Много впечатляващ италиански десерт с пухкави блатове с вкус на бадеми и невероятен крем с аромат на бяло вино.
Продукти
за блата:
- 8 белтъка
- 8 жълтъка
- 150 г захар
- 170 г брашно
- 30 г смлени бадеми
за крема:
- 800 мл прясно мляко
- 200 мл ароматно бяло вино ,,Мискет"
- 270 г захар
- 50 г нишесте
- 50 г брашно
- 160 г белтъци
- 2 ванилии
- праскови от 1 компот
Приготвяне на блата:
Белтъците се разбиват заедно със захарта на плътен сняг. Добавят се един по-един жълтъците, като разбиването продължава на висока скорост.
Смесват се брашното и бадемите.
Голямата тава от печката (40/30 см) се постила с хартия за печене. Тестото се изсипва и заглажда.
Пече се на 180 градуса 8-10 минути.
Пече се на 180 градуса 8-10 минути.
Опеченият блат се оставя да изстине на хартията. Разрязва се на две през средата и после на триъгълници.
Приготвяне на крема:
Прясното мляко заедно със захарта се поставя на котлона да заври.
В купа белтъците се разбиват леко, добавят се брашното и нишестето, и сместа се разрежда с виното. Излива се към врящото мляко и крема се вари до сгъстяване. ароматизира се с ванилията.
Обла купа с диаметър отгоре 25 см се постила със стреч фолио.
Сладкишът се завива с фолиото и се поставя в хладилник за 4-5 часа.
Дзукотото се обръща в подходящ поднос.
След като опитахме дзукотото, моят съвет е, че блатовете могат леко да се сиропират с подсладено прясно мляко или захарен сироп.
След като опитахме дзукотото, моят съвет е, че блатовете могат леко да се сиропират с подсладено прясно мляко или захарен сироп.
За украсата на джукото: 200 мл сметана се разбива до твърдост и с нея се намазва сладкиша. Отгоре се минава със сладкарско гребенче.
70 мл сметана се затопля до завиране и в нея се поставя нарязаният на дребно шоколад. Разбърква се до хомогенност и се излива върху джукотото.
Получаваме един фантастичен десерт, който и в този облачен и дъждовен ден ще ни накара да се усмихнем. :)
Да ви е сладко!
Моите най-искрени благодарности на слънчевата Ивана от ,,С нож и вилица в ръка" за предоставената и преведена рецепта! :)
Оригиналната рецепта може да видите тук.
70 мл сметана се затопля до завиране и в нея се поставя нарязаният на дребно шоколад. Разбърква се до хомогенност и се излива върху джукотото.
Получаваме един фантастичен десерт, който и в този облачен и дъждовен ден ще ни накара да се усмихнем. :)
Да ви е сладко!
Моите най-искрени благодарности на слънчевата Ивана от ,,С нож и вилица в ръка" за предоставената и преведена рецепта! :)
Оригиналната рецепта може да видите тук.
Това е страхотна вкусотия и страхотно изпълнена!
ОтговорИзтриванеПоздравления, Хриси!
Ех, защо не си по-близичко да видиш дали щеше да остане и трохичка :)!!
ОтговорИзтриванеПрекрасно е, Хриси!!
Поздравления на теб за изпълнението и на сестра ти за рецептата - удивително добра комбинация сте!! *)
Е, па много красиво дзукото е станало:)! И друго ще ти преведа:)! Да ви е сладко :*!
ОтговорИзтриванеПрегръдка! Хубава вечер!
Хриси, чудесна е! И аз имам една дзукото, забавно е и приготвянето и декорирането...Харесва ми и твоят вариант!
ОтговорИзтриванеХриси, във всеки един ден тази торта би ме усмихнала, изглежда толкова добре, а на вкус съм сигурна, че е изненадващо опияняваща. :)
ОтговорИзтриванеДа ви е сладко и поздрави за двете ви!
Какво пиршество за небцето и очите е този десерт, Хриси! Страхотен! И разбира се, че носи и много настроение и усмивки!
ОтговорИзтриванеУсмихнато утре!
Христинка, както винаги ПЕРФЕКТНА! Поздрави!
ОтговорИзтриванеНаистина много впечетляващ десерт! И много интересен с виното , не сам опитвала подобна комбинация! Хриси , декорирала си го много красиво!
ОтговорИзтриванеКрасиво поднесен както винаги, Хриси! Майсторка си! А италианската кухня забелязвам, че ти е много любима! Има и защо!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубава неделя, миличка!
Чудесно е !!!!
ОтговорИзтриванеАхааааа, крема е само с белтъци ! Иииии току що правих бисквитен торта !!!!!! Можех да пробвам !!!! Нищо ,мъжете обичат млечни кремове !!! :)
ОтговорИзтриванеХриси, Хриси....пак обираш точките! Каквото и сладко да ми приготвиш, все ще го хапна! Златни са ти и ръцете и сърцето! Не съм приготвяла досега този десерт, макар и да съм преглеждала рецепти за него много пъти, но така и не съм стигнала до него. Но поне сега ще го опитам- грабвам си парченце! Поздрави от сърце и ти пожелавам една усмихната седмица пред теб!
ОтговорИзтриванеХриси, за първи път виждам този десерт, ама много ми се видя вкусен.
ОтговорИзтриванеИ Ивана вместо да ти превежда е крайно време да те научи на езика, че как ще си кореспондирате с младоженеца Роби насетне:))
Валя и Ирина, Руми, Ивана, Бети, Гери, Светле, Петя, Натали, Габи, Славка, Люси, Веси на всички вас, мили дами, благодаря за хубавите думи! Стоплихте сърцето ми с ласкавото си отношение и внимание към мен!
ОтговорИзтриванеБъдете здрави, щастливи, весели и все така позитивни! :)
Целувки и топли прегръдки!