сряда, 8 януари 2020 г.

Питка за Бабин ден



Честит Бабин ден!
Честити и благословени да са всички, които са изпитали това несравнимо щастие, да държат в ръцете си най-прекрасното сътворение на света - нашите внуци!

Продукти:
  • 300 мл прясно мляко
  • 150 г кисело мляко
  • 2 яйца - 1 жълтък за намазване на питката
  • 5 с. л. олио
  • 1 и 1/2 ч. л. сол
  • 1 с. л. захар
  • 7 г суха мая
  • 800-850 г брашно
  • 50-60 г меко краве масло

Приготвяне: 
Брашното се пресява в купа. Прави се кладенче и в него се поставят солта, захарта, маята, олиото, топлите млека и яйцето + 1 белтък. Замесва се меко тесто. Поставя се в намаслена купа, покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса. 
Втасалото тесто се премесва леко. Разделя се на 4 равни части. 
Всяка част се разточва на кръг с размери 35 сантиметра. Поставят се един върху друг, като помежду им се маже с кравето масло. Последният кръг не се намазва. 
Кръгът се разделя на 8 сектора, като средата остава цяла (неразрязана).


След това всеки сектор се разрязва на три. 


Тройката се сплита на плитка


... и се отрязва от средата. 


Краищата на плитката се подпъхват отдолу и се поставя в намаслена тава с краве масло с диаметър 28 сантиметра. 


Седемте части се нареждат отстрани, а осмата - в средата. 


Питката се оставя на топло отново да втаса. 
Отгоре се намазва внимателно с отделеният жълтък, разреден с няколко капки олио и прясно мляко. 


Питката се пече в предварително загряла фурна на 160 градуса 40 минути. 


По желание след опичането, питката се намазва с краве масло. 

Весел празник на всички настоящи и бъдещи баби! 


Да ви е сладко! 

4 коментара: