понеделник, 2 март 2015 г.

Сарми и чушки в гювеч



Няма нужда от представяне на това типично българско ястие. Всеки дом си има своята рецепта, с кълцано месо или кайма, печено в тава или гювеч, с някои малки разлики в подправките, но крайният резултат е едно много ароматно и вкусно ястие.
Ще ви представя моят начин на приготвяне. Понеже в къщи един обича чушки, друг - сарми, аз ги настанявам заедно в гювеча, да си правят компания и така удовлетворявам желанията на всички.

Продукти:
  • 500 г домашна кайма
  • 1к. ч. ориз
  • 1 глава лук
  • 1/2 стрък праз лук
  • 200 г домати консерва
  • черен пипер
  • червен пипер
  • чубрица
  • магданоз
  • сол
  • 3-4 скилидки чесън
  • няколко листа от кисело зеле
  • 5-6 чушки (замразени, сушени или от консерва)
Продукти за заливката:
  • 1 жълтък
  • 3-4 с. л. кисело мляко
  • 2 с. л. брашно

Приготвяне:
Двата вида лук и нарязаните скилидки чесън се задушават в малко олио. Прибавя се каймата, намачква се с дървена лъжица и се запържва. Добавя се ориза, сместа се разбърква и се готви 2-3 минути. Следват доматите, червения пипер и подправките. Сместа се оставя малко да се поохлади.
Чушките се пълнят с готовата смес и се подреждат в гювеча. На зелевите листа се маха дебелата жила, поставя се малко от сместа и се завива на сарма. Подреждат се до чушките в гювеча. 


Заливат се с топла вода, отгоре се поставя чиния и се затиска с някаква тежест. Аз си имам камък, който използвам за тази цел. :)
Гювечът се поставя в студена фурна, като първоначално се включва на 200 градуса, а като заври яденето, градусите се намаляват на 180. Пече се 2 часа. 

Жълтъкът, киселото мляко и брашното се смесват и се разбъркват до еднородност. Разреждат се с течността от ястието и се излива в гювеча. Фурната се изключва и яденето се оставя още 5 минути. 

Преди време една стара готвачка сподели с мен, че на чушки пълнени с ориз слагала и няколко скилидки чесън, за по-голям аромат и вкус. Погледнах я с малко недоверие, ориз + чесън...нешо не ми се връзваше, но пробвах. И от тогава винаги слагам чесън, дори и не само на постни чушки, а приготвени и по този начин. Вкусът и аромата на така приготвеното ястие е много пленяващ и неустоим. 


Да ви е сладко!


20 коментара:

  1. Ох, и аз обичам така да смесвам чушки и сарми! Като че ли става по-вкусно. Предават си едно на друго ароматите. Киселината на зелето отива в чушките, сладостта на чушките отива в сармите! :)))
    Ще пробвам и с добавка на чесън.
    Честит празник, Христинка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Инче, колко хубаво само си описала ,,химията'' на това прелестно ястие!
      Благодаря ти и честит празник!

      Изтриване
  2. Благодаря за рецептата, Хриси. Още утре ще ги направя, за да оползотворя и последната останала зелка. Хареса ми идеята за смесване на пипер и сарми. Не съм пробвала досега. Чаках и дочаках рецептата ти :)
    Усмихнат празник! Наздраве за България!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, специално за теб публикувах рецептата. Ти ми беше подстрекател :) Радвам се, че ти е харесала, а пък като ги направиш ще ти харесат още повече :)
      Поздрави и честит празник!

      Изтриване
  3. На фона на днешния празник чудесно българско ястие! Любимо!
    Честит 3-ти март!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, много вкусно българско ястие :)
      Честит празник и прегръдки!

      Изтриване
  4. Честит 3 март, Христинче! Страхотен избор за днешният ден! Изглеждат много вкусно. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! Честит празник и на теб!
      На български празник му се полага и българско ястие :)
      Поздрави от сърце!

      Изтриване
  5. Хриси, аз ще си всема и то двете..., първо чушчица, после сърмичка, ммм, истинска прелест!
    Страхотно си ги приготвила и вкуса в гювеч, винаги е най-добрия!
    Честит Трети март, мила!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, и чушчица и сармичка ще ти сипя, и съм сигурна, че ще поискаш и допълнително...голяма вкусотия е това ястие :) Много често готвя в глинени съдове и наистина разликата във вкуса е голяма.
      Сърдечна прегръдка!

      Изтриване
  6. Обичам такива чушки и сарми в гювеч. :) Много апетитни са и при теб, Хриси!
    Честит Трети март! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, наистина много са вкусни, както писа Инчето чушките и сармите си предават сладост едни на други. :)
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  7. Хриси, чудни сърмички си спретнала...и на мен ми се видя странно присъствието на чесъна, но...ще ти се доверя, да знаеш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, можеш спокойно да ми се довериш за чесъна. Може да е учудващо на мнозина, но в нашето семейство не се яде чесън в сурово състояние. Не го харесваме, не ни е приятна миризмата му, но в определени ястия и като е минал термична обработка го консумираме.
      От моето наблюдение вашето семейство яде чесън, така че действай и напълни едни чушки с добавка на чесън :)
      Поздрави и успешен утрешен ден!

      Изтриване
  8. Хриси, чудни сърмички си спретнала...и на мен ми се видя странно присъствието на чесъна, но...ще ти се доверя, да знаеш!

    ОтговорИзтриване
  9. ⋰˚هჱܓ Passei para uma visita.
    Ótima combinação de ingredientes e temperos!
    Nutritivo e muito saboroso. Apresentação saborosa.
    Ótima semana!
    ه°·✿

    ОтговорИзтриване
  10. Чесънчето е наистина вълшебно нещо, толкова апетитно да се вписва в много ястия. :)
    Хриси, прекрасно е предложението ти! И знаеш ли, мисля, че вече всяка сармичка ще си търси чушчица за другарче. :)
    Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, наистина доста ястия не са същите, ако им липсва чесънчето :)
      И от мен прегръдка и хубави почивни дни!

      Изтриване
  11. Няма по-любима гозба у дома от тази,особено с този сос,обожаваме....чак до мен достигна аромата на твоето гърненце,Хриси,невероятно апетитно е!Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Хубава и вкусна е нашата българска кухня!
      Весели почивни дни!

      Изтриване