Навън е студ, в къщи топло и уютно...идеално време за баница.
Не бях правила до този момент баница с мая, но желанието ми е отдавна.
И като започнеш да се доверяваш на определен човек трудно е да спреш да надничаш в неговия блог. То не бяха бухтички, то не бяха питки, а сега и баничка...:) Поздравления на Илианка от ,,Шъркелово гнездо'' за чудесните и сполучливи рецепти, и за заразяващото вдъхновение!
Продукти за тестото:
- 250 мл леко топла вода
- 1/2 кубче прясна мая (аз ползвах 1 пак. (11 г) френска суха мая)
- щипка сода бикарбонат
- 1/2 ч. л. сол
- 1 с. л. кисело мляко
- 1 с. л. оцет
- 500 г брашно
Продукти за плънката:
- 300 г сирене
- 3 яйца
- 30 г краве масло
Приготвяне:
Маята се разтваря в топлата вода.
Брашното се пресява. Прави се кладенче и в него се поставят маята, солта, яйцата, киселото мляко и содата, разтворена в оцета.
Не забравяйте, че за сполучливо тестено изделие е необходимо всички продукти да са със стайна температура.
Замесва се меко тесто, което се разделя на пет части. Покриват се с кърпа и се оставят да починат 20 минути.
През това време се приготвя плънката, като сиренето се натрошава в купа и към него се прибавят яйцата.
Взема се едната част от тестото и се разточва възможно най-тънко. На мен точно тази част ми се виждаше най-трудна, но като пробвате ще се уверите, че не е така.
Върху разточената кора се слага от плънката, нахвърлят се тук-там парченца краве масло и се завива на руло. Аз понахвърлях повечко масълце :) Рулото се навива на охлювче и се поставя в тава постелена с хартия за печене и намазана леко с краве масло, с размер 32 сантиметра.
Процедира се по същият начин и с останалите четири части от тестото, като всяко следващо руло се завива около предното.
Баницата се оставя 10 минути за си почине...и ние :)
Намазва се леко с олио и се пече в загрята фурна на 180 градуса до готовност.
Доскоро все препичах тестените си изделия, но напоследък след като загрея фурната пека само на долен реотан с вентилатор. Но всеки си познава печката и трудно се дава съвет за печенето.
Готова баницата се намазва с помощта на четка с краве масло и...нападайте, но внимавайте да не се изгорите :) Получава се неустоимо вкусна баница. Много мекичка отвътре, с хрупкава коричка отвън...просто блаженство.:)
Хриси, така си я описала, така ми се прияде... Сега да имах една топличка-топличка, утре за закуска... Чудесна е твоята!
ОтговорИзтриванеПоздрави и лека вечер. :)
Хайде, Гери утре сутринта да я видя и при теб :)))
ИзтриванеСпокойна вечер, мила!
Ооо, ако ти си се усъмнила, Хриси, аз съм сигурна, че не мога да я разточа... С мечтите ще си остана само. ;)
ИзтриванеЧудесна е тази баница, Хриси! Хем пухкава, хем с коричка :) А за вкуса съм сигурна, щом при Илианка си видяла :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубави почивни дни на теб!
Чудна баничка!
ОтговорИзтриванеКато я видях така ми се прииска да хапна поне едно малко парченце! Браво на майсторката!
Чудесна е баницата!
ОтговорИзтриванеПоздравления.
Аз нямам дълга точилка и разточването ме затруднява
с късата.
Но ще трябва да опитам!
Хубав уикенд от мен :)
Чудна е тази домашна баничка, ама много чудна! Поздрави!
ОтговорИзтриванеВкусно! Още като я видях във фейсбук започнах да се облизвам, а сега още повече!
ОтговорИзтриванеЩе опитам, защото обожавам баници!
Сърдечни поздрави!
Ох, откога се каня и аз:)
ОтговорИзтриванеЧудничка е, Хриси!
И пак да кажа, чудна е, Хриси!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти от сърце!
Това е една от любимите ми банички, Хриси! И аз не бих устояла на апетитната й златиста коричка, която се е получила при теб!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Изглежда апетитна!Още утре ще я изпробвам :) Благодаря от сърце!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, момичета за хубавите думи!
ОтговорИзтриванеБаницата е чудесна, така че запрятайте ръкави :)))
Пожелавам ви прекрасни дни, споделени с любими хора!
Как ме провокираш и аз да направя такава баница, много е апетитна, Хриси!
ОтговорИзтриванеЩастливци са всички в твоя дом, че те имат, такава страхотна кулинарка и такъв слънчев човек :)
Прегръдки!
Танче, как ми стопли сърцето! Нали за това живеем - за близките и любими хора! А какво по-хубаво от това да им доставим радост и с храната!
ИзтриванеПрегръдка, мила!
Чудна баница! Поздрави!
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря, Ванка! :)
ИзтриванеХубав ден и усмихнат ден!
Този коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеЗАЩО РЕЦЕПТАТА НА ИЛИАНА И ВАШАТА СА ЕДНАКВИ- КАТО СИАМСКИ БЛИЗНАЦИ СА .
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Анонимен!
ИзтриванеМоята рецепта е същата като на Илиана, защото рецептата е нейна. Харесало ми е нейният начин на приготвяне на баница с мая и съм я направила, и съм посочила откъде съм взаимствала рецептата. Невиждам нищо нередно!!! Вие какви претенции имате, че аз съм направила баница по рецепта на Илиана?