четвъртък, 2 януари 2020 г.

Морковена торта


Честита Нова година!
Нека е богата, здрава, изпълнена с любов, незабравими приказни моменти и вкусни изживявания!
Благословена и красива 2020 година!

За Новогодишният празник заложих на тортата, на която никой не може да устои - морковена, но пременена със зимна украса. И понеже рецепти много, за блата аз се възползвах от рецептата за морковен кекс на Ивана от ,,С нож и вилица в ръка", а крема оттук-оттам, пък каквото се получи :) (ако не експериментирам с домашните, то - кога) :) И накрая откровено да ви кажа получи се сочна, ароматна и много вкусна торта, която обра овациите на всичките ни гости.

Продукти: 
за блата
  • 200 г брашно
  • 250 г ситно настъргани моркови
  • 100 г обелени смлени бадеми
  • 150 мл олио
  • 10 г бакпулвер
  • 3 яйца
  • 180 г захар
  • сока и кората на 1 портокал
  • щипка сол

за крема
  • 900 г крема сирене
  • 400 г заквасена сметана 20%
  • 250 г пудра захар
  • настъргана кора на 1 портокал
  • 1 ванилия 
  • 100 мл течна сладкарска сметана


Приготвяне на блата:
Яйцата заедно със захарта се разбиват на пяна.
Към настърганите моркови се прибавя олиото и сока от портокала. 
Брашното се пресява с бакпулвера и солта, и се смесва с бадемите и настърганата портокалова кора. 
Към разбитите яйца се прибавят морковите, разбърква се и по-малко се добавя сухата смес. Хомогенизира се и сместа се изсипва във форма с диаметър 20 см., като преди това на дъното на формата се поставя хартия за печене и стените се намазват с мазнина. 
Блатът се пече в предварително загряла фурна на 180 градуса 50 минути. Все пак проверката за сухата клечка е желателна. 
Опеченият блат се оставя около 5 минути във формата и след това се изважда и охлажда на скара. 

Приготвяне на крема:
Крема сиренето се смесва със заквасената сметана и пудрата захар. Разбиват се за кратко, колкото да се хомогенизират. Кремът се ароматизира с портокаловата кора и ванилията. 

Сглобяване на тортата:
Напълно изстиналият блат се разрязва на три равни части. Макар, че аз го рязах със специален лък за торти, не се получиха идеално равни части, но това не ни попречи тортата да бъде изядена. 
Отваряем ринг се поставя в поднос. 
В него се поставя единият блат и върху него 1/3 от крема, следва блат, крем, отново блат и най-отгоре съвсем малко крем, колкото да покрие блата. Останалият крем се прибира на студено. 
Сглобената торта се оставя да отлежи на студено няколко часа. 

Тортата се освобождава от ринга. 
Течната сладкарска сметана се разбива до твърди връхчета. Смесва се с отделеният крем. Разбива се. 
Тортата се покрива и измазва отстрани. Малка част от крема се оцветява в зелено и с помощта на малка шпатулка се правят елхички. Украсяват се със захарни перли. 
Лесна и ефектна украса, която няма да ви отнеме много време в натоварените празнични дни. 

Сладка и щастлива Нова година! 



4 коментара:

  1. За много години, Хриси!! Жива и здрава да си и Новата 2020 да ти донесе още много вдъхновение и кулинарни завоевания, а с тях и много почитатели!!
    Прекрасна торта, сигурна съм, че е и ужасно вкусна!! Прегръдки, миличка и плодотворни дни!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Руми, за хубавите пожелания!
      Нека Новата година и за теб бъде здрава, весела и много успешна!
      Прегръдки!

      Изтриване
  2. Честита нова година и на теб Хриси!
    Пожелавам ти здрава, щастлива и спокойна година.
    И товаче, че не пиша не значи, че не се възползвам от твоите рецепти.
    Тази торта ще е следващата
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита, здрава и щастлива да и за теб Новата година, Кате!
      Благодаря за уважението и доверието към мен и моят блог!
      Поздрави!

      Изтриване