събота, 9 август 2014 г.

Питка Щъркелово гнездо



Много кулинари правят тази питка, но аз я видях за първи път при Илианка от ,,Щъркелово гнездо''. Впечатли ме с подробното и достъпно описание...и когато я направих, стана любима на цялото ни семейство. Мекичка в средата, с хрупкава коричка и ухаеща на масло - перфектната комбинация.
 И понеже записах питката в тетрадката си Щъркелово гнездо, така и си остана името :)



Продукти:
  • 200 мл прясно мляко
  • 200 г кисело мляко
  • 25 г прясна мая (1 пак. суха)
  • 2 яйца + 1 белтък
  • 5 с. л. олио
  • 1 ч. л. захар
  • 1 с. л. сол
  • около 700 г брашно
  • 60 г краве масло
  • 60 мл олио
  • сусам, маково семе
  • 1 жълтък за намазване

Приготвяне:
Маята се разтваря в топлото прясно мляко, заедно със захарта и две шепи брашно. Сместа се оставя да шупне.
Брашното се пресява и към него се прибавят киселото мляко, яйцата, олиото, солта и шупналата смес. Замесва се меко тесто. Покрива се с кърпа и се оставя да почине за 15 минути.
Тестото се разделя на 8 равни части.



Всяка една топка се разточва на кръг с размер 20 сантиметра. Поставят се един върху друг, като между тях се маже с мазнина, без последния кръг. Покриват се с кърпа и се оставят да починат 20 минути.
След това корите се разточват на кръг около 52 сантиметра. Изрязва се външния ръб от тестото около 2 сантиметра. Кръгът се разделя на 8 сектора.



Всеки триъгълник се навива на кифличка и се срязва през средата на 2 части.



Питката се подрежда в тава с диаметър 32 см, постелена с хартия за печене и леко намаслена. Всяко рулце се поставя с основата навън, като се подреждат в кръг. От отрязаното тесто се оформят розички, които се поставят в средата.
Питката се намазва със жълтъка смесен с 1 с. л. прясно мляко и 1 с. л. олио. Поръсва се със сусам и мак.


Питката се поставя в студена фурна и тогава печката се включва да пече на 180 градуса.



Като оформях питката от изрязаният външен кръг ми остана тесто, аз го навих на розички и го изпекох във формички за мъфини :)




Много вкусна и ароматна питка! Направете я...и ще ви стане любима :)
Хубав и усмихнат ден!


8 коментара:

  1. Хриси,личи си,че и двете сестри сте закърмени и надарени с кулинарен талант!Питката ти е разкошна,очите ми останаха в нея!Розичките също са прекрасни,а снимкитеса така подходящо аранжирани!И по-назад видях много интересни предложения,ще следя и занапред!Прегръдка и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Радвам се, че посети моето уютно местенце!
      Поздрави и хубава вечер!

      Изтриване
  2. Много, много хубава питка, Хриси! Личи си, че е направена с много любов!
    За пореден път ти благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Илианка, за мен е удоволствие да кулинарствам по твои рецепти!
      Поздрави :)

      Изтриване
  3. тази питка е разкошна, тя е любимата у дома откакто я видях в Щъркелово гнездо, поздравления

    ОтговорИзтриване
  4. Здравей Хриси,тази вечер измайсторих тази питка.Стана страхотна.Нали утре е бабин ден,а имам внучка на 10 дена да почерпя колежките за здраве.Благодаря ти и поздравления

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Жива и здрава да е внучката, много да ви радва!
      Благодаря ти за доверието!

      Изтриване