Честит Бабин ден!
Честити и благословени да са всички, които са изпитали това несравнимо щастие, да държат в ръцете си най-прекрасното сътворение на света - нашите внуци!
Продукти:
- 300 мл прясно мляко
- 150 г кисело мляко
- 2 яйца - 1 жълтък за намазване на питката
- 5 с. л. олио
- 1 и 1/2 ч. л. сол
- 1 с. л. захар
- 7 г суха мая
- 800-850 г брашно
- 50-60 г меко краве масло
Приготвяне:
Брашното се пресява в купа. Прави се кладенче и в него се поставят солта, захарта, маята, олиото, топлите млека и яйцето + 1 белтък. Замесва се меко тесто. Поставя се в намаслена купа, покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса.
Втасалото тесто се премесва леко. Разделя се на 4 равни части.
Всяка част се разточва на кръг с размери 35 сантиметра. Поставят се един върху друг, като помежду им се маже с кравето масло. Последният кръг не се намазва.
Кръгът се разделя на 8 сектора, като средата остава цяла (неразрязана).
След това всеки сектор се разрязва на три.
Тройката се сплита на плитка
... и се отрязва от средата.
Краищата на плитката се подпъхват отдолу и се поставя в намаслена тава с краве масло с диаметър 28 сантиметра.
Седемте части се нареждат отстрани, а осмата - в средата.
Питката се оставя на топло отново да втаса.
Отгоре се намазва внимателно с отделеният жълтък, разреден с няколко капки олио и прясно мляко.
Питката се пече в предварително загряла фурна на 160 градуса 40 минути.
По желание след опичането, питката се намазва с краве масло.
Весел празник на всички настоящи и бъдещи баби!
Да ви е сладко!
Много красива бе Хриси! Достойна за Бабинден! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за високата оценка! :)
ИзтриванеПоредна разкошна питка!
ОтговорИзтриванеСърдечно благодаря, Веси!
Изтриване