петък, 24 април 2015 г.

Свинско печено ала Пеп-4о с гарнитура картофите на Джейми Оливър


Винаги ми е било проблем печенето на голямо парче месо. От много престараване да не остане сурово, обикновено го докарвам до сухо и тричаво. Видя ли рецепта за такова печено и не я подминавам. И нямаше как да не пробвам и толкова правената рецепта на Пепи от ,,Храна за мойте канибали''... Ами май се получи :), хареса ни месото на вкус и не беше тричаво.
Нарязано на тънки филийки, поляти с образувалия се ароматен сос и в компанията на вкусните печени картофки Джейми Оливър, имахме една много вкусна вечеря, достойно оценена от всички в къщи.:)

Свинско печено ала Пеп-4о

Продукти за 5-6 порции:
  • 1.200 кг цяло свинско парче от бут или плешка
  • 50 мл соев сос
  • 2 с. л. зехтин
  • 2 с. л. червен пипер
  • 2-3 пасирани скилидки чесън
  • 1/2 ч. л. черен пипер
  • 1/2 ч. л. кимион
  • 2 с. л. брашно
  • 1/2 ч. л. сол
  • 100 мл бяло вино


Приготвяне:
В купичка се смесват всички продукти без виното. Получава се гъста каша.
Месото се измива и се подсушава с кухненска кърпа. Намазва се хубаво от всички страни с кашата, поставя се в плик за печене и се оставя в хладилника за 30 минути.
Фурната се загрява на 200 градуса.
Виното се налива в плика внимателно, да не се измие ,,замазката'' и се завързва.
Поставя се в тава и се пече на 200 градуса 10-15 минути или докато заври виното в плика.
Фурната се намаля на 160 градуса и месото се пече още около 1 час и половина.
Пликът се разрязва, отстранява се и месото се връща за още около 5-6 минути.
В рецептата на Пепи допълнително соса се сгъстява с нишесте, но при мен соса беше с плътна консистенция нямаше нужда от допълнително сгъстяване.

В блога ,,Храна за мойте канибали" на Пепи може да намерите необятен извор на чудесни рецепти. Възползвайте се от тази вкусна енциклопедия!
С благодарност към Пепи и ,,Храна за мойте канибали''.



Реших, че на това чудесно печено месце много хубава компания ще му правят :)

Печените картофи на Джейми Оливър


Продукти:
  • 1.500 кг картофи
  • 100 мл зехтин
  • 2 с. л. винен оцет
  • чер пипер
  • сол
  • 4 щипки розмарин
  • 1 глава чесън

Приготвяне:
Картофите се обелват и се нарязват на големи парчета. Аз разрязах картофите на две. Заливат се с вода и се сваряват. Отцеждат се от водата и се поставят в тава постелена с хартия за печене. Посоляват се леко, поръсват се с черния пипер и се заливат с половината зехтин.
Пекат се 30 минути на 190 градуса. 
В малка купичка се поставя останалия зехтин, оцета, розмарина и необелените скилидки чесън. 
Картофите се изваждат от фурната, притискат се леко с решетъчна лъжица, колкото да се разцепят, поръсват се с дресинга и се пекат още 25 минути. 
Получават се уникално вкусни картофи, чудесна гарнитура за всички видове меса.





    

12 коментара:

  1. Много се радвам, че си открила тази рецепта, Хриси и ти е харесало така печеното! Всяко голямо месо, намазано с такава "адска смес" :) остава сочно и нетричаво :) Пробвай и с друго месце.
    Чудесна порция си поднесла, много е красиво! Поздрави и хубав неделен ден !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепи, отново ти благодаря не само за тази, но и за всички чудесни и изпробвани рецепти, които си споделила с нас!
      Непременно ще пробвам тази ,,адска смес'' и за други меса.
      Весела неделя! :)

      Изтриване
  2. Хриси,аз до сега не съм пекла цяло парче месо,че все ми се струва,че ще стане сухо и няма да се хареса у дома,но ако все пак се наканя определено Пепи е извора на множество изпитани предложения.За адската смес често виждам добри отзиви,при теб отново се потвърждава,че е направо магическа,много вуксна порция!Картофките също ме заинтригуваха.
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, ако решиш да опечеш цяло парче месо определено го направи по тази (на Пепи) рацептата. Месото стана сочно и много ароматно. И картофките за божествени :)
      Поздрави и хубави дни!

      Изтриване
  3. Хриси,
    тази рецепта за приготвяне на картофите съм я гледала в кулинарни предавания.Интересна и много вкусна презентация на картофите.Що се отнася до месото навремето , когато посещавах кулинарни курсове цялото парче месо заливахме с гореща мазнина и така го печем във фурната.То може предварително да се маринова, но може и да не се маринова.Ако решиш пробвай и ще видиш как става - залей месото с предварително загрята мазнина както е сурово.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, за първи път чувам месо да се залее с гореща мазнина. Непременно ще пробвам. Благодаря ти за споделеното!
      ...и непременно си направи такива картофи, много са вкусни :)
      Поздрави и весели дни!

      Изтриване
  4. Изглеждат невероятно вкусно - и рулото, и картофките.
    Поздрави, Христинка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Инче! Вкусното ястие ухае отдалече :)))
      Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  5. Моята максима е:Видиш ли месо, тичай при Пепчо;)Много добре изглежда, Хриси. Поздрав и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :)) точно това и направих, Марте :)) И аз съм на това мнение :)
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване