Честит празник, мили дами и майки!
Бъдете нежни и красиви!
Съхранете женствеността и лъчезарието си!
Обичайте и бъдете много обичани!
Бъдете благословени!
За днешният празник избрах нашата трапеза да краси тази толкова изискана и нежна торта. Невероятно пищна на вкус, с топящи се бадемови блатове и ароматен яйчено-млечен крем тази торта очарова всички опитали я! Невероятна вкусова хармония, достойна за най-изисканите партита и празници!
Продукти за блатовете:
Продукти за украсата:
Бъдете нежни и красиви!
Съхранете женствеността и лъчезарието си!
Обичайте и бъдете много обичани!
Бъдете благословени!
За днешният празник избрах нашата трапеза да краси тази толкова изискана и нежна торта. Невероятно пищна на вкус, с топящи се бадемови блатове и ароматен яйчено-млечен крем тази торта очарова всички опитали я! Невероятна вкусова хармония, достойна за най-изисканите партита и празници!
Продукти за блатовете:
- 8 белтъка (240 г)
- 200 г смлени бадеми
- 170 г захар
- 3-4 капки бадемова есенция
Продукти за крема:
- 8 жълтъка
- 150 г захар
- 250 мл прясно мляко
- 50 г брашно
- 250 г краве масло
- ванилия
- кората на 1/2 лимон
Продукти за украсата:
- 150 г бял шоколад
- 40-50 г млечен (черен) шоколад
- 50 мл течна сладкарска сметана
- смлени бадеми за паниране на борда
Приготвяне на блатовете:
Белтъците се разбиват на плътен сняг заедно със захарта. Към тях се прибавят смлените бадеми и се ароматизира с есенцията.
Върху хартия за печене се очертават 6 кръга с диаметър 26 сантиметра.
Белтъчно-бадемовата смес се разпределя върху хартията поравно.
Блатовете се пекат на 180 градуса до леко порозовяване.
Оставят се с хартията до сглобяване на тортата.
Приготвяне на крема:
200 г прясно мляко се поставя на котлона с половината захар до кипване.
Жълтъците се разбиват до побеляване с останалата захар. Към тях се добавя брашното и се разрежда с отделеното 50 г мляко.
Кипналото мляко се излива на тънка струйка към яйчената смес като се бърка постоянно. Сместа се връща на котлона и се вари до сгъстяване. Ароматизира се с ванилията и лимоновата кора.
Кремът се изсипва в поднос, покрива се със стреч фолио и се оставя да изстине.
Изстиналият крем се разбива с миксер до пухкавост и към него се прибавя на порции омекналото краве масло. Разбива се до пълното усвояване на маслото.
Сглобяване на тортата:
В подходящ поднос се поставя отваряем ринг с размер 26 сантиметра. В него се поставя един блат, маже се с крем, следва блат и т. н., като се завършва с крем. Трябва да се остави малко крем за борда на тортата. Кремът се нанася тънко, все едно се маже филия.
Тортата може да се сглоби и без ринг. Кремът е достатъчно гъст и няма опасност да се разлее.
Тортата се оставя на студено да стегне.
Тортата се освобождава от ринга, намазва отстрани с отделеният крем и се панира със смлени или филирани бадеми.
Оригиналната украса на тортата е захарна глазура. Но ние в къщи не сме любители на тази глазура и затова аз залях тортата с шоколад.
Белият шоколад се разтопява на водна баня. Прибавя се сметаната и се разбърква до еднородност.
Млечният шоколад се разтопява на водна баня и се поставя в корнет от хартия за печене.
Белият шоколад се излива върху тортата и се заглажда внимателно. С корнета се прави спирала върху белия шоколад.
С помощта на клечка за зъби се правят шарките, като един път се започва от края на тортата, а след това от средата.
За рецептата на тази прекрасна торта се доверих на невероятната Мария Митева от My Cooking Book Blog! Благодаря ти, Мария за споделената и толкова добре обяснена рецепта!
Весел празник, мили дами и помнете, че усмихнатото лице е винаги красиво!
Честит празник, мила Хриси! Прекрасна торта си направила. Снимките са неустоимо вкусни.
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Благодаря, Габи! Винаги си толкова мила...:)
ИзтриванеВесел празник с пожелание за много щастие!
Наистина тортата е невероятно красива, направена от майсторка като Хриси! Честит празник и да си много обичана :)
ОтговорИзтриванеМного благодаря, Паола! Празникът е двойно по-хубав с такива коментари! :)
ИзтриванеЧестит празник и на теб!
Здравейте в направата на крема има брашно,а в състава на продуктите го няма,Колко грама брашно е необходимо.Предварително благодаря!
ОтговорИзтриванеСъщото щях да попитам и аз :)
ИзтриванеМного се извинявам за пропуска! Брашното е 50 грама. Редактирах публикацията.
ИзтриванеЧестит празник, Христинка!
ОтговорИзтриванеРазкошна е тортата!
Благодаря, Инче!
ИзтриванеСърдечни поздрави! :)
Който си го може, си го може Хринстинка!!!
ОтговорИзтриванеМисълта ми е, че когато някой има сръчни ръце като твоите няма как да не направи тортата прекрасно изглеждаща и вкусна! Видях я вчера във ФБ! :) Страхотно изпълнение!
На мен тази торта ми е една от любимите – много ми е вкусна!!!
Поздрав най-сърдечен и от мен за теб!
п.п. Честит 8-ми Март, макар и на патерици! :)
Мария, много благодаря за отправените хубави думи! Написани от теб, означават много голяма оценка за труда и старанието, което съм вложила.
ИзтриванеВсичко, което съм направила по твоя рецепта винаги се е получавало превъзходно :)
Отново благодаря с поздрави отправени от сърце!
Прекрасна торта, направена с много любов и майсторска ръка! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Гуинет! Много вярно си усетила тортата :) Една от любимата на моят съпруг и я направих специално за него...:))))
ИзтриванеПоздрави и от мен!
Със закъснение честит празник, Хриси!
ОтговорИзтриванеМного майсторски си приготвила тортата. Любима стана и на мен, макар и да си остана само веднъж правена, но заслужава своето почетно място сред всички торти. :)
Поздрави!
Чудя се защо още не съм направила тази торта...така да обичам бадемовия вкус...
ОтговорИзтриванеПри теб се е получила фантастична, Хриси, много добре си я нашарила!
Да ти пожелая, макар късно - усмивката да не слиза от лицето ти!
Хриси,бурни аплодисменти за пореднта ти впечатляваща торта!Мария е права,който има майсторска ръка,получават му се нещата перфектно!Торта като за специален празник-нежна и фина!С пожелание да си все така вдъхновена и винаги с усмивка!
ОтговорИзтриванеХриси, и аз се присъединявам към всеобщите похвали, прекрасна торта си създала за пореден път!
ОтговорИзтриванеИ честит празник (с малко закъснение) - бъди здрава, много щастлива и винаги изпълнена с емоции за създаване на добро!
Прегръдки! :)
Светле, Веси, Роси, Гери благодаря ви за всички хубави думи и похвали :) отправени към мен!
ОтговорИзтриванеБъдете здрави и много усмихнати!
Видях я вече на онова място, но да намина тук да ти кажа как добре ми се отрази в работния ден само съзерцаването и. Изгежда умопомрачително вкусна, Хриси! Поздравявам те!
ОтговорИзтриванеМарте, благодаря ти! Ох, наистина беше много вкусна, явно ще я правя пак... :)
ИзтриванеПоздрави и хубав ден!