понеделник, 12 януари 2015 г.

Сладки ,,Розата на пустинята''


Вкусни, лесни и бързи за приготвяне и...красиви.
Не помня вече кога за първи път направих Розата... , но оттогава тези сладки често са на нашата трапеза.
Оригиналната рецепта може да видите при Ивана и нейният блог ,,С нож и вилица в ръка".


Продукти:
  • 130 г брашно
  • 70 г нишесте (натурално, без аромати)
  • 100 г меко краве масло
  • 150 г захар
  • 2 яйца
  • 1/2 ч. л. бакпулвер
  • 100 г стафиди
  • 100 г шоколад
  • кората на 1 лимон
  • 1 ванилия
  • царевичен корнфлейкс

Приготвяне:
Фурната се загрява на 170 градуса.
В купа се поставят брашното, захарта, нишестето и бакпулвера. Разбъркват се добре и към тях се прибавят мекото краве масло и яйцата. Следват стафидите, нарязаният шоколад, ванилията и лимоновата кора. Всичко се обърква с лъжица. Сместа е доста мека.
С малка лъжичка се взема от сместа, поставя се в купа с корнфлейкс и топченцата се овалват в него.


Поставят се в тава върху хартия за печене. От тази доза продукти излизат около 50-60 броя сладки.


Така приготвени сладките се пекат в загрятата фурна около 10-12 минути.

И докато сте решили да ги направите и... ето те вече са в подноса. :)
Да ви е сладко!


Ето и справка с Уикипедия на минерала Пустинна роза, на който са кръстени тези сладки.
,,Пустинна роза е популярното название на кристаловидна розетка образувана от минералитегипс и барит при наличието на пясък. Венчелистчетата са плоски кристали образувани покристалографската ос, разтварящи се по характерните за гипса криви.
Розетката се образува обичайно когато кристалите се формират в сухи песъчинни условия, както при изпарението на вода от плитък солен басейн. Гипсовата роза обикновено има по-добре изразени и по-остри крайща от баритовата роза.
Пустинната роза също е позната под следните имена:
  • пясъчна роза
  • розов камък
  • селенитна роза
  • гипсова роза
  • гипсова розетка
  • баритова роза''

12 коментара:

  1. Хриси, твоите снимки ме накараха да ги запиша веднага :) И при Ив съм ги гледала, ама се оказа, че съм ги забравила :) Благодаря ти! Изглеждат повече от страхотно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Снежи!
      Това са ми едни от най-любимите сладки. Много бързо и приятно се правят, и спасяват много ситуации за бързи гости, подарък или парти. Тези ги направих за едно женско парти и дамите много ги харесаха. За това реших, че трябва да ги имам и в моя блог. :)
      Хубав и слънчев ден!

      Изтриване
  2. Забравих да те поздравя за шапката на блога :) Много е красива!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Снежи за поздрава за хедъра. Заслугата е изцяло на големият ни син. Ще му предам поздравленията :)

      Изтриване
  3. О,спомням си ги при Ваня,страхотно изглеждат и при теб,Хриси,и положително ще са вкусни и хрупкавки!Взимам си няколко и ти пожелавам хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси!
      Няма начин тези вкусни и красиви сладки да не се разположат и моя блог :))
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  4. Не съм правила тези сладки...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, направи ги и няма да съжаляваш!
      Хубав ден, мила! :)

      Изтриване
  5. Хриси, ама и твоето букетче по нищо не отстъпва! Големи вкусотии приготвяте вие двечките:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Благодаря, Кати! Голям тандем сме, нали...:)))
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Искам да попитам дали бухват по време на печенето, за да знам колко големи да ги правя :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, сладките се оформят като топчета и при печенето се разливат, не бухват. Дала съм постъпкови снимки за ориентировка.
      Хубав ден и ще чакам резултат! :)

      Изтриване