Продукти:
за парено тесто
- 500 мл вода
- 1 с. л. захар
- 20 г краве масло
- щипка сол
- 300 г брашно
- 1 с. л. нишесте
- 1 с. л. пшеничен грис
- 4 яйца
- олио за пържене на тулумбичките
за сиропа
- 500 мл вода
- 600 г захар
- 1/4 лимон
- щипка сол
Приготвяне:
Първо се приготвя сиропа, за да може да изстине напълно.
Водата заедно със захарта се слагат на котлона. Сиропът се вари около 10 минути. Трябва да стане по-гъстичък, за да не може да се пропива много в тулумбичките и те да омекнат, а да са сладки и хрупкави. Накрая се изцежда лимона и се пуска в сиропа, за да го ароматизира.
Пареното тесто се приготвя по следният начин. Водата, солта, мазнината и захарта се загряват до кипване. Към кипящата вода се прибавя брашното изведнъж при непрекъснато бъркане с дървена лъжица. ето продължава докато се получи гладко еднородно тесто, което се отлепва от стените на съда.
Тестото се прехвърля в купа и се оставя да изстине.
Към изстиналото тесто се прибавят едно по едно яйцата, като след всяко яйце се разбива с миксер до пълното му усвояване. Трябва да се получи напълно еднородно гладко тесто.
Накрая се прибавят гриса и нишестето.
Тестото се поставя в пош със звездовиден накрайник.
Тулумбичките се пържат в маслена баня, така че за по-удобно олиото се налива в малка касерола. След като мазнината е загряла на средна температура в нея се шприцоват тулумбички, като се отрязват с ножица. При поставяне на тулумбичките в маслена баня те падат на дъното и се пържат едновременно от всички страни, докато се образува въздушна камера, която ги издига на повърхността. Ако в началото температурата е висока, има опасност тулумбичките да останат сурови в средата, така че внимавайте. Пържат се до твърда кафеникава корица. При разрез се вижда кухина, която се получава от разширяването на въздуха и от налягането, което упражняват образуваните водни пари.
Щом се извадят от мазнината тулумбичките веднага се пускат в студеният сироп. Тук вече сами си преценете колко време ще ги държите в сиропа. Ние ги харесваме сладки, но не и пропити и капещи от сироп, и затова след като ги пообърна в сиропа, веднага ги изваждам.
От тези продукти аз получих 50 броя вкусни тулумбички, които и на следващият ден си запазиха сочността и хрупкавината.
Да ви е сладко!
Прекрасни! Много добра кулинарка си и често надничам в блога ти. Благодаря за всичко!
ОтговорИзтриванеМного, много благодаря, Валя, за доверието!
ИзтриванеИ аз ти благодаря за хубавите думи!
Поздрави!
Подредени кехлибарени бижута, като за витрина!
ОтговорИзтриванеДани, благодаря ти, мила!
ИзтриванеПоздрави!
Тиквени дръжки:)
ОтговорИзтриване:)
ИзтриванеБлагодаря,Хриси!Прекрасни толумбички! Интересна рецепта и ще се опита непременно! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Ще се радвам да пробваш рецептата!
ИзтриванеПоздрави!