Винаги когато чуех супа от тиква поглеждах с такова голямо недоверие, дори и с ... да не използвам неприлични думи. :), докато преди една година в Севлиево на празника на тиквата опитах от супата на Ути и останах очарована. И не само аз, а дори и на моят мъж (заклет мръвкар) му хареса и все ме пита кога ще направиш супа от тиква. Доста се порових си Интернет, издирвах и супата на Ути, на която бяха дадени само съставките за 1 тон супа :) и поне можех горе-долу да се водя от дадените продукти. И ето и моята рецепта, която стана удовлетворяващо вкусна. И ако и вие като мен поглеждате с недоверие към такъв вид супи, не се колебайте, а действайте. Прави се сравнително лесно и бързо. Никога не се знае какво ще ни хареса.
Продукти:
- 1 кг обелена и нарязана на кубчета тиква
- 1 морков
- 1 голям картоф
- 1 стрък праз лук
- 1 глава стар лук
- стрък целина
- 2-3 скилидки чесън
- около 1 пръст пресен джинджифил
- 100 мл прясно мляко
- 50-60 г краве масло
- 1/2 ч. л. куркума
- 1/2 ч. л. кардамон
- черен пипер на вкус
- сол
- сока на 1/4 лимон
- 5-6 с. л. олио
- запечени тиквени и слънчогледови семки
- готварска сметана за поднасяне
Приготвяне:
Обеленият и нарязан на дребно морков + нарязаните на дребно праз и стар лук се задушават с олиото в дълбока тенджера за 2-3 минути.
Към тях се прибавя нарязаният чесън и целината.
Следват тиквата и нарязаният на кубчета картоф.
Залива се с топла вода, колкото да покрие зеленчуците и един пръст отгоре.
Супата се посолява и се вари до омекване на зеленчуците.
Още топла се пасира до гладкост. (Внимавайте, че пръска. Затова и препоръчах дълбоката тенджера).
Към пасираната супа се добавят прясното мляко и кравето масло.
Супата се овкусява с дадените подправки и ако е необходимо още със сол.
В тиган с незалепващо покритие се поставят семките и леко се запичат. Част от тях се поставят в супата, а останалите се поръсват при поднасяне. Аз нямах тиквени семки, затова използвах само слънчогледови.
По желание при поднасянето се прибавя и сметана.
Супата е вкусна какво топла, така и студена, но в това зимно време, ние си я хапнахме топла, че даже и гореща.
Приятен апетит!
Аз пък обичам тиквена супа, и тази би ми харесала, топла!
ОтговорИзтриване