички вас с една огромна усмивка! :)))

    ОтговорИзтриване
  7. Да е жив и здрав рожденика, а тази торта, Хриси е поредната ти вълшебна в каталога! Поздравявам те!

    ОтговорИзтриване
  8. Много интересна и със сигурност вкусна торта! Как завидях на рожденика...:)
    Поздрави, Хриси!

    ОтговорИзтриване
  9. Звучи много, много вкусно, Хриси! Все се каня, но още не съм правила палачинкова торта, а тази ми изглежда интересна. Записвам си я. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Снежи! Наистина е много вкусна и по-различна торта от стандартните палачинкови. Пробвай и сподели резултата.
      Прекрасен ден, мила!

      Изтриване
  10. Хриси,всяка твоя торта е шедьовър,прекрасна е и тази!Със сигурност си подсладила празника на момчето подобаващо!Много интересен начин за направа на украса,благодаря,че сподели!Рисунката с каратистите е невероятна,поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря за милия ти и похвален коментар! Направи вечерта ми приятна! :)
      Весели почивни дни!

      Изтриване
  11. Много вкусна торта, Криси! Банани и шоколад.мммммням-мням! Откога не съм приготвяла този вкус!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Бети! И твоите торти са неустоими и много красиви!

      Изтриване