сряда, 15 януари 2020 г.

Попска яхния със свински бъбреци



Стара рецепта, но златна ... вкусна, ароматна и засищаща ...  идеална вечеря в студените зимни дни!

Продукти:
  • 4 бр. свински бъбреци
  • 1 глава лук
  • 1 морков
  • 200 г домати консерва
  • 1 с. л. брашно
  • 1 ч. л. червен пипер
  • олио
  • зеленчуков бульон
  • 300 г арпаджик
  • черен пипер зърна
  • 200 мл вино
  • 3-4 скилидки чесън
  • магданоз


Приготвяне:
Бъбреците се разрязват надълго и се измиват хубаво. Заливат се със студена вода и оцет. Престояват 3-4 часа. Измиват се отново и се почистват от каналчетата в средата. Нарязват се.
В тенджера се загрява олиото и към него се прибавят бъбреците. Задушават се и се изваждат от мазнината. 
В същата мазнина се задушават дребно нарязаният лук и морков нарязан на кубчета. Добавят се доматите. Следва брашното и червеният пипер. Залива се с зеленчуковият бульон и с половината от виното. В тенджерата се връщат бъбреците. Ястието се посолява и се оставя на слаб огън да къкри. 
Арпаджикът се залива с гореща вода. Изчаква се няколко минути и след това се почиства от люспите. 
След като съставките от яхнията са полусварени се добавя арпаджика и нарязания чесън. Добавя се и останалото вино, поръсва се с магданоз и ястието се готви на слаб огън до готовност.
Добре е яхнията да бъде с по-малко сос. 

Яхнията може (и така е в дебелите стари книги по готварство) да се направи с телешко месо, ако не обичате бъбреци. Но така обработени и почистени бъбреците нямат никаква миризма и яхнията е уникално вкусна. 


Приятен апетит! 




2 коментара:

  1. Само да ми паднат бъбреци веднага я правя!
    Да ви е сладко :) <3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря!
      Ще се радвам да опиташ и ти вкусната яхнийка :)
      Прегръдки! <3

      Изтриване