понеделник, 14 декември 2015 г.

Рохлички - ванилови сладки


Продукти:
  • 150 г брашно
  • 70 г нишесте (царевично, пшенично)
  • 70 г пудра захар
  • 80 г смлени орехи, лешници
  • 150 г меко краве масло
  • 1 жълтък
  • ванилия
за овалване:
  • пудра захар + ванилия


Приготвяне:
Пресятото брашно се смесва с пудрата захар, нишестето и смлените ядки. Към тях се прибавят кравето масло и жълтъка. Ароматизира се с ванилията.
Замесва се меко тесто, което се разделя на две части. От тях се оформят 2 рула, опаковат се в стреч фолио и се поставят в хладилник за минимум 2 часа. Тестото трябва да е стегнато след изваждането от хладилника. 
Голяма тава се постила с хартия за печене.
Изважда се от хладилника едното руло и се нарязва на колелца с приблизителен грамаж 10-12 грама.
Всяко колелце се оформя на руло, като върховете са заострени. Завива се на полумесец и се поставя в тавата. По този начин се оформят и останалите колелца.
Пекат се на 180 градуса в предварително загрята фурна до леко порозовяване. Сладките трябва да останат почти бели.
Оставят се с тавата леко да се охладят и стегнат и тогава се прехвърлят в поднос и се наръсват обилно с пудра захар, ароматизирана с ванилия.
От тези продукти излизат около 45 бр. рохлички.


Да ви е сладко! 

За направата на тези пръхки, топящи се в устата чешки сладки надничах в блога на Мария Митева My Cooking Boog Blog
Благодаря, Мария, за споделената и така хубаво обяснена рецепта! :)




15 коментара:

  1. Гледам, че са доста актуални по коледните теми! Значи са много вкусни щом толкова много хора ги приготвят. Теоите са много красиво поднесени! Браво!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, благодаря!
      Сладките са много крехки и топящи се в устата. Не ги пропускай! :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  2. Оххххх,толкова е коледно тук,Хриси!(благородната ми завист съм сигурна ,че проличава:)))
    Чудни рохлички!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Миленка!
      Тези дни съм в Коледен вихър :))
      Поздрави, мила!

      Изтриване
  3. Сладка въртележка! :)Искам и аз!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако дойдете за Коледа, ще хапнеш, ако ли не, остава да си ги направиш :)))
      Прегръдки!

      Изтриване
  4. Класиката в жанра, Хриси!
    Все не ми остава време да ги спретна. Да взема да стегна, а?:)))
    Чудни, чудни, чудни!!!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Аля!
      Стягай се, че Коледа наближава :))
      Топла прегръдка, мила!

      Изтриване
  5. И самото име подсказва за нещо вкусно,пръхкаво, топящо се в устата!
    Много красив сервиз, Христинка!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Сърдечно благодаря, Инче!
    Сервизът е доста стар, но е фотогеничен и кафето от него е чудно!
    Позздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  7. А, виж - тези са ми много любими, Хриси!
    Освен да пратиш един колет, че таз година ще остана без сладки:))

    ОтговорИзтриване
  8. А, виж - тези са ми много любими, Хриси!
    Освен да пратиш един колет, че таз година ще остана без сладки:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Има ли обич и любов с сърцата и душите ни, и без сладки, празниците ще са вълшебни, Веси!
      Поздрави и весели празници! :)

      Изтриване
  9. Защо пишете 2 рула, а после печете само едно руло тесто? Това не са линцери, не виждам защо да ги делите на 2 рула при изстудяване. Поправете рецептата! :0

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Албена!
      Естествено, че ще опечете и двете рула на сладки, след като ги оформите. Но няма как да печете сладки едновременно от двете рула. А тестото се дели на две, за по-лесно оформяне на сладките.
      Весели празници!

      Изтриване