вторник, 28 октомври 2014 г.

Ретро ябълков сладкиш



Ретро, ретро сладкиш, ама любим на моя съпруг и аз като примерна съпруга му изпълнявам желанията (както и той моите) :)).


 Продукти:
  • 800 г обелени и настъргани ябълки
  • 1 ч. ч. брашно
  • 1 ч. ч. пшеничен грис
  • 1 ч. ч. захар + 5 с. л. 
  • 3/4 ч. ч. орехи
  • 1 с. л. канела
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 150 г краве масло
чаената чаша е 250 мл

Приготвяне:
В купа се смесват брашното, гриса, захарта без 5 с. л. и бакпулвера. Разбърква се до хомогенизиране на продуктите.
Към настърганите ябълки се прибавят 5 с. л. захар, канелата и орехите.
Кравето масло се разтопява.
Тава с размер 30 см се постила с хартия за печене и се намазва с част от кравето масло. Изсипва се 1/3 от сухата смес, разпределя се 1/3 от ябълките, като се разпръскват без да се притискат. Посипва се с част от кравето масло. Следва втората третина от сухата смес, ябълките, суха смес и накрая се завършва с ябълки, като на всяко поставяне на ябълки се ръси с краве масло.
Сладкиша се пече на 180 градуса.
Да ви е сладко и весело в този хубав снежен ден!



9 коментара:

  1. Много го обичам този сладкиш! Класика! Благодаря, че ми го припомни, Хриси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И у дома е често правен този сладкиш, Вили.
      Прекрасен ден ти пожелавам! :)

      Изтриване
  2. И снимките...върна ме преди сто години, Хриси. Това май е първия сладкиш приготвен от мен като девойка.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това беше и моята идея, Веси! Радвам се, че се е получило!
      Хубаво е наред с новото в кулинарията да се връщаме и към хубавите стари рецепти.:)

      Изтриване
  3. Хриси, точно същия приготвих и аз за Димитровден. Не го разделих на три слоя, ами редувах просто, но нещо не ми се изпече добре. Дали е заради притискането на ябълките? Ти пишеш, че не се притискат, само се разпръсват... Пак ще го направя, защото е много вкусен! А твоят е страхотен!
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, сладкиша не става на пластове, и сухата смес и ябълките просто се ръсят като се редуват. Не притискай, както е така рехав, с тавата и направо във фурната.:) Успех следващият път!

      Изтриване
  4. Страхотен! В моето ретро не съм го приготвяла точно този сладкиш! Дошло му е времето! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Петя!
      Аз съм си набелязала твоето ропотамско кюфте, така че ще си разменяме рецепти и мнения :)
      Поздрави и хубава вечер!

      Изтриване
    2. Задължително! Винаги има какво да науча от теб! Наздраве!

      Изтриване