Продукти:
- 150 г брашно
- 70 г нишесте (царевично, пшенично)
- 70 г пудра захар
- 80 г смлени орехи, лешници
- 150 г меко краве масло
- 1 жълтък
- ванилия
за овалване:
- пудра захар + ванилия
Приготвяне:
Пресятото брашно се смесва с пудрата захар, нишестето и смлените ядки. Към тях се прибавят кравето масло и жълтъка. Ароматизира се с ванилията.
Замесва се меко тесто, което се разделя на две части. От тях се оформят 2 рула, опаковат се в стреч фолио и се поставят в хладилник за минимум 2 часа. Тестото трябва да е стегнато след изваждането от хладилника.
Голяма тава се постила с хартия за печене.
Изважда се от хладилника едното руло и се нарязва на колелца с приблизителен грамаж 10-12 грама.
Всяко колелце се оформя на руло, като върховете са заострени. Завива се на полумесец и се поставя в тавата. По този начин се оформят и останалите колелца.
Пекат се на 180 градуса в предварително загрята фурна до леко порозовяване. Сладките трябва да останат почти бели.
Оставят се с тавата леко да се охладят и стегнат и тогава се прехвърлят в поднос и се наръсват обилно с пудра захар, ароматизирана с ванилия.
За направата на тези пръхки, топящи се в устата чешки сладки надничах в блога на Мария Митева My Cooking Boog Blog.
Гледам, че са доста актуални по коледните теми! Значи са много вкусни щом толкова много хора ги приготвят. Теоите са много красиво поднесени! Браво!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Габи, благодаря!
ИзтриванеСладките са много крехки и топящи се в устата. Не ги пропускай! :)
Прегръдки!
Оххххх,толкова е коледно тук,Хриси!(благородната ми завист съм сигурна ,че проличава:)))
ОтговорИзтриванеЧудни рохлички!
Благодаря, Миленка!
ИзтриванеТези дни съм в Коледен вихър :))
Поздрави, мила!
Сладка въртележка! :)Искам и аз!
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Ако дойдете за Коледа, ще хапнеш, ако ли не, остава да си ги направиш :)))
ИзтриванеПрегръдки!
Класиката в жанра, Хриси!
ОтговорИзтриванеВсе не ми остава време да ги спретна. Да взема да стегна, а?:)))
Чудни, чудни, чудни!!!
Прегръдки!
Благодаря, Аля!
ИзтриванеСтягай се, че Коледа наближава :))
Топла прегръдка, мила!
И самото име подсказва за нещо вкусно,пръхкаво, топящо се в устата!
ОтговорИзтриванеМного красив сервиз, Христинка!
Поздрави!
Сърдечно благодаря, Инче!
ОтговорИзтриванеСервизът е доста стар, но е фотогеничен и кафето от него е чудно!
Позздрави! :)
А, виж - тези са ми много любими, Хриси!
ОтговорИзтриванеОсвен да пратиш един колет, че таз година ще остана без сладки:))
А, виж - тези са ми много любими, Хриси!
ОтговорИзтриванеОсвен да пратиш един колет, че таз година ще остана без сладки:))
Има ли обич и любов с сърцата и душите ни, и без сладки, празниците ще са вълшебни, Веси!
ИзтриванеПоздрави и весели празници! :)
Защо пишете 2 рула, а после печете само едно руло тесто? Това не са линцери, не виждам защо да ги делите на 2 рула при изстудяване. Поправете рецептата! :0
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Албена!
ИзтриванеЕстествено, че ще опечете и двете рула на сладки, след като ги оформите. Но няма как да печете сладки едновременно от двете рула. А тестото се дели на две, за по-лесно оформяне на сладките.
Весели празници!