Галактобуреко е гръцки сиропиран сладкиш. Много наподобяващ крем питата, но сиропирана. За рецептата се доверих на невероятната чаровница и кулинарка Мария Митева от My Cooking Book Blog.
Продукти:
- 400 г фини кори за баница
- 100 г разтопено краве масло
- 500 мл прясно мляко
- 150 г захар
- 60 г пшеничен грис
- 3 яйца
- 1 с. л. краве масло
- настъргана кора на 1/2 лимон
- 500 г захар
- 250 мл вода
- пръчка канела
- кората на 1/2 лимон - настъргана
Приготвяне:
Първо се приготвя крема.
Яйцата се разбиват леко, само до еднородност на жълтъци и белтъци.
Към студеното прясно мляко се прибавят захарта и гриста. Поставят се на котлона и се загряват до завиране, като се бъркат постоянно. Сместа не трябва да се вари до сгъстяване.
Отнема се от огъня и към нея се прибавят яйцата, чрез енергично бъркане. Прибавят се лъжица краве масло и настърганата кора на лимона.
Корите се разделят на две половини, като се разрязват с ножица през средата.
Взема се тава с размерите на корите и се намазва с кр. масло.
Поставя се един лист от корите в тавата и се поръсва с кравето масло. Поставя се втора кора и отново се поръсва с мазнина. Процедира се така до изчерпване на едната половина от корите.
Излива се крема върху корите.
Върху него се нарежда останалата половина от корите, като между тях се ръси с кравето масло.
С остър резец или както аз постъпих с макетен нож, сладкиша се нарязва на квадрати, без разрезите да достигат до крема.
Галактобурекото се поставя в предварително загрята фурна на 180 градуса и се пече около 30-35 минути.
Докато се пече сладкиша се приготвя сиропа.
Смесват се продуктите за сиропа в подходящата тенджера и се поставят на котлона. Като заври сиропа, се намалява температурата и се вари 5 минути.
Изпеченият сладкиш се залива с все още топлият сироп и се оставя за няколко часа да поеме цялата сладост и аромат на лимона и канелата.
Мария съветва, че най-вкусен сладкиша е след минимум 12 часа отлежаване. Имахме удоволствието да си го хапнем и тогава, и мога да ви кажа, че съжалявам, че досега не съм приготвяла у дома галактобуреко.
Да ви е сладко, както и на нас ни е!
Много вкусно предложение. Снимките са много красиви и подканящи ни да опитаме.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Габи, благодаря и специално за комплимента за снимките :))
ИзтриванеПрегръдка, мило момиче!
Те и турците имат подобна вкусотия, ама според мен българската ръчичка е надминала всичките комшии. ;) Твоята ръчичка имам предвид, Хриси. :)
ОтговорИзтриванеЧудесен десерт! И как хубаво му приляга свещникът отзад... Браво!
Поздрави сърдечни от мен!
Гери, много ме ласкаеш с милите си коментари! Благодаря ти!
ИзтриванеИ на теб Усмивчице мила, една прегръдка!
Прекрасен уикенд!
Страхотен сладкиш! Сочен и ароматен!
ОтговорИзтриванеПриятна петъчна вечер, Хриси!
Благодаря, Тили за хубавото пожелание!
ИзтриванеСладкиша наистина е много хубав и няма да е последното му правене у дома.
Поздрави и прекрасен уикенд!
Чудих се не ми излизат новите ти предложения и случайно надникнах при теб,Хриси.....,оказа се че трябва отново да се регистрирам като член(:
ОтговорИзтриванеСладкиша е един път:),прегръдки!
Миленка, незнам защо така се е получило (: , а пък аз се чудя къде се загуби :)
ИзтриванеБлагодаря ти и много се радвам на общуването ни!
Поздрави и прегръдки!
Хриси, много е апетитна баничката, а рецептите на Мария нямат грешка. Аз също съм приготвяла този десер, но по рецепта на една друга Мария...Прегръдка!
ОтговорИзтриванеВеси, и на нас много ни хареса сладкиша! А колкото до Мария, тя е голям виртуоз в кухнята!
ИзтриванеПрегръдка и от мен и хубава вечер!
Много хубави снимки си му направила, Хриси, но все още не се наемам да си направя- никой тук не яде сладки сиропирани десерти и всичко ще е за мен, дали заслужавам?;)
ОтговорИзтриванеХубав февруари!
Марте, винаги човек заслужава да направи нещо лично за себе си и да си угоди на душичката :)Така, че действай, пък може и другите покрай теб да се намесят в дегустацията и накрая да не остане за теб! :)
ИзтриванеПоздрави за един хубав и успешен месец!
Фантастично сочен десерт,Хриси,отново изкушаваш на сто процента!Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Роси! Наистина е много сочен и изкушаващ сладкиш. Няма да му е първото и последно правене у дома. :)
ИзтриванеХубав и слънчев ден!