Този вкусен какаов сладкиш е много популярен сред естонските домакини.
Тъмнокафявите маслени трохи, които наподобяват торф, откъдето и произлиза името му, в съчетание с нежна изварена плънка е много лек, въпреки количеството масло, не е много сладък и е идеален сладкиш за любителите на изварата.
Продукти:
- 250 г студено краве масло
- 400 г брашно
- 3 с. л. какао (40 г)
- 100 г захар
за пълнежа:
- 4 яйца
- 200 г захар
- 500 г кремообразна извара
- 100 г заквасена сметана
- 2 ванилии
- 2 с. л. нишесте
Приготвяне:
В купа се поставя брашното, какаото и захарта. Разбърква се и се добавя нарязаното на малки кубчета масло. С помощта на ръце сместа се прави на трохи.
Яйцата се разбиват заедно със захарта за кратко. Към тях се прибавят изварата, заквасената сметана, ванилията и нишестето. Сместа се разбърква до хомогенност.
2/3 от трохите се разпределят във форма с подвижно дъно с размер 24 сантиметра, без да се притискат. Върху тях се поставя пълнежа с изварата.
Отгоре сладкишът се поръсва с останалите трохи.
Пече се в предварително загрята фурна на 170 градуса 50-60 минути.
Опеченият сладкиш се оставя във формата хубаво да изстине и тогава покрай стените се минава с нож, и ринга се отваря.
Да ви е сладко!
С благодарност на Тили за чудесната рецепта!
Няма коментари:
Публикуване на коментар