Стара рецепта, но златна ... вкусна, ароматна и засищаща ... идеална вечеря в студените зимни дни!
Продукти:
- 4 бр. свински бъбреци
- 1 глава лук
- 1 морков
- 200 г домати консерва
- 1 с. л. брашно
- 1 ч. л. червен пипер
- олио
- зеленчуков бульон
- 300 г арпаджик
- черен пипер зърна
- 200 мл вино
- 3-4 скилидки чесън
- магданоз
Приготвяне:
Бъбреците се разрязват надълго и се измиват хубаво. Заливат се със студена вода и оцет. Престояват 3-4 часа. Измиват се отново и се почистват от каналчетата в средата. Нарязват се.
В тенджера се загрява олиото и към него се прибавят бъбреците. Задушават се и се изваждат от мазнината.
В същата мазнина се задушават дребно нарязаният лук и морков нарязан на кубчета. Добавят се доматите. Следва брашното и червеният пипер. Залива се с зеленчуковият бульон и с половината от виното. В тенджерата се връщат бъбреците. Ястието се посолява и се оставя на слаб огън да къкри.
Арпаджикът се залива с гореща вода. Изчаква се няколко минути и след това се почиства от люспите.
След като съставките от яхнията са полусварени се добавя арпаджика и нарязания чесън. Добавя се и останалото вино, поръсва се с магданоз и ястието се готви на слаб огън до готовност.
Добре е яхнията да бъде с по-малко сос.
Яхнията може (и така е в дебелите стари книги по готварство) да се направи с телешко месо, ако не обичате бъбреци. Но така обработени и почистени бъбреците нямат никаква миризма и яхнията е уникално вкусна.
Приятен апетит!
Само да ми паднат бъбреци веднага я правя!
ОтговорИзтриванеДа ви е сладко :) <3
Благодаря!
ИзтриванеЩе се радвам да опиташ и ти вкусната яхнийка :)
Прегръдки! <3
Мммм струва си да опитам. Усещам аромата и вкуса им, а бъбреците са изкиснати от вчера, така че нямам търпение да ги сготвя по вашта рецепта!Е, лято е но няма проблем, ще си ги хапнем! Благодаря!
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря, Евгения, за доверието към мен!
ИзтриванеВярвам, че ястието ще се получи уникално и семейството ви ще бъде доволно!
Да ви е вкусно!