Една обиколка на пазара и погледа ми беше привлечен от нарязан от калъп ябълков мармалад. Мисълта ми веднага беше задействана и ми припомни вкусните пурички, които правехме редовно едно време, било с локум или мармалад и за разкош ядка орех. Понякога за разнообразие ги навивахме на миниатюрни кифлички, поръсени с ванилена пудра захар.
Не ви изненадвам с рецепта, но не мога и да пропусна тази класика да не я отбележа в моя блог.:)
Продукти:
- 150 мл разтопена свинска мас
- 150 мл олио
- 200 г кисело мляко
- 1 ч. л. сода бикарбонат
- 650-700 г брашно
- 200 г ябълков мармалад
- 100 г счукани орехови ядки
- ванилия
- пудра захар
Приготвяне:
В пресятото брашно се прави кладенче, в което се прибавят маста, олиото, киселото мляко, в което е разтворена содата и ванилия. Замесва се меко тесто. Оставя се да почине 15-20 минути.
Тестото се разточва на 2-3 милиметра дебелина и се нарязва на малки правоъгълници. За по лесно разточване на тестото може да се раздели на две части.
Върху всеки правоъгълник да дългата страна се поставя плънка от мармалада смесен с ореховите ядки. Завива се на пурички и се подреждат в тава постелена с хартия за печене.
Пуричките се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса до леко зачервяване.
Още топли се поръсват с ванилена пудра захар.
От тази доза излизат около 65 пурички.
О, и аз не мога да ги пропусна, Хриси, затова отмъквам двечки и утре ще се подсладим с моя човек за закуска. Чудесни са!
ОтговорИзтриванеПоздрави и лека вечер!
Гери, има за всички, така че вземай и се радвам, че са ти допаднали пуричките за закуска:))
ИзтриванеПоздрави, мило момиче!
Казваш че рецептата не е изненада ... принципно е така.
ОтговорИзтриванеНо ако знаеш какви спомени ме връхлетяха когато видях сладките ти. Колко пъти съм ги правила и в какви количества? И сега като гледам твоите Хриси, пак ми се прииска да ги направя ;)
Светли празници мила!
Дани, ами нали сме израсли с тези сладки, как няма да имаме мили спомени с тях!!!
ИзтриванеПоздрави и прегръдки за весели празници!
И се топят в устата! Приятен спомен! :)
ОтговорИзтриванеУспешна нова седмица, Христинка!
Инче, топят се, топят се, само дето ние не се топим покрай тях, ами ставаме все по-пухкави :))), ама пък привлекателни!!! Нали, мила! :)))
ИзтриванеНапълно си права! :)))
ИзтриванеТова са едни от любимите ми пурички. Имам сходна рецепта от баба ми, но тя включва и червено вино, наричаше ги виненки. Винаги ги правеше с мармалад. Сигурно са много вкусни. Точно за поредицата ти от ретро рецепти е. Благодаря ти, че ме върна в детството с вида им. Прегръдки и прекрасна, изпълнена с добро насторение нова седмица.
ОтговорИзтриванеГаби, тези пурички освен с вино могат да се правят и с бира в постен вариант, както виненките на баба ти! Вариации много и както на човек му се иска.:))
ИзтриванеПоздрави и прегръдки и от мен!
Може ли чайчето....
ОтговорИзтриванеВеси, заповядай има чайче, кафенце,пък може и с мляко да си ги хапнем :))
ИзтриванеСядам до Весито......Прелестни пурички!
ОтговорИзтриванеАми много хубава компания се заформи...:)))
ИзтриванеЛюбимите ми! Толкова скромни, но толкова вкусни сладки! Аз ги правя постни, но ще опитам и твоя вариант, Хриси! Маста винаги прави чудеса! Топла прегръдка за студените дни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Люси! Колко хубаво само ги охарактеризира: скромни! Скромни, но и незаменими!
ИзтриванеПоздрави и прегръдки и от мен, мила!
Хриси, и мен в спомени ме отнесе! По едно време пуричките бяха задължителна част и от новогодишното ни меню. Толкова крехки и сладки! Правехме ги с шипков мармалад. Кога ли ще се наканя и аз да покажа моята рецепта, а тя е много малко по-различна от твоята.
ОтговорИзтриванеПрекрасно си ги спретнала, доядоха ми се! :)) :))
Ех, Вили, спомени, спомени и нека са все хубави...:)))
ИзтриванеЩе чакам и твоята рецепта да опитам.
Поздрави, мила!
dale4ni i mili spomeni 3aprqtam se da gi avurna v nas - Blagodarq :)
ОтговорИзтриванеМай всички се върнахме много назад в годините :)))
ИзтриванеРадвам се за хубавите спомени, които съм навяла!
Хриси, не знам какво може да ме изкуши повече от сладки, като товоите, може би това е причината да не приготвям често, нямам контрол над консумацията им :) Толкова крехки и страхотни си ги направила, неустоими!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубава седмица ти желая!
Танче, и аз съм същата. Вземам една сладка, после още една и все си викам последна, ама не е... Трудно се устоява на тези сладости! :)))
ИзтриванеПоздрави и топли прегръдки за една прекрасна седмица!
Е да,навяват спомени и то какви.Моята баба ги правеше,майка ми също.Накрая дойде и моят ред.Прекрасни са и много вкусни.Поздрави и Весел Великден.
ОтговорИзтриване