вторник, 27 април 2021 г.

Козунак Кръфин

 


Много идеен, красив, различен и вкусен козунак. Понякога трябва да излезем от стереотипа, да се огледаме встрани и да пробваме нещо ново. Миналата година вдъхновена от козунаците Кръфин създадох такава питка, сега е времето и на разкошният козунак. 

Продуктите, които използвах и начина на направа на самото тесто са тези, с които правя козунаците си от миналата година. Тестото е уникално, лесно се работи с него, много е вкусно и се получават прословутите ,,конци". Не се колебайте, приятели, запрятайте ръкави и за празниците у вас ще ухае на топлина, уют и любов! 

Продукти:

  • 650 г брашно
  • 3 яйца - 1 жълтък, който отделяме за намазване на козунаците, като теглото на останалото количество яйца трябва да е 150 г
  • 200 мл прясно мляко
  • 130 г захар
  • 7 г суха мая
  • 60 г краве масло
  • 60 г олио
  • 1 равна ч. л. сол
  • 1/2 ампула ром или аромат по желание
  • 2 ванилии
още:



Приготвяне:
От тази доза тесто се получават два козунака Кръфин с размери d19 см и h10 сантиметра. 
Брашното се пресява.
Прясното мляко се затопля и в него се разтваря солта.
Яйцата се разбиват заедно със захарта до пухкавост. Към тях се добавя прясното мляко и ароматите. Течната смес се поставя в контейнера на хлебопекарната. Отгоре се добавя брашното и върху него - маята. 
Хлебопекарната се пуска на програма ,,тесто", която меси 20 минути. Изключва се и тестото се оставя в контейнера 1-2 часа. Тестото трябва да се отпусне, не е нужно да втасва напълно. 
Кравето масло (60 г) се смесва с олиото и се затопля до тяхното обединяване. Оставя се да изстине. 
Хлебопекарната се включва на ново на програма ,,тесто" и се започва прибавянето по-малко на мазнината към тестото. Ако случайно тестото не е успяло да усвои мазнината, програмата за месене се пуска на ново. 
Тестото се оставя в хлебопекарната за 15-20 минути.
През това време се подготвят формите за печенето на козунаците. 
Формите са с размер d19 см и h8 сантиметра. Понеже козунака се получава по-висок, от вътрешната страна на борда се поставя хартия за печене, която е с по-голяма височина. Дъното на формата също се покрива с хартия за печене. 
Тестото се получава 1.230 г, което се разделя на две равни части или по 0.615 грама. 
Взема се едната част от тесто и се разточва на правоъгълник с размер 60/40 сантиметра.
Кората се намазва с 30 г меко краве масло и се поръсва с екстри по желание. Аз единият козунак го направих с портокалови корички и шоколадови капки, а другият с портокалови корички и стафиди. 
От дългата страна на правоъгълника се навива на руло, което се разрязва на две по неговата дължина. Получават се две части, като всяка се навива на руло. 



Взема се едното руло, поставя се във формата и върху него се поставя второто руло. 
По този начин се процедира и с останалото тесто. 



Формите се покриват със стреч фолио и се поставят в затоплена фурна на 50 градуса да втасат. 
Към отделеният жълтък се прибавят няколко капки прясно мляко и козунаците се намазват с мека четка. 
Козунаците се пекат в предварително затоплена фурна на 150 градуса 40 минути. Ако сметнете за необходимо, след известно време  формите се покриват с алуминиево фолио. 



Доста време отнема правенето на домашни козунаци, но си заслужава всяка една минута, която отделяме, защото няма нищо по-вкусно и сладко от приготвеното с любов, собствени ръце и сърце. 



Весели, благословени и споделени празници! 
Бъдете здрави, бъдете щастливи и най-вече усмихнати и обичани! 



събота, 24 април 2021 г.

Сладък салам с шоколад

 



Любимият на мало и голямо, но този път малко модифициран с новите тенденции, които изобщо не отнемат от неговият чар и вкус. Опитайте и този вариант на незабравимият сладък салам и ще останете очаровани. 

Продукти:

  • 400 г обикновени бисквити Petit Beurre
  • 150 г краве масло
  • 100 г шоколад (млечен или черен)
  • 200 г кондензирано мляко
  • 100 г крема сирене
  • 2 с. л. вино Марсала
  • портокалови корички

Приготвяне:
В съд с незалепващо покритие се поставят маслото, нарязаният шоколад и кондензираното мляко.
Поставят се на котлона на слаб огън и се разбъркват до тяхното разстопяване и обединяване. Съдът се отмества от котлона и се прибавя крема сиренето. Разбърква се хубаво до хомогенизиране. Овкусява се с Марсалата. 
Бисквитите се начупват на дребно и топлата шоколадова смес се излива към тях. Прибавят се и нарязаните портокалови корички. Всичко се обърква и се изсипва върху стреч фолио. С ръце се оформя във вид на руло. Завива се във фолиото и се поставя в хладилник. 
След като сладкият салам стегне, се поръсва с пудра захар.




Ако препочитате класическият вариант на сладкият салам, рецептата може да видите  тук.

Да ви е вкусно, весело и позитивно пролетно! 





петък, 16 април 2021 г.

Пилешко месо върху картофено канапе



Продукти:

  • 800 г пилешко месо от бутчета
  • 2 глави лук
  • 5-6 печени червени пиперки
  • 250 г гъби печурки
  • 200 г готварска сметана
  • 1.200 г картофи
  • 50 г краве масло
  • 100 мл прясно мляко
  • сол
  • черен пипер
  • олио
  • 250-300 г кашкавал

Приготвяне:
Картофите се измиват хубаво и се сваряват. Обелват се и се намачкват с прибор за картофи. Прибавят се кравето масло, солта и прясното мляко. Пюрето се разбърква. 

Пилешкото месо се нарязва на жулиени. Гъбите се обелват и се нарязват. Лукът се нарязва на полумесеци.
Олиото се загрява в тиган. Прибавя се пилешкото месо и се запържва. Добавя се лука и след като е поомекнал се прибавят и нарязаните пиперки. Следват гъбите и сместа се готви до тяхната готовност. Овкусява се със сол и черен пипер. Накрая се добавя сметаната и тигана се отстранява от огъня. 
 
Изстиналото пюре се разстила в тава с размер 28 см, като се прави борд. 
В обособената картофена тавичка се изсипва пилешката плънка. 
Отгоре се покрива с настърган кашкавал.
Тавата се поставя в предварително загряла фурна на 180 градуса и ястието се пече до зачервяване. 



Приятен апетит! 

понеделник, 22 март 2021 г.

Апетитно руло от свински джолан



Когато има синхрон в едно семейство и едната част е любител на ,,мръФката", а другата - обича да угажда, се получава нещо апетитно и много вкусно :) 

 Продукти:

1 джолан 

2-3 моркова

1 глава лук

1 глава чесън

черен пипер

бахар 

дафинов лист

червен пипер


Приготвяне:

 Първо на ред е съпружеското участие към приготвянето на това вкусно руло. Връчвате му джоланът и го оставяте да се поти, докато го опърли хубаво. :) След това идва измиването му и хайде в тенджерата под налягане. Прибавяме за компания на зачервеното джоланче обелените цели моркови, лука срязан на две, 4-5 скилидки чесън, подправките и накрая солта. 

Джоланът се вари 40-50 минути или до омекване на месото.  

Оставя се да поизстине. Внимателно джоланът се разрязва само от едната страна и се отстранява коста. Премества се върху стреч фолио. 

Така както е отворен джоланът се посипва с червен пипер и пресован чесън. По желание може да се сложи шарена сол или други подправки. 

С помощта на фолиото джоланът се навива на руло и хубаво се пристяга с него. 

Оставя се на студено да стегне и идва ред на остър нож, и любимата дъска за мезета. 



Приятен апетит! 

сряда, 27 януари 2021 г.

Озахарени портокалови корички

 


В много случаи си мислим, че като знаем нещо от години, и другите го знаят, но явно грешим. Така се получава и с тези портокалови корички. От години си правя вкъщи домашни и никога не купувам от магазините, но не съм се и сещала да напиша в блога тяхното приготвяне. И когато няколко хора ме попитаха как се правят, реших да споделя рецептата. Понеже в годините съм ги правила на око, сега си направих труда да измеря количеството портокалови корички и захарта за улесняване на вас, моите последователи. 

Продукти:

  • 300 г портокалови корички почистени от бялата част
  • 300 г захар

Приготвяне:

Преди да се обелят портокалите се.измиват много хубаво. На всяко резанче се премахва бялата част. Трябва да остане само оранжевата коричка. 

Поставят се в тенджерка и се заливат със студена вода. След като водата заври, се изхвърля и се налива нова вода. Така се процедира 3-4 пъти. 

Към изварените корички се добавя 100 мл вода и захарта. Поставят се на котлона и се варят до гъстотата на сладко. Или капка от сиропа капната в чиния, да не се разлива. 

Готовите корички се прехвърлят в сух и затоплен буркан. Бурканът се обръща с капачката надолу, до пълното му изстиване. 



Това е...лесно и в същото време имате чудесни ароматни домашно приготвени портокалови корички, които може да използвате в сладкиши, бонбони, козунаци, щолени ...  

вторник, 26 януари 2021 г.

Хрупкави ванилови бисквитки

 



Продукти:

  • 2 яйца М
  • 100 г пудра захар
  •  2 щипки сол
  • 130 мл олио
  • 30 г мед
  • ванилия 
  • 420 г брашно
  • 10 г бакпулвер



Приготвяне:
В купа се смесват яйцата със захарта и солта. Разбъркват се с телена бъркалка. 
Към тях се добавят олиото, меда и ванилията. Сместа отново се разбърква и започва да се добавя по-малко брашното. След като тестото се е оформило на топка се доомесва на плота. 
Получава се много фино и меко тесто, направо копринено. 
От него се късат топчета с големина на орех. Топчето леко се завърта на плота, за да се получи цилиндър. С помощта на сладкарски гребен от едната страна тестото се притиска и след това от другата страна. 


Сладките се нареждат в тава постелена с хартия за печене. 
Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса 10 минути. 
От тази доза се получават около 40 броя много вкусни сладки. 




Рецептата е адаптирана от блога на прекрасните Ани и Джеф, където сладките ухаят на портокал. 

Споделете с приятели, и кафето и сладките ще са двойно по-хубави! 





неделя, 17 януари 2021 г.

Торфен сладкиш



Този вкусен какаов сладкиш е много популярен сред естонските домакини. 
Тъмнокафявите маслени трохи, които наподобяват торф, откъдето и произлиза името му, в съчетание с нежна изварена плънка е много лек, въпреки количеството масло, не е много сладък и е идеален сладкиш за любителите на изварата. 

Продукти:

  • 250 г студено краве масло
  • 400 г брашно
  • 3 с. л. какао (40 г)
  • 100 г захар

за пълнежа:
  • 4 яйца
  • 200 г захар
  • 500 г кремообразна извара
  • 100 г заквасена сметана
  • 2 ванилии
  • 2 с. л. нишесте



Приготвяне:
В купа се поставя брашното, какаото и захарта. Разбърква се и се добавя нарязаното на малки кубчета масло. С помощта на ръце сместа се прави на трохи. 

Яйцата се разбиват заедно със захарта за кратко. Към тях се прибавят изварата, заквасената сметана, ванилията и нишестето. Сместа се разбърква до хомогенност. 

2/3 от трохите се разпределят във форма с подвижно дъно с размер 24 сантиметра, без да се притискат. Върху тях се поставя пълнежа с изварата. 
Отгоре сладкишът се поръсва с останалите трохи. 
Пече се в предварително загрята фурна на 170 градуса 50-60 минути. 
Опеченият сладкиш се оставя във формата хубаво да изстине и тогава покрай стените се минава с нож, и ринга се отваря. 



Да ви е сладко! 

С благодарност на Тили за чудесната рецепта!