Нямаше кой знае колко богат избор в сладкарниците по времето на соца, но тези захаринки си ги спомням все още. Хрупкави и ,,овъргаляни'' в захар ми бяха любими...И повода да се сетя за тях беше един чаровен италианец, който сутрин закусва в Италия с подобни бисквити и чаша прясно мляко. И като ни е на гости трябва и да му създадем нужното удобство и да го поглезим :) Не, че сестра ми не го глези, но друго си е българското внимание и угаждане. :)
Продукти:
- 3 яйца
- 250 г захар
- 150 мл разтопена свинска мас или олио
- 200 г кисело мляко
- 1 пак. амонячна сода
- 1 ч. л. сода бикарбонат
- настъргана кора на един лимон
- ванилия
- 2-3 с. л. лимонов сок
- около 800 г брашно
Приготвяне:
Яйцата се разбиват заедно със захарта на пяна. Содата бикарбонат се смесва с киселото мляко.
Амонячната сода се прибавя към лимоновия сок.Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се поставят всички гореспоменати продукти. Замесва се меко тесто. Оставя се да почине 10-15 минути.
От тестото се късат малки парченца, които се оформят на пръчици. Овалват се в кристална захар и се подреждат в тава постелена с хартия за печене.
Пекат се на 180 градуса до леко зачервяване.
Това е :), много лесно и сравнително бързо приготвяне... и се получават доста захаринки за хапване от закуска до вечеря.:)
Да ви е сладко!
За мен тези захаринки, както и ретро ябълковия сладкиш директно отиват в новият ми раздел ретро рецепти.
Ех, искам и аз такава закуска, чудничка ще да е. :) Много да ви е сладко, Хриси, пълна къща - страхотно!
ОтговорИзтриванеУсмивки. :)
:)) Да бе, да не би само на италианеца да му харесаха :)....и аз похапнах и си спомних тавата със захаринки в сладкарницата! Благодаря за гостоприемството и дано остане някоя докато се видим отново в петък :)!
ОтговорИзтриванеЧао и лека нощ! :*
Любими са ми и на мен, даже тези дни баба ми приготвяла и мислих и аз да ги правя, но пуст режим на хранене. Относно рецептата, мисля че е подобна и нейната, отново с кисело мляко, но не съм поглеждала. Черпя се виртуално от тези сладости и да ви е сладко :)
ОтговорИзтриванеУсмихнат ден.
Любими курабийки и как ми напомнят, че вкъщи не сме ги хапвали отдавна. А колко често майка ми ги правеше преди... Чудесни са и твоите, Хриси, и с по-интересна форма.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
страхотни са тия захаринки!
ОтговорИзтриванеПък съм и сигурна, че сави се усладили страшно много, щом са споделени с любимата сестра :)
Поздрави Хриси и хубава вечер на теб!
Убедена съм, че италианеца е бил впечатлен с тези чудесни захаринки!
ОтговорИзтриванеВкусотия си е, Хриси!
Хриси, така ми напомнят на едни сладки, които баба ми прави! Може и да са те, но няма как да знам , освен ако не приготвя твоите :) Вече няма търпение да ги опитам! Прегръдка, мила!
ОтговорИзтриванеПрелестни са! Ретро рецептите са едни от любимите ми! Прекрасна презентация! Приятни почивни дни, Хриси!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, мили момичета!
ОтговорИзтриванеНяма значение кой, кога и в какъв вид е правил тези сладки, дали са захаринки или войнишки курабета, важното е че са много хубави за хрупкане по всяко време :)). Трябва да помним класиките в нашата кухня и да ги припомняме, като ги публикуваме.
Поздрави на всички, с пожелание за много здраве и усмивки! :)))
Страхотни са новите ти рецепти, Хриси, гостуването - също.
ОтговорИзтриванеКакто винаги очароваш с много ефектни, колоритни и апетитни предложения.
Избрах тези захаринки, защото имам мили спомени с тях - твоите са разкошни...
Благодаря ти - хубав и усмихнат ден!
Дианка, сърдечни благодарности за всички мили и хубави думи!
ИзтриванеСтопли ми сърцето!
Поздрави и прекрасен утрешен ден!
Ех, къде ме върна с тези чудни захаринки, Хриси! Чашката и чинийката са типичната посуда на "Балкантурист" от онова време, а фенерът отзад ми напомни режима на тока :) - все соцекстри. Имам хубави спомени с такива захаринки:)! Поздрави!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че си усетила атмосферата от времето на соца, и която се стремях да пресъздам!
ИзтриванеБлагодаря ти за хубавите думи!
Поздрави и от мен!
Вкусна захаринка за всички любителки на захаросаните колчета !
ОтговорИзтриване