Изискани сиропирани рулца, с пълнеж от орехи и локум, гарнирани с млечен шоколад, топящи се в устата и достойни да красят празничната ни трапеза - това е моето днешно предложение.
Продукти:
- 400 г кори за баница (11 бр.)
- 2 кутии локум
- 3 яйца
- 5 с. л. захар
- 1/3 ч. ч. олио
- 1 ч. ч. кисело мляко
- 1 ч. ч. брашно
- 1 ч. л. бакпулвер
- 2 ч. ч. орехи
- краве масло за намазване на рулата
чашата е с вместимост 200 мл
за сиропа
- 2 ч. ч. захар
- 3 ч. ч. вода
- ванилия
- пръчка канела
- сока и кората на 1/2 лимон
- щипка сол
чашата е с вместимост 250 мл
Приготвяне:
Захарта за сиропа се смесва с водата, прибавя се канелата и се поставя на котлона, като сиропа ври около 5 минути. Ароматизира се с ванилията и лимоновата кора. Най-накрая се добавят солта и лимоновия сок.
Яйцата се разбиват на пяна заедно със захарта. Към тях се прибавят олиото, киселото мляко и накрая брашното, пресято с бакпулвера.
Почистените орехи се натрошават с любимия ми помощник в кухнята Нутрибулет на Делимано. С Нутрибулета всичко е лесно и забавно. Слагаш орехите в малката чаша, поставяш смилащото острие и орехите се смилат до нужната консистенция.
Взема се една от корите и се намазва с помощта на четка с 3 с. л. от кексовата смес. В единият край на листа се нареждат парченца локум. Поръсва се с орехите и се навива на руло.
Рулото се поставя в голямата тава на печката.
По този начин се приготвят и останалите рула.
Рулата се намазват с разтопено краве масло и се пекат до зачервяване в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Баницата се залива топла със студения сироп.
Покрива се със стреч фолио и се оставя да попие сиропа.
Нарязва се на малки рулца, които се украсяват с разтопен шоколад.
Нарязва се на малки рулца, които се украсяват с разтопен шоколад.
Толкова са красиви, Хриси! Обожавам подобни десерти!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и усмихнат уикенд!
Благодаря, Габи!
ИзтриванеМного са сладурски и апетитни рулцата! :)
Весели почивни дни и на теб!
Преди години още съм ги виждала в нечий блог, ако не се лъжа, блога на Пеп40. (Ако блогърката е друга, молим да ни извини). Беше ги направила като вита сиропирана баница с кексова плънка и локум. И беше споделила, че рецептата и е от свекърва и. И ние сме ги правили, голяма вкуснотия са. Но не сме ги пускали в блога, щото хич не обичаме да повтаряме рецептите на други български блогърки, това е много лично предпочитание.
ОтговорИзтриванеА твоите изглеждат много изкусително!
Уважаеми госпожи, какво пишете и какво не във вашият блог интересува само вашите читатели, а аз не съм от тях и не ме интересува вашето мнение!
ИзтриванеА рецептата за рулцата с локум е толкова разпространена, че с право може да се нарече НАРОДНА! И аз за разлика от вас не твърдя, че съм открила топлата вода. Блога ми е за занимавка и за споделяне на рецепти!
Останете си със здраве!
Ха, Кристинка, а ние писахме коментара съвсем добронамерено. Защото, представете си, следяхме блога Ви до този момент и ни беше приятно, Останете със здраве и Вие.
ИзтриванеХриси, страхотни са тези сладкиши! И знаеш ли, баща ми би се влюбил в тях - то хрупкаво, то с локумче и ядки, то сиропирано, сладко... :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, че сподели!
Прегръдки! :)
Благодаря, Гери! Много се радвам, че сладкиша ще допадне и на баща ти и с удоволствие бих го почерпила!
ИзтриванеПрегръдки и весел уикенд, мило момиче! :)
Изглеждат страхотни, Хриси! И звучат много вкусно!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Бети! :)
ИзтриванеПрехвърлям рецептата към дъщерята - тя обича такива сиропирани и лесни десерти!
ОтговорИзтриванеПрегръдка, Христинка!
Надявам се да бъде доволна от рецептата, Инче!
ИзтриванеПоздрави и прегръдки! :)
Откъм късата или дългата страна слагаме локума и навиваме
ОтговорИзтриванеПлънката се поставя откъм късата страна на корите :)
ИзтриванеУспех!