Благовещение или празникът е известен като Благовест се отбелязва от православната църква на 25 март. Поверието гласи, че на този ден долитат кукувиците и лястовиците, и известяват на хората благата вест за идващата пролет.
Щом чуете кукувицата, трябва веднага да се хванете за джоба с парите или за хляб, за да сте имотни и сити през цялата година.
На Благовец се става рано сутринта, запалва се огън в градината, който се прескача и се изричат думите: ,,Бягайте змии и гущери, че дядо Благовец идва с топуза".
Празничната трапеза включва задължителна консумация на риба. Вярва се, че за пръв път през новата година трябва да се хапне нещо зелено - коприва, киселец, лапад, спанак. На трапезата присъства и обредната питка.
Продукти:
- 300 мл прясно мляко
- 2 с. л. кисело мляко
- 1 пак. суха мая или 1/2 кубче прясна
- 3 яйца - 1 жълтък за намазване
- 1 с. л. захар
- 1 ч. л. сол
- 4 с. л. олио
- 750-800 г брашно
- 40 г краве масло + 40 мл олио
Приготвяне:
В топлото прясно мляко се поставят маята, захарта и 2-3 с. л. брашно. Сместа се оставя на топло да се активира маята.
Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се поставят солта, двете яйца и единия белтък, киселото мляко, олиото и шупналата мая. Замесва се меко тесто, което се поставя в намазнена с олио купа, покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса.
Втасалото тесто се премесва леко, разделя се на две части, като едната част е по-голяма.
Сега е момента да си отделите малко тесто за украсата.
От малката част се взема малко тесто, разточва се, поръсва се с брашно и се нарязва с уреда за шарки.
Сърдечно благодаря на най-добрата сестра Ивана за чудесният подарък - ролера за шарки на теста!!! :) (малко развалих мрежата, като поставях тавата във фурната, но това в никакъв случай не се отрази на чудесния вкус на питката).
Сърдечно благодаря на най-добрата сестра Ивана за чудесният подарък - ролера за шарки на теста!!! :) (малко развалих мрежата, като поставях тавата във фурната, но това в никакъв случай не се отрази на чудесния вкус на питката).
Другата част от тестото се оформя на топка и върху нея се поставя мрежата. Излишното се изрязва. Топката се поставя в средата на тава постелена с хартия за печене с диаметър 32 сантиметра.
По-голямата част от тестото се разточва на правоъгълник, намазва се с мазнината и се навива на руло. Отрязват се краищата и рулото се разполага около топката в тавата.
С помощта на ножица се режат филийки от рулото, но не до края и се накланят в различни посоки (наляво и надясно).
Питката се оставя да втаса. През това време се прави украсата.
За птиченцата е необходимо тесто колкото голям орех. Разточва се на фитил, поръсва се с брашно(за да не лепне) и се връзва на възел. От единият край се оформя главичката и се поставят две зърна черен пипер за очи, а другия край се изтегля, преплесква и се нарязва с нож наподобяващ опашката на птиченцето.
За цветето се разточва на тънко тесто. С малка капачка се изрязват кръгчета и се прищипват от едната страна.
След като питката е втасала се намазва с размесеният жълтък с няколко капки прясно мляко и олио. Поставя се украсата и питката се пече на 180 градуса в предварително загряла фурна.
Честито Благовещение на всички и нека само добри думи да даряваме и добри вести да получаваме!
Благата дума железни порти отваря!
Хриси,
ОтговорИзтриванеЧестито Благовещение ! Чудесна питка за празника .Бъди здрава и много нови кулинарни творения да създаваш занапред.
Поздрави !
Очаквах да се появиш с питка днес :)! Страхотна е! Както и всичко, което приготвяш! :*
ОтговорИзтриванеЧестито Благовещение!
Бъдате здрави и благословенни!
Целувки!
Хрисиии, каква питка само, просто нямам думи!! Златни ръце имаш!! Да си жива и здрава и честито Благовещение!!
ОтговорИзтриванеПрегръдка!!
Чудесна е, Хриси! Голяма майсторка си! Тези пиленца са толкова, толкова чаровни!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
ВЕЛИКОЛЕПНА=ПЕРФЕКТНА ,ИЗРЯДНА и всичко най хубаво, което може да се каже се отнася за теб !!!!! Бъди жива и здрава с искрено уважение!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Вели Велкова
ОтговорИзтриванеВеликолепна, невероятна, браво, хиляди пъти браво! Честит празник, здрави и благословени да сте!
ОтговорИзтриванеЧестит Благовец, Хриси!
ОтговорИзтриванеРитуала, който описваш, по тукашните земи:) се изпълнява за Поклади (Сирни заговезни), поне така съм запомнила от баба и дядо...
Питката ти е много красива, браво и на сестричката ти за подаръка.
Нека тези птиченца все оживеят и кацат все на рамото ти, носещи благи вести!
Благодаря, Веси! Ритуалът, който съм описала се изпълнява по нашият край на Благовещене. Тази сутрин моят съпруг запали огън в градината и го прескачали с малкия ни син. Това се прави всяка година на този ден...но нали знаеш, че по различните краища са различни и обичаите :))
ИзтриванеПрегръдки и винаги благи думи да получаваш!
Ели, Ивана, Руми, Габи, Вели, Кате, Веси сърдечно ви благодаря за благите думи изречени от вас към мен на този хубав празник!
ОтговорИзтриванеБъдете здрави и благословени!
Прекрасна питка за прекрасен празник. Прииска ми се да отчупя от крайчето! Поздрави и нека хубави вести да са!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Гуинет!
ИзтриванеВесел и слънчев ден! :))
wow! this is lovely! Bread Art!
ОтговорИзтриванеThank you!
ИзтриванеПрекрасна питка, Хриси!
ОтговорИзтриванеМного красиво оформена!
Поздрави!
Благодаря, Аля!
ИзтриванеСърдечни поздрави и от мен! :)
Здраве и благоденствие Хриси! Питката ти е произведение от ръце на майстор :) Приятели сте с тестото :)
ОтговорИзтриванеДани, много си мила! Благодаря ти! :))
ИзтриванеМного ми харесва тази питка ! Браво мамче, страхотна си ;)
ОтговорИзтриване:))) Както винаги ме караш да се усмихвам :)) <3
Изтриване