понеделник, 20 април 2015 г.

Френски багети


Ароматни с вкус на масло, меки с хрупкава коричка и много, много вкусни багети - това е моето неустоимо предложение! :)


Продукти:

за тестото:
  • 500 г брашно 
  • 200 мл прясно мляко
  • 65 мл вода
  • 1 яйце
  • 1 с. л. зехтин
  • 1 с. л. кафява захар
  • 1 ч. л. сол
  • 1 пак. суха мая

за намазване:
  • 50 г краве масло
  • сусам

Приготвяне:
Маята се разтваря в топлото мляко и вода. Добавя се захарта и се разбърква до разтваряне на захарта. 
Яйцето се разбива леко и от него се отделя 1/2 за намазване на багетите. Другата 1/2 от яйцето се прибавя към сместа с маята, добавя се зехтина и солта. Прибавя се постепенно пресятото брашно като се бърка с лъжица. Когато тестото е по компактно се доомесва с ръце. Ако е необходимо се използва още малко брашно.
Тестото се поставя в намаслена купа, покрива се със стреч фолио и се оставя да втаса. 
Тестото се разделя на две части.
Взема се едната част и с ръце се разточва на квадрат. Намазва се с разтопеното краве масло и половината от квадрата се прегъва.


Другата половина се прихлупва върху прегънатата част. 


След това тестото се прегъва така (добре, че има фотоапарати:))


...и така :)


Двете заготовки се поставят в хладилник за 15 минути. 


Всяка една част се разточва на правоъгълник, намазва се с мазнина и се навива на стегнато руло. 


Рулата се поставят в тава върху хартия за печене. 
Намазват се с отделеното яйце, правят се разрези с много остър нож (макетното на мъжа ви, върши чудесна работа) и се поръсват със сусам. 


Багетите се оставят 30 минути да отдъхнат.
Пекат се на 180 градуса.


Нека ви е пролетно, нека ви е весело, нека ви е сладко!!!



Рецептата е адаптирана от тук.

14 коментара:

  1. Ех, че пухкавелки! И с този златист загар... Чудесни за следобедна закуска в компанията на някое хубаво френско сиренце. :) Пък защо не и с нашенско. ;)
    Поздрави, Хриси!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесни са, Христинче!
    Ох с тази апетитна коричка..мммм..

    ОтговорИзтриване
  3. С шарена солчица, с резенче хубаво сиренце и с един розов домат от градината, няма да мога да им се наситя на тези хлебчета, Хриси! Ех, че се размечтах..., ама няма как да не се размечтае човек като гледа тези ухаещи на масълце красавици!
    Поздравления, Хриси!

    ОтговорИзтриване
  4. Хриси, ама бива ли чак толкова да изкушаваш! Няма думи! Прекрасни багети, пък и не изглеждат трудни! Обезателно ще ги направя! Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  5. Много са хубави, ще направя, че напоследък гледам хляба да си го меся, но не винаги намирам време вечер след работа.

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ви, мили момичета, че споделихте с мен тези многооооо вкусни багети и ги харесахте!
    Няма да си кривя душичката, но багетите наистина бяха толкова ароматни и неустоими, че едната беше изядена веднага и неможа да се включи във фотосесията :)
    Хубави пролетни дни желая на всички от все сърце! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотни багети, Хриси!
    И сега ако имаше една тук в офиса, щях да седна пред монитора с цъфналата ти пролет и да се наслаждаавам (че времето пак не предразполага към разходки).
    Поздравче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поздрав и от мен, Марте! :) Ще се усмихваме на цъфналите дръвчета независимо от времето :)

      Изтриване
  8. Ухае чак при мен на масло,Хриси,невероятни багети ни предлагаш е ще е грехота да не ги опитаме,прекрасни са!Поздрав с усмивка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, опитай багетите, няма да съжаляваш, невероятно вкусни и ароматни са, въпреки не толкова ,,вкусни'' снимки :)
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  9. Разкошно изглеждат - много фини, ароматни и златисто изпечени!
    Харесах и другите ти нови предложения, ,Хриси, но багетите ме грабнаха...
    Благодаря за чудесната рецепта, поздрави за теб и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Дианка!
      Правилно са те грабнали багетите. Изключително вкусни и ароматни са!
      Поздрави и прекрасни дни!

      Изтриване