Продукти:
- 500 г зелени смокини
- 1 кг захар
- 1/2 ч. л. лимонтозу
Приготвяне:
Смокините се почистват от дръжките и всяка се надупчва на няколко места.
Варят се в три води по около 5-6 минути, като след всяко варене смокините се измиват със студена вода.
Сварява се захарен сироп от захарта и 300 мл вода. Пускат се в него смокините и се варят на силен огън до леко сгъстяване на сиропа.
Смокините се оставят в сиропа 12 часа.
След това се включва котлона и варенето продължава до капка капната върху чиния да не се разлива.
Малко преди да се отнеме сладкото от огъня се прибавя лимонтозуто.
Топлото сладко се налива в затоплени буркани. Бурканите се обръщат с капачките надолу до пълното им изстиване.
Сладкото от зелени смокини е много подходящо за добавка към различни сладкиши.
Може да погледнете тези невероятно вкусни Сладоледена торта и Снежна френска селска торта, които са със сладко от смокини.
Да ви е сладко!
Смокините се оставят в сиропа 12 часа.
След това се включва котлона и варенето продължава до капка капната върху чиния да не се разлива.
Малко преди да се отнеме сладкото от огъня се прибавя лимонтозуто.
Топлото сладко се налива в затоплени буркани. Бурканите се обръщат с капачките надолу до пълното им изстиване.
Сладкото от зелени смокини е много подходящо за добавка към различни сладкиши.
Може да погледнете тези невероятно вкусни Сладоледена торта и Снежна френска селска торта, които са със сладко от смокини.
Да ви е сладко!
Във връзка с тази ми публикация възникна една полемика, относно доколко са зелени зелените смокини в моето сладко. :) И г-н Станимир Славов ме светна за видовете смокини. Те били мъжки и женски, пък аз всяка година като отида на морето и си набирам узрели и зелени (неузрели) смокини без да правя разлика в пола. Сварявам си сладкото от тях, а рецептата гледам от една доста стара книга от 1966 г ,,Домашно консервиране на хранителни продукти". Но това сладко, което ви го предлагам не било от зелени смокини, а от неузрели. :)
Прилагам и линк и вие да прочетете за мъжките и женските смокини.
И ако има като мен заблудени относно зелените и неузрелите смокини, вече да знаят разликата :)
http://forum.kulinar.bg/viewtopic.php?t=2117
Чууудно е, Хриси. При нас вече не са зелени за съжаление. Даже започват да преминават, но догодина ще си направя. Поздрави и усмихнат вторник!
ОтговорИзтриванеГаби, при нас пък въобще няма смокини :( Аз си ги нося от морето.
ИзтриванеДогодина ще направиш и такова сладко, мила. :)
Прегръдка!
Впечатли ме твоята рецепта, Хриси! Имам смокиня в двора, правя сладко, но по други начини. Даде ми още една страхотна идея!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, и хубав септември!
Вили, както писах и на Габи, при нас зимите са много студени и смокини не виреят за жалост...толкова много ги обичам.
ИзтриванеЗавиждам благородно за смокинята в двора ви :)
Поздрави!
Прекрасно !
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ваня!
ИзтриванеСладкото чудно, ама снимките жестоки!
ОтговорИзтриване:*
Аз със сладко от смокини немога да те впечатля, но се радвам на оценката на снимките :))
ИзтриванеЦелувкииии!!!
Хриси, присядам на това столче и всичките смокинки... Ще им се зарадвам и то много! :)
ОтговорИзтриванеСтрахотно изглежда!
Поздрави сърдечни. :)
Благодаря, Гери!
ИзтриванеЗаповядай, поседни и се почерпи. Аз слагам и кафето :))
Хриси, много романтични снимки, както обичам да казвам - като от Бурда.
ОтговорИзтриванеА за сладкото - нямам съмнение - едно от любимите ми е!
Веси, много ти благодаря за високата оценка за снимките!
ИзтриванеИ на мен това сладко ми е от най-любимите :)
Поздрави!
Леле, и защо трябваше да ме препращаш към двете торти сегааааа:(((
ОтговорИзтриване...защото вкуса им е прекрасен, Веси! :)))
Изтриване