сряда, 20 януари 2016 г.

Кръгъл хляб


Продукти:

  • 350 г топла вода
  • 1 с. л. захар
  • 1 ч. л. сол
  • 1/2 (22 г) кубче прясна мая
  • 2 с. л. олио
  • 600-650 г брашно


Приготвяне:
Маята и захарта се разтварят в топлата вода. 
Брашното се пресява, прави се кладенче и се поставят солта олиото и разтворената мая. 
Меси се меко тесто. Поставя се в купа и се намазава с мазнина. Купата се покрива със стреч фолио и се оставя тестото на топло да втаса. 

Тестото се премесва и се прехвърля в тава 26 см, покрита с хартия за печене. 
Тестото се оставя отново да втаса, поръсва се с помощта на цедка с брашно и се правят прорези с остър нож (макетно ножче, върши перфектно работа) :)



Хлябът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса.

Опеченият хляб в началото е с твърда и хрупкава коричка, но след известно време омеква, дори без да го покривате с кърпа. 


Чудесен, уханен хляб за топли и уютни дни! 



8 коментара:

  1. разкошен хляб, благодаря за рецептата !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че хляба ви е харесал!
      Благодаря за доверието! :)

      Изтриване
  2. Фантастично е хлебчето, Хриси!

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  4. НА МЕН МН МИ ПОМОГНАХТЕ ПРИ ПЪРВОНАЧАРНИТЕ ОПИТИ ЗА ПРАВЕНЕ НА ДОМАШЕН ХЛЯБ!САМО ЧЕ ВМЕСТО ОЛИО СЛАГАМ ЗЕХТИН И ЧЕСТО ДОБАВЯМ ПО МАЛКО КРАВЕ МАСЛО

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, радвам се, че съм ти била полезна!
      Замяната на олиото със зехтин и добавката на краве масло е много добра!
      Поздравления!

      Изтриване