През лятото няма нищо по-вкусно от хубав, разхлаждащ и галещ сетивата сладолед, с плуващи парченца шоколад и аромат на смокини, придружен с вкусен блат...ето това е сладоледен разкош.
Продукти за блата:
- 5 белтъка (150 г)
- 180 г захар
- 80 г брашно
- 1/2 ч. л. бакпулвер
- щипка сол
- 1 с. л. олио
- 1 ванилия
- кората на 1/2 лимон
- 4 жълтъка
- 4 белтъка
- 250 мл прясно мляко
- 150 г захар
- 200 мл течна сладкарска сметана
- 100 г шоколад
- 400 г сладко от смокини
- 100 г черен шоколад
- 80 мл течна сладкарска сметана
- крокан
Приготвяне на блата:
Разбийте белтъците с половината захар на гъст плътен сняг. Добавете солта, ванилията и олиото и разбъркайте на слаба скорост на миксера.
Пресейте брашното с бакпулвера и прибавете останалата захар.
Към белтъците на порции прибавяйте сухата смес и разбърквайте с шпатула. Добавете и настърганата лимонова кора.
Постелете кръгла форма с хартия за печене. Намажете хартията и стените на формата с мазнина. Изсипете сместа във формата и изпечете на 170 градуса.
Охладете блата на решетка.
Приготвяне на сладоледа:
Загрейте прясното мляко с половината захар до завиране. Разбийте жълтъците с останалата половина захар на пяна. Изсипете на тънка струйка прясното мляко към жълтъците, като разбиването продължава, за да се темперира сместа. Върнете на котлона и чрез постоянно бъркане с тел готвите до леко сгъстяване. Оставете сместа да се охлади.
Разбийте сметаната до меки връхчета.
Към белтъците добавете 7 с. л. от сладкото без плода. Разбивайте с миксер до плътен и гъст сняг.
Към сметаната прибавете жълтъчната смес и разбъркайте леко до хомогенност. Остава да прибавите и разбитите белтъци. Размесете внимателно и сложете нарязаният на ситно шоколад и смокини.
Сглобяване на тортата:
Постелете форма с отварящ се ринг с хартия за печене. Изрежете лента от хартията с дължина обиколката на формата и я изправете отвътре по стената.
Поставете блата на дъното на формата и отгоре изсипете сладоледената смес.
Поставете във фризера най-малко за 4 часа.
Разтопете шоколада на водна баня. Прибавете към него сметаната и бъркайте енергично до хомогенност.
Извадете тортата от фризера, освободете я от формата и махнете хартията.
Гарнирайте тортата с шоколадовия ганаш и крокана.
Изискана и елегантна, нежно топяща се в устата, не оставаща и грам съмнение, че за да се насладим на това удоволствие, и да чуваме едно дълго и продължително...мммммммммм, си струва всяко усилие :)
Сладоледа е адаптиран от тук.
Гарнирайте тортата с шоколадовия ганаш и крокана.
Изискана и елегантна, нежно топяща се в устата, не оставаща и грам съмнение, че за да се насладим на това удоволствие, и да чуваме едно дълго и продължително...мммммммммм, си струва всяко усилие :)
Сладоледа е адаптиран от тук.
Хриси,поздравления за чудесния десерт!А фотографиите са перфектни ....,толкова са изразителни...,браво!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Миленче! Снимките наистина са перфектни, но...ми ги направи големия син...:) и сега, когато вече си замина за Албиона...остава пак аз да се мъча с моята сапунерка :)))
ИзтриванеАма наистина е разкошна!
ОтговорИзтриванеГери, много благодаря! Тортата, наистина стана върхът на сладоледа :))), колкото и нескромно да звучи :)))
ИзтриванеЕй това пък как да подмина - искам, искам, искам, моля!
ОтговорИзтриванеЗаповядай, Веси! Наистина ще останеш очарована от вкуса!
ИзтриванеФормата с какъв диаметър трябва да е ?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Янита! Формата е с диаметър 26 сантиметра. Хубав ден и извинявайте за закъснелия отговор, но отсъствах от къщи за известно време.
ИзтриванеОбожавам смокиново сладко, сътворили сте истинска красота с него и сладолед. Непременно ще се пробва :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря Ви за хубавите думи!
ИзтриванеИ аз обичам смокиново сладко и често го използвам в различни сладкиши :)
Хубав и ползотворен ден!
Как съм пропуснала тази ледена наслада, не знам?! Уникална торта, Хриси! А снимките са много красиви, също като тортата! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря, Светле! Невъзможно е да видим всички рецепти, които се публикуват :)
ИзтриванеПоздрави и весел уикенд!
Здравейте, тортата съм я правила няколко пъти и е страхотна :) Но да попитам ако заменя смокиновото със сладко от череши дали ще се получи ? Сега имам много череши и се чудех дали ще стане :)
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Maslina!
ИзтриванеРадвам се, че тортата Ви е харесала... и на нас ни е любима!
Може да я комбинирате с всяко сладко, само че избягвайте да слагате сурови плодове, защото замръзват.
Поздрави и благодаря за доверието!
Благодаря Ви :)
ОтговорИзтриване