неделя, 17 януари 2021 г.

Торфен сладкиш



Този вкусен какаов сладкиш е много популярен сред естонските домакини. 
Тъмнокафявите маслени трохи, които наподобяват торф, откъдето и произлиза името му, в съчетание с нежна изварена плънка е много лек, въпреки количеството масло, не е много сладък и е идеален сладкиш за любителите на изварата. 

Продукти:

  • 250 г студено краве масло
  • 400 г брашно
  • 3 с. л. какао (40 г)
  • 100 г захар

за пълнежа:
  • 4 яйца
  • 200 г захар
  • 500 г кремообразна извара
  • 100 г заквасена сметана
  • 2 ванилии
  • 2 с. л. нишесте



Приготвяне:
В купа се поставя брашното, какаото и захарта. Разбърква се и се добавя нарязаното на малки кубчета масло. С помощта на ръце сместа се прави на трохи. 

Яйцата се разбиват заедно със захарта за кратко. Към тях се прибавят изварата, заквасената сметана, ванилията и нишестето. Сместа се разбърква до хомогенност. 

2/3 от трохите се разпределят във форма с подвижно дъно с размер 24 сантиметра, без да се притискат. Върху тях се поставя пълнежа с изварата. 
Отгоре сладкишът се поръсва с останалите трохи. 
Пече се в предварително загрята фурна на 170 градуса 50-60 минути. 
Опеченият сладкиш се оставя във формата хубаво да изстине и тогава покрай стените се минава с нож, и ринга се отваря. 



Да ви е сладко! 

С благодарност на Тили за чудесната рецепта! 







Няма коментари:

Публикуване на коментар