вторник, 23 април 2019 г.

Козунак с бадемова плънка


С годините съм пробвала най-различни рецепти за козунаци и съм споделяла сполучливите рецепти.  Преди време попаднах на тази рецепта и любопитството ми надделя.
Рецептата за козунака на Денислав Димитров - Деньо я направих дословно. Получи се перфектно тесто, с което се работи много лесно, пухкаво и същевременно еластично, без да се къса и обезформя.
Получава се около 1.300 г тесто, което разделих на две части и опекох два козунака с различни плънки.
Единият козунак направих с пълнеж от домашно направени озахарени портокалови и лимонови корички, и стафиди.
Плънката за другият козунак я взаимствах от тук. Рецептата в сайта за нея е с орехи, но аз ги замених с бадеми. Другото, което искам да споделя относно плънката, че като смесих дадените продукти се получи много гъста смес, която прецених, че няма как да се разпредели равномерно върху тестото и затова добавих малко прясно мляко. Другото, което бих направила следващият път е да увелича малко меда и тогава ако има нужда да добавя прясно мляко.


Продукти:
за тестото
  • 650 г брашно за баници (пробвах и за ,,кекс" - получи се идеално)
  • 3 яйца - 1 жълтък за намазване на козунаците (яйцата трябва да са с тегло 150 г)
  • 130 г захар
  • 200 мл прясно мляко - 5 г за разреждане на отделеният жълтък
  • 7 г суха мая (21 г прясна мая)
  • 60 г краве масло
  • 60 г олио
  • 1 равна ч. л. сол
  • 1/2 ампула ром
  • 1 ампула ванилия

плънка
  • 100 г мед (спокойно може да го увеличите)
  • 25 г какао
  • 250 г смлени сурови бадеми (орехи)
  • 1 белтък
  • прясно мляко, ако е необходимо


Приготвяне:
Брашното се пресява. 
Прясното мляко леко се затопля и в него се поставя солта, като се разбърква до разтопяването и'. 
Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Към тях се добавят ароматите, които могат да бъдат по желание. 
Яйцата се смесват с млякото. Цялата смес се поставя в казанчето на хлебопекарната. Върху нея се поставя брашното и маята. 
Машината се пуска на програма за ,,тесто". Меси се 15 минути. 
Хлебопекарната се изключва и тестото се оставя в казанчето около 1-2 часа, зависимост от температурата на стаята. Не е нужно тестото да втасва много, трябва леко да се надигне и да се отпусне. 
Смесват се двете мазнини и се затоплят до разтопяване на кравето масло. Оставя се да се охлади. 
Хлебопекарната се пуска отново на програма ,,тесто" и се сипва по-малко от мазнината. Месенето продължава 15 минути. 
Тестото се оставя отново в казанчето при изключена машина за 10-15 минути. 
Тестото се изважда, разделя се на две (без да се реже, къса се с ръце) и се оформят козунаците.
В тази публикация ще ви покажа как оформих козунака с бадемовата плънка. 
Докато тестото втасва (почива си) се прави плънката. 
Всички продукти за плънката се поставят в блендер (нутрибулет) и се завъртат до хомогенизиране. Малко по-нагоре в публикацията съм описала впечатленията си за плънката и нейното приготвяне. 

Едната част от тестото се поставя върху плот и с ръце се разстила на правоъгълник с размери 50/40 сантиметра. 
Върху него се поставя бадемовата плънка. 
Навива се на руло откъм дългата страна и рулото се прегъва, и след това двете части се усукват. Тук може да видите нагледни снимки. 
Така оформеният козунак се поставя в кексова форма, която е постелена с хартия за печене. Хартията трябва да е поне 5-6 см над формата. 
Козунака се намазва с отделеният жълтък, разреден с млякото и се посипва със захар. 
Оставя се да втаса. Аз реших единият козунак да го оставя да втаса на стайна температура, което му отне около 5 часа. 
Другият козунак го сложих във фурната на 50 градуса. Исках да видя разликата в самите козунаци, при различното втасване. Според мен неможах да намеря разлика. И двата козунака станаха уникално вкусни и на ,,конци". 
Печенето на козунаците е много относително. Зависи от съдовете, в които са разположени и от самата фурна. 
Показаният козунак го пекох в предварително загрята фурна на 180 градуса и след като го поставих във фурната намалих на 150 градуса. След 40 минути беше готов. Аз не съм слагала фолио при печенето, но ако видите, че се получава по-тъмна коричка, го покрийте.
След изпичането козунака се изважда заедно с хартията и се оставя на решетка да се охлади, след което се премахва хартията. 
Специално този козунак трябва хубаво да изстине и тогава да се разреже, за да де видят красивите му шарки. 


Да ви е сладко! 

Весели Великденски празници, благодат и любов във всеки дом! 


4 коментара:

  1. Хриси,досега с повод и без повод правя твоя козунак ”Едно тесто-два козунака”, съм много доволна.
    Този също ще го пробвам. Въпросът ми е , като меся на ръка пак ли е в същата последователност?
    Весел празник ви желая. Щастие, любов и смирение в душите
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Кате!
      Радвам се, че моята рецепта ,,Едно тесто - два козунака" е фаворит при теб!
      При сегашната рецепта дори и да месиш на ръка пак трябва да се спазва последователността на приготвяне.
      Може да погледнеш и линка, който съм дала към рецептата на Денислав, където той е обяснил много подробно рецептата!
      Поздрави и успех!

      Изтриване
  2. Перфектна рецепта! Въпреки, че съм аматьор в кухнята, получи се козунак за завиждане! Светли празници! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ме зарадва, Анжела! Благодаря!
      Весел Великден!

      Изтриване