Фокача е традиционен италиански плосък хляб с добавени към него подправки, маслини, лук и други хранителни съставки. Дебелината на фокачата, може да варира в зависимост от това, дали предпочитаме тя да бъде по-хрупкава или по-мекичка.
Продукти:
- 520-550 г брашно
- 300 мл вода
- 15 г прясна мая
- 1 ч. л. сол
- 1/2 ч. л. захар
- 2-3 с. л. зехтин
Приготвяне:
Маята се размива в 100 мл топла вода. Брашното се пресява, прави се кладенче и към него се прибавят солта , захарта, маята, зехтина и останалата 200 мл вода. Замесва се меко тесто. Поставя се в купа, намазва се със зехтин, покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса.
Тестото се премесва и се разделя на две.
Застилат се две тави с диаметър 30 см с хартия за печене.
Всяка част от тестото се разстила с ръце в тавите и се оставят за 20 минути да починат.
С пръст се правят вдлъбнатини, намазват се леко със зехтин, поръсват се с розмарин и щипка морска сол.
Пекат на 180 градуса в предварително загрята фурна 25 минути.
Фокачата още топла отново се намазва със зехтин.
За приготвянето на фокачата имах нагледен урок от моята сестра Ивана ,,С нож и вилица в ръка'' и мисля, че съм била добра ученичка.:)
За много години, Христинче!
ОтговорИзтриванеЧуднички фокачи! Апетитни и с тази коричка..ммм...
Поздрави!
Весела и честита Нова година, Аля, изпълнена с много здраве, радост и усмихнати дни!
ИзтриванеПоздрави и благодаря! :)
Ихааа, ще се прави!
ОтговорИзтриване